自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我細妹,細我好多,所以我好緊張佢。因為自細呀媽呀爸返工,好多時我睇住佢照顧佢。佢現在中4,我已經結左婚搬左出去。好多時陪唔到佢。所以好令人憂心既係,佢由今年開始感覺愈黎愈放縱,我媽咪係唔太識教仔女既,自問無錯我早婚,成績唔係話太叻,但都叫有目標同有個人所長。以前中學最遲9點已經叫好夜返屋企,但今年開始細妹成日十一,二點先返屋企,成日買名牌,不停問我爸媽拎錢,每日零用70$,我以前包食飯都係40$。所以覺得好過分。我爸呀媽又係自小突別放縱佢,而家到佢咁先黎擔心,同收返,又怕話佢搞到佢做傻事。但係佢又晚晚12點先返屋企,

大宅

我話又話過,傾又傾過都係咁,搞到我好心煩。好擔心佢學壞,好驚佢做錯咩事後悔,做人家姐有時都不易。我都好大壓力,兩老都老,我又有家庭,有時都唔知顧得邊個,兩老儲蓄人工不多,我有時見到我細妹開支咁大都好煩,我婚後屋企又有小朋友有養,間中比錢兩老唔多,但都想佢兩個食好啲買下野,但佢地好多時自己都唔儲唔捨得洗,都比好既細妹,但佢又唔珍惜。

大宅

kawainnn 發表於 19-3-19 01:13
我話又話過,傾又傾過都係咁,搞到我好心煩。好擔心佢學壞,好驚佢做錯咩事後悔,做人家姐有時都不易。我都 ...

細妹而家仲要晚晚夜晚,唔係屋企食飯,星期六,日無日係屋企,仲要3,4點先返,書又唔洗溫咁。睇見都頭痛

珍珠宮

無意得罪,有冇了解過買名牌啲錢點來?
每日得70元零用錢,但又成日買名牌?

要留意下細妹交友圈子喎
你有冇佢FB、IG?
怕佢走去做某啲踩界兼職

大宅

yurijm 發表於 19-3-19 01:18
無意得罪,有冇了解過買名牌啲錢點來?
每日得70元零用錢,但又成日買名牌?

佢零用不包所有食飯錢,車費。平時睇電影,又另外問,又或者問完呀媽拎錢又偷偷哄呀爸比。名牌有時就係哄下哄下又有一筆小錢咁。。又或者哄我媽買野...

水晶宮

如果突然變壞,她迷途便知返!但由細都寵愛就難D!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

其實家人只可以做到俾最多既愛佢,
可以抽到多啲時間陪佢就最好,
你係家姐,約多啲佢去街行下啦。

wcpcelia    發表於 19-3-19 10:36

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

好明顯,已經學壞左,正常朋友唔會可以日日陪佢玩到咁夜

伯爵府

寵壞了如何返轉頭?如果有不對行為一早唔應該再比咁多零用錢。如自己教唔到可搵社工傾傾,唔好放棄

子爵府

回覆樓主:

怨我直言。咁夜歸家。一來已經學壞。二來有可能拍拖。叫你妺唔好搞大個肚。咁就一世返唔到轉頭。

子爵府

maymay88 發表於 19-3-19 03:15
好明顯,已經學壞左,正常朋友唔會可以日日陪佢玩到咁夜
9成已經學壞左,了解下有無做D副業。。。。
呢個年紀學壞左好難搞,性格定哂 型,唯有多D關心佢,當朋友咁勸佢

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-3-19 02:10
如果突然變壞,她迷途便知返!但由細都寵愛就難D!

我都知寵慣好難改,父母現在先擔心,我未結婚前未有咁情況,零用是有但無現在咁過分,亦準時返屋企,因為以前我每日陪佢,亦係屋企等佢門,所以好小過7點返屋企,係我中學畢業後開始小睇左佢,因為之後趕報告又要返兼職又拍拖,所以小左時間係屋企陪佢,趕report 有時做通宵先返屋企,可能咁佢又覺得我成日唔返屋企有樣學樣?然後畢業我無耐就結婚了,就更加無時間每日睇住佢,陪佢搵書,同傾訴。

象牙宮

2024年龍年勳章

kawainnn 發表於 19-3-19 01:11
我細妹,細我好多,所以我好緊張佢。因為自細呀媽呀爸返工,好多時我睇住佢照顧佢。佢現在中4,我已經結左 ...

成日買名牌、零用錢$70日、晚晚夜返……係咪去做 part time?

Poyau    發表於 19-3-19 12:06

男爵府

同情樓主,如果情況嚴重又唔知佢群咩人,班人係點,如果係同學,有無方法識到對方家長?帶埋阿妹搵社工?如果真係攪唔掂,最後轉校得唔得?

通常家庭搵唔到溫暖,就會出面搵,阿妹可能覺得無人關心佢,當然你地好關心佢啦,但唔係佢想要既方式,問下佢想要咩既家庭,一家人傾大家相處既方式?

男爵府

可以唔番屋企,十成有地方訓小心比人滖大肚

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

中四就咁夜返,下年可能會玩通宵添,而家玩開咗,跟本stop唔到佢架,樓主搵日偷偷跟吓佢,睇吓佢同咩人來往先

水晶宮

kawainnn 發表於 19-3-19 07:56
我都知寵慣好難改,父母現在先擔心,我未結婚前未有咁情況,零用是有但無現在咁過分,亦準時返屋企,因為 ...

用Whatapp 關心她!明白外面吸引左,女仔難攪過男仔,我以前中四勁想看花花世界,但心裡記得父母好愛我,我要返屋企!
自由太多會令世人失去平衡

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

希望倦鳥知還

大宅

牛年勳章

搵學校社工傾下

男爵府

回覆樓主:

請問你妹住邊,情況似我樓下公園班中學生

首頁