婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

別墅

happywingpig 發表於 19-3-18 19:10
有無人同我一樣,同6299住,全職照顧小朋友,雖然有人會話咁好幸福,唔駛煮飯做家務,只需要照顧小朋友既所 ...
我明白呀,雖然我冇小朋友,但開門個一刻既感覺好認同,有時一開知道佢出左街,我心情即時輕鬆好多,呢d生活好難過

大宅

有邊個想有寄人籬下既感覺吖,湊到既我都想自己湊,得99先得閒湊,就要求人咁。鬼叫自己阿媽湊緊家姐果個咩。

複式洋房

我而家同你好似
都係寧願想自己做哂d野,都唔想有人幫忙
餵飯同你都好似
不過而家老公係到,我都會叫佢餵
我都唔鍾意6299成日望住哂
仲要一路餵佢地會有說話講

其實仲有好多
我覺得我同你處境都幾相似
不過係依度就唔講太多啦

而家我心態都改變左唔少
希望自己要放鬆d

大宅

回覆樓主:

同路人
只有係房度先叫好少少,知道6299唔返黎食飯/返鄉下,就會非常開心及輕鬆
我99都係鐘意我地做乜都望住,有時只係著鞋出街,佢都會放低手上做緊嘅野,企係門口望住
又成日問長問短,乜都問一餐
其實我無叫過佢地幫手湊女,我自己煮飯俾兩個女食,自己啲野自己搞掂,要湊細女又要教大女做功課,但佢有啲咩都要搵我,唔會搵我老公做,其實我都好唔得閒,做完又俾佢有少少質疑嘅態度問返我,所以我真係好唔想幫

別墅

happywingpig 發表於 19-3-18 19:10
有無人同我一樣,同6299住,全職照顧小朋友,雖然有人會話咁好幸福,唔駛煮飯做家務,只需要照顧小朋友既所 ...

我都係咁呀,好多時候都係洗自己腦,話比自己聽依度的確唔係自己屋企,反而咁樣好過啲,會令自己無咩要求,多啲留係房入面,反而諗下點樣搬出去。你遲啲會唔會有機會搬呀?

複式洋房

我次次係廳都問阿仔睡覺呀,我想話

男爵府

回覆樓主:

之前係99度坐月,住左3個月都有同感,不過好在我99有番工,唔洗成日對住佢,申請公屋抽居屋諗辦法搬啦,一屋一主,你唔爆就遲早痴線,個人會成日屈住唔開心, 最後只會影響夫妻感情

複式洋房

kittycheung622 發表於 19-3-18 20:55
我都係咁呀,好多時候都係洗自己腦,話比自己聽依度的確唔係自己屋企,反而咁樣好過啲,會令自己無咩要求 ...

遲下有可能既,不過就要比99湊b,真係好矛盾

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-3-18 21:07
之前係99度坐月,住左3個月都有同感,不過好在我99有番工,唔洗成日對住佢,申請公屋抽居屋諗辦法搬啦,一 ...

我都覺啊,真係屈住屈住咁,就算開心一排,好快又會林番現實情況,又灰過(emoji)

複式洋房

Molly103 發表於 19-3-18 20:42
我而家同你好似
都係寧願想自己做哂d野,都唔想有人幫忙
餵飯同你都好似

同路人啊⋯⋯

大宅

完全明白,我都經歷過,最後仲搞到有嚴重嘅抑鬱。2年後嘅今日,我終於都頂唔順,搬左出黎了,感覺真係如釋重負。即使每日都要洗衫煮飯打掃,縱使地方細了,但我都感覺舒服,終於可以大啖咁抖氣喇。加油呀jm

複式洋房

Stella.k 發表於 19-3-18 22:02
完全明白,我都經歷過,最後仲搞到有嚴重嘅抑鬱。2年後嘅今日,我終於都頂唔順,搬左出黎了,感覺真係如釋 ...

好奇一問,老公會輕易同意搬出去嗎?

大宅

happywingpig 發表於 19-3-18 22:04
好奇一問,老公會輕易同意搬出去嗎?

一齊住左半年,我都已經話要搬,老公都「好好地」同我睇樓租,但用左一年時間,都冇租到心儀地方,點解?原來佢一直hea緊我最後我崩潰了,都唔輪到佢反對了。

別墅

happywingpig 發表於 19-3-18 21:36
遲下有可能既,不過就要比99湊b,真係好矛盾

會唔會諗方法每人揾到多啲啲請工人?

複式洋房

回覆樓主:

好明白你,我為了避開我99,星期六日必同個仔同埋老公去街,但一返屋企開門果刻,真係好晤想入去,覺得返到去晤屬於我的地方咁,所以我成日都係房,有時個仔想係廳玩我先出去

複式洋房

yeungmiranda 發表於 19-3-19 00:25
好明白你,我為了避開我99,星期六日必同個仔同埋老公去街,但一返屋企開門果刻,真係好晤想入去,覺得返到 ...

嘩,你仔仔唔會痴99嗎? 99錫孫攻勢只要小朋友係廳就攬到實.....所以我都成日係房唔出去

複式洋房

happywingpig 發表於 19-3-19 00:39
嘩,你仔仔唔會痴99嗎? 99錫孫攻勢只要小朋友係廳就攬到實.....所以我都成日係房唔出去
...

咁我仔又無特別癡佢呀,我返工返幾個鍾,我返工先俾99湊,所以我其實有好多時間陪住個仔,我仔未識行我99就會霸住,我見到我99晤俾我仔望到我,呢種行為好討厭,所以我因為咁開始晤鍾意我99,而家我仔識行,識表達,我99晤敢亂黎啦

洋房

回覆 happywingpig 的帖子

只有間房先有少少自己私人空間
我有個兩歲幾既仔同房,試過無關房門訓覺,我99係度望個孫有無蓋好被,仲要講返俾我地聽,我聽完著左,好無私隱丫,自此一定要鎖門訓覺
老爺去得早得99,我老公都話儲緊錢搬,搬近d,但我知係hea緊我,我都知佢返工搵錢辛苦,所以我盡量少接觸我99,我亦希望我99咪搞我,到時睇下我點爆佢

洋房

同感受

首頁

尾頁

跳至