自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 kiwi_delicious 的帖子

好多家長都話無咩用。得個擺字。

珊瑚宮

過來人 冇需要 有好多其他方法代替

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

又貴又唔抵

大宅

chuiyeebird 發表於 19-11-28 21:23
過來人 冇需要 有好多其他方法代替

你係用家?

珊瑚宮

hunter_bw32 發表於 19-11-30 19:26
你係用家?

我用少許sample 不過我之前有個朋友買左 自己仲做埋sales 最後佢都覺得完全嘥錢

侯爵府

kiwi_delicious 發表於 19-3-19 00:37
現在剛剛開始在ABC Pathways讀ilearn 2個月, net teacher 1:8,一星期3堂,未見成效⋯⋯今日觀課見到佢完 ...

迪士尼套嘢訓練到專注力? 請問點訓練?

侯爵府

jacobkit 發表於 19-3-19 00:27
不如買ort 點讀同一對一 net 學英文仲實際

Ort實際,同時可以培養閱讀習慣,媽媽同小朋友一齊睇,由媽媽讀俾小朋友聽最好,唔得就一齊聽點讀筆。

大宅

chuiyeebird 發表於 19-11-30 19:51
我用少許sample 不過我之前有個朋友買左 自己仲做埋sales 最後佢都覺得完全嘥錢
...

我用左兩年,囡囡由5個月開始用,覺得好有用。
囡囡K1 interview嘅時候表現好主動同自信,但其他同組小朋友好多都無咩反應同比較怕羞。而點解我認為係關DWE事,因為我上DWE playgroup時有留意其他DWE小朋友,佢哋基本上嘅表現同反應同我囡囡大致一樣,有部份仲醒目啲。而我係啲DWE用家group入面見到好多in K1嘅小朋友已經有名校offer。

珊瑚宮

hunter_bw32 發表於 19-11-30 20:31
我用左兩年,囡囡由5個月開始用,覺得好有用。
囡囡K1 interview嘅時候表現好主動同自信,但其他同組小朋 ...

咁又晤代表唔啱每位小朋友用嘅 如果你囡囡對Disney character 有興趣 咁就更加good啦! 最主要係識運用同埋學以致用姐

水晶宮

蕃薯仔媽媽 發表於 19-3-19 01:14
恭喜你無嘥錢買迪迪尼美語
亦唔好嘥錢去AXC pathwxys,完全無用,名過其實,我豬過年幾兩年
...
我直接將錢比仔女讀二歲班,得益仲大。有時間去圖書館借書陪讀仲開心。

大宅

chuiyeebird 發表於 19-11-30 20:34
咁又晤代表唔啱每位小朋友用嘅 如果你囡囡對Disney character 有興趣 咁就更加good啦! 最主要係識運用同埋 ...

當然我相信越細個用效果係會越好嘅。但係我見大家話用得唔好嘅通常主因係小朋友無興趣。
老實講,youtube真係DWE嘅天敵,你如果係會俾youtube小朋友睇嘅,真係唔好嘥錢買DWE。打個比喻,如果youtube第於卡通片的話,DWE就等於教育電視同圖書。俾你係小朋友,有卡通睇你都無興趣去睇教育電視同圖書。雖然卡通可以幫到學language,但大家都知睇太多電視會影響專注力,同埋睇電視嘅時候,腦部活動係遠低於睇書,所以其實睇youtube唔係一個好嘅學習方式。

大宅

moma1023 發表於 19-11-30 19:59
迪士尼套嘢訓練到專注力? 請問點訓練?

睇書已經係訓練專注力。

侯爵府

hunter_bw32 發表於 19-11-30 21:30
睇書已經係訓練專注力。

可能當年佢sell我時係咁講電子野,我覺得嗰啲咁新穎嘅科技其實長遠對教育反而有傷害,所以一路都唔覺得要用迪士尼美語學英文。
忘記咗佢都有睇書添  

男爵府

真心太遲了,我唔鐘意比小朋友睇YouTube ,壞眼又影響專注力,買套ort連點讀筆,又可以學英文又可以認字,再join 埋電視睇英文兒童台,再返英文堂/phonics 。
語言要浸返黎,多講多聽,3歲8個月完全聽唔明老師講咩⋯⋯英文底咁差,平時無學過嗎?
2-6歲係學語言黃金時間,加油。

大宅

moma1023 發表於 19-11-30 21:34
可能當年佢sell我時係咁講電子野,我覺得嗰啲咁新穎嘅科技其實長遠對教育反而有傷害,所以一路都唔覺得要 ...

的確DWE係唔單只係學英文,而佢亦唔只係一套書,你可以當佢係一套遊戲或者工具,俾小朋友從不同遊戲中去學習同培養閱讀習慣。

大宅

藴藴 發表於 19-11-30 22:03
真心太遲了,我唔鐘意比小朋友睇YouTube ,壞眼又影響專注力,買套ort連點讀筆,又可以學英文又可以認字, ...

係,如果小朋友3歲幾又睇開YouTube,好難有興趣用DWE,迫小朋友用就失去左用DWE嘅意義。

複式洋房

kiwi_delicious 發表於 19-3-19 00:08
囡囡依家3歲8個月,依家先買會唔會太遲呢?
有無人可以分享一下?

無買到
都係比佢早d出去 補習班(純外國人)

大宅

seecic754 發表於 19-11-30 22:28
無買到
都係比佢早d出去 補習班(純外國人)

每日補要幾錢?

公爵府

ycmami 發表於 19-3-19 06:37
我細仔係六個月大時買嘅,當時見佢真係好專心睇,手舞足蹈,成日跟住做動作,唱歌,好投入,最犀利係我個印 ...

同意!呢套英文我覺得好有效,我仔幾個月就開始用,到佢開口講嘢,已經可以全英文對答。到慢慢開始學睇書,都係用返呢套嘢嘅書,學得好順利,好快就自己識睇書。

但如果成三歲幾先開始,我又唔知效果如何

大宅

20020116 發表於 19-12-1 08:37
同意!呢套英文我覺得好有效,我仔幾個月就開始用,到佢開口講嘢,已經可以全英文對答。到慢慢開始學睇書 ...

所以你問我就算上到K之後用少左DWE又有咩所謂,因為已經培養左小朋友一個睇書習慣同自信,睇少左只係因為已經對其他書本有興趣,幾萬蚊做到呢個效果我覺得已經值回票價。
當然好多人自己都可以有方法教到小朋友好叻,但係每個父母嘅教育水平同可以付出嘅時候都唔一樣,好似我咁,自問唔識教但又buy幼教係好重要嘅,花一筆支付得起嘅金錢去買一個比較大機會成功嘅方法,我覺得ok,而so far我覺得效果係顯著嘅。

首頁

尾頁

跳至