婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

應該唔會好多人覺得同6299住係好幸福

大宅

2019新春慶豚圓

happywingpig 發表於 19-3-18 19:10
有無人同我一樣,同6299住,全職照顧小朋友,雖然有人會話咁好幸福,唔駛煮飯做家務,只需要照顧小朋友既所 ...

我趁佢係廚房煮嘢, 先出廳執嘢,點知佢聽到聲,走出廚房開廳燈俾我。

我知,其他人實話佢好,知我執嘢,特登出來開燈俾我。但是,我覺得唔自在!是大白天,廳好光,我冇需要無燈;另外,感覺俾人監視做緊乜咁。我本身就是想趁佢唔係廳㗎嘛!

FB體驗帳戶

aquaQ 發表於 19-3-20 16:33
我趁佢係廚房煮嘢, 先出廳執嘢,點知佢聽到聲,走出廚房開廳燈俾我。

我知,其他人實話佢好,知我執嘢, ...

Same ar, 所以我成日佢地訓曬教先出廳整野,不過咁樣都好攰下,就住曬咁

大宅

2019新春慶豚圓

happywingpig 發表於 19-3-20 17:06
Same ar, 所以我成日佢地訓曬教先出廳整野,不過咁樣都好攰下,就住曬咁

我浪衫的方式同佢又唔同(大家的衫分開洗的)。我次次浪完的,佢之後都會改返佢用開的夾衫方式。例如,佢中意將褲倒轉掛(我中意褲頭掛衣架);小朋友的褲仔,佢中意兩三條掛一個衣架(我中意一條褲仔一個衣架)。

是小事,佢又不會開聲要我跟佢果套,不過真是覺得唔舒服。呢D嘢冇對錯,只可以講係大家的習慣不同。

FB體驗帳戶

aquaQ 發表於 19-3-20 17:38
我浪衫的方式同佢又唔同(大家的衫分開洗的)。我次次浪完的,佢之後都會改返佢用開的夾衫方式。例如,佢 ...

我都係咁啊,成日朗完d野又亂郁我,我知佢好心,但有時好心做壞事,夾到我d野變曬樣。有時火滾直頭貼個牌係度寫住” 不要動”

大宅

2019勳章

我浪衫的方式同佢又唔同(大家的衫分開洗的)。我次次浪完的,佢之後都會改返佢用開的夾衫方式。例如,佢 ...

有同路人呀!
我6299都係嫁,其實我唔明點解係要郁人地晾完嘅衫,明明我咁晾都一樣會乾,佢地就成日鐘意將人啲野移位,有時仲無啦啦會拎我女啲衫褲(甚至底褲)入佢地房,話快啲乾喎,根本佢地連窗都唔開,跟住我有出聲同佢地講,佢地就無再拎入房,但都仲係繼續移位

複式洋房

喂喂,我99同你99點解一樣架,每次我浪完我仔d衫仔,佢又會左搞右搞,用佢方法浪,好似我點浪佢都晤滿意咁,雖然好小事,但個心真係晤舒服,唯一解釋係佢太得閒,咩都想理

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

做個靚太 發表於 19-3-20 05:36
應該唔會好多人覺得同6299住係好幸福

其實無話幸唔幸福,奶奶亦未必覺得同仔同新抱住好幸福

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-3-21 01:42
其實無話幸唔幸福,奶奶亦未必覺得同仔同新抱住好幸福

我回應番樓主寫咋~

公爵府

回覆樓主:

點解唔搬呢
點解男人可以明知老婆咁難受都唔搬?
明知係咁唔好生啦

FB體驗帳戶

2019新春慶豚圓

同樓主你一模一樣呀!不過我無本事搬,唯有自己睇開啲,我計劃緊未來幾年會搬咖喇,希望在明天!加油!盡量睇開少少令自己唔好咁辛苦!

洋房

同99同住,佢返工,我自己湊B、仲要煮飯菜俾佢地食。最鍾意99上班唔響屋企。因為佢放假就會各種控制同埋指指點點我,如果某一件事佢想我跟佢意思去做,而我拒絕既話,佢就會每一日重複幾次企圖令我轉態妥協,如果我不聽佢仲會見親人就同人地講呢件事,令我好煩好嬲。我點樣湊仔、衣食住行佢全部都要指指點點,其實我仔仔由出生到依家歲半,所有事情都係我自己一個人一手一腳做噶,佢冇幫過我一日,當初我坐月佢叫我搵我自己既媽媽照顧我,佢要返工wow(其實我媽媽都要返工)。OK,我唔勞煩佢照顧我坐月。之後所有事情佢冇參與過,有時仔仔唔舒服都係我媽媽幫我一齊照顧佢,99唔理,最多問候幾句同埋指點我媽媽要點點點。上星期仲搞笑,仔仔發燒四日,住院,99放緊假,但得我自己陪護仔仔,99日日係屋企玩電話,甘多日冇話過要換我一陣俾我番屋企沖涼換衫,老公要返工,我媽媽又唔系身邊。結果要我打電話俾99,請佢幫手換我一陣俾我番屋企沖涼換衫洗牙消毒仔仔啲奶樽。佢冇拒絕,但是兩個小時就準時打俾我問我搞定未,好嬲,來回搭車都要時間喇!

FB體驗帳戶

lynnchan 發表於 19-3-22 11:29
同99同住,佢返工,我自己湊B、仲要煮飯菜俾佢地食。最鍾意99上班唔響屋企。因為佢放假就會各種控制同埋指 ...

我反而覺得你99咁幾好,我99咩都想同我淨黎湊,日日好似搶仔咁,問長問短,咁仲煩啊,只要見到個孫真係可以攬成日唔比番我架。 寧願自己辛苦唔駛比人搶仔

洋房

回覆 happywingpig 的帖子

聽落真係好煩好難頂wow,不過我99係唔做但樣樣都要管要指指點點,都惡頂。點解世上會有99呢種角色?好羨慕外國人互不干涉保持安全距離既相處方式

大宅

2018復活節勳章

似乎大家都係一樣,生完仔先見真章...

我都等緊搬出去果日,反正同老公解釋唔鐘意返屋企嘅感覺佢永遠都唔會明,仲夠膽叫我駛99做野...

珍珠宮

happywingpig 發表於 19-3-22 12:19
我反而覺得你99咁幾好,我99咩都想同我淨黎湊,日日好似搶仔咁,問長問短,咁仲煩啊,只要見到個孫真係可 ...

我覺得99如果純粹想湊,我都可以理解~
最唔中意,99硬係要教小朋友講是非嘅~
前兩日我俾99自己湊個女去玩,轉頭幫接番個女,99即話我女話公公婆婆好衰呀~
我老公即時知99又發作,99當然又話自己咩都無問過啦~我完全無出聲,老公自己醒水,話以後唔會再俾99單獨湊去玩~
真係想對99好D都唔得嘅~

FB體驗帳戶

做個靚太 發表於 19-3-27 14:12
我覺得99如果純粹想湊,我都可以理解~
最唔中意,99硬係要教小朋友講是非嘅~
前兩日我俾99自己湊個女去玩 ...

其實我都唔明,明明係自己個b仔,做乜樹又要安排埋99同啊b既親子時間,出耐d街番到去都要比99抱下,唔比人抱帶佢番房好似做錯咁,衣家好似係我拎左人地個仔去玩咁。99同新袍呢種關係呢真係好煩,仲有99自己都做過人新袍架,點解d行為都可以咁煩咁黑人憎既呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊