自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

老公見到身邊嘅朋友有小朋友,佢突然間好想要,我用幾年時間考慮同觀察(朋友嘅小朋友),決定有能力就滿足老公,所以生左個寶貝女

男爵府

回覆樓主:

因為我有點母愛,覺得一年又一年睇住孩子長大,Baby~ 幼小~ 兒童~ 青年~ 成人,過程應該enjoy 開心。如果無嘅,可能悶d。

珍珠宮

寶. 發表於 19-3-18 22:04
唉.我覺得好大壓力
好怕畀人話識生唔識教.

如幼小時扭唔扭計呢啲好易教啫, 做父母一致守原則就得,由bb開始唔好一扭一喊就乜都應承。 講左唔得就唔得,咁個小朋友就好易教。 至於讀書, 家長唔可偷懶,從小陪養做功課,陪養自律

珍珠宮

回覆樓主:

想建立屬於自己嘅家庭!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

第一個係意外, 第二個係有計劃, 因為當年屋企親戚冇人會生bb, 如果我大囡嗰代得佢一個好慘... 點知生完細囡, 其他親戚陸續生

男爵府

回覆樓主:

因為我係傳統人,覺得結婚生仔先叫圓滿

珍珠宮

都敏俊C 發表於 19-3-18 22:13
我都係超鍾意,最開心見到佢地無憂無慮咁玩

所以我 d 小朋友學業麻麻,但品德好好

講真,有左小朋友,真係好開心,好多事情都有左動力~同老公嘅生活變得唔一樣!
我依加有左二胎,都一樣好期待,見到小朋友們一齊玩、一齊食、一齊訓、一齊嘈嘅情景!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

LittleRoxie 發表於 19-3-18 22:12
因為咸濕

係你笑C

大宅

Koala_Chu 發表於 19-3-18 23:12
第一個係意外, 第二個係有計劃, 因為當年屋企親戚冇人會生bb, 如果我大囡嗰代得佢一個好慘... 點知生完細囡 ...

可能第一個太早生

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一齊左十二三年,覺得係時候要生
再唔生就怕太老
就係咁...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wcandtt 發表於 19-3-18 22:39
我對仔女都高中了,好chi我,會同我講下心事,又會攬攬錫錫。

我個c6, 前幾個月同我講想生多個女 ...

仲攬攬錫錫
唔知我女幾時唔痴我

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

因為愛, 想要組織家庭, 有我地嘅愛情結晶

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

wcandtt 發表於 19-3-18 22:17
我勁唔like小朋友,可惜老公要,我原本以為佢會好有愛心地照顧,點知一切都是假象,我主力照顧,人地以為我 ...

同病相憐! 我老公仲係大細路咁。

珍珠宮

見到小朋友開心自己也感到開心幸福,也好像自己的童年再活一次,自己當年不曾嘗試的東西如讀國際學校,出國留學和到處旅遊等也可給他嘗試,之前拍拖也不會次次計劃去那麼多不同的地方,現在一放假就plan去不同的地方,最後就算到了人生盡頭,回望過去有兒女也覺得無憾和圓滿些!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

寶. 發表於 19-3-18 23:23
可能第一個太早生

都係嘅

伯爵府

回覆樓主:

想同自己的最愛擁有屬於我倆的結晶品
諗住生個似我個樣的BB
點知衹係似曬C6
浪費曬我的優良基因

公爵府

好媽媽勳章

因為想做媽媽呢啲野一次就夠

水晶宮

畀面勳章

米米子 發表於 19-3-18 22:02
因為有左

X2

珍珠宮

wcandtt 發表於 19-3-18 22:39
我對仔女都高中了,好chi我,會同我講下心事,又會攬攬錫錫。

我個c6, 前幾個月同我講想生多個女 ...

我第一個係女,當計劃二胎時,我都有諗過,如果二胎係仔,我會想生多個女,因為湊女真係好開心!
點知今次二胎驗到係女,我又好奇,究竟湊仔係咩感覺。。

公爵府

做個靚太 發表於 19-3-18 23:49
我第一個係女,當計劃二胎時,我都有諗過,如果二胎係仔,我會想生多個女,因為湊女真係好開心!
點知今次 ...

湊仔係每日崩潰嘅感覺,恨不得每日用支咪同佢講野我女可能仲細未識曳,比起哥哥sweet好多 但我朋友話女仔心靈脆弱,講錯一句野佢會喊幾日

首頁
12345...8

尾頁

跳至