自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

忌廉寶寶 發表於 19-3-20 03:50
其實冇計,只係要做到個價below 200先可以平d
律師都有講如果查到要補番個差額,當時律師有叫我地提供結婚 ...

我想問即係用300萬買回另一半的契,咁即係要計番300萬印花稅比政府是嗎?
咁你之後用市價賣出層樓,但人地唔會查到話對上成交你300萬架

珊瑚宮

畀面勳章

忌廉寶寶 發表於 19-3-19 03:17
我幾年前做過,當時層樓樓價大約6百萬,律師幫我做到一半業權19x萬賣埋老公嗰份比我
...

如果稅局抽樣調查發現價錢不合理,稅局有權追究。

子爵府

winwin1110 發表於 19-3-22 08:08
我想問即係用300萬買回另一半的契,咁即係要計番300萬印花稅比政府是嗎?
咁你之後用市價賣出層樓,但人地 ...

Yes
我拆名就係因為想用平d既方法買多層樓,所以層樓到而家都未賣,租緊比人
人地睇樓時應只care近期同類單位成交,咁睇中想買時當然都會查一查層樓既history,而呢d都唔係咩秘密,agent禁個制咩都睇晒(我新買呢層樓前業主用層樓借2按都冇得呃)potential買家一定會見到上一手成交係300萬,但業主名都會見到係由上一個成交拆名出黎,所以唔會影響日後買賣

子爵府

小可愛11 發表於 19-3-22 08:46
如果稅局抽樣調查發現價錢不合理,稅局有權追究。

律師有解釋過,呢點我係清晰的

水晶宮

我們當年拆名是順便做埋轉按,一舉兩得。以前我們聯名長命契,律師話拆名當賣一半業權,我沒追問點解咁。律師話拆名後最好等一段時間才買樓。(我都沒詳細問)由於轉按順便想吐錢做另一間首期,所以突登選估價高那間做。稅照比,人看長遠,樓升一升都係度。

大宅

忌廉寶寶 發表於 19-3-23 04:48
Yes
我拆名就係因為想用平d既方法買多層樓,所以層樓到而家都未賣,租緊比人
人地睇樓時應只care近期同類 ...

明白了

首頁

尾頁

跳至