論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年1月中到步,海外菲……
兩星期前,得兩兄弟同佢係屋企玩,細佬整親受傷,我老公問佢細佬點整親……佢只係話唔知,因佢係廚房!……第二日菲姐就whatsapp 我話如唔滿意佢表現,早d通知佢搵定下一僱主。
上星期又突然問我邊到有public clinic比佢去做body check!!因頭痛喎。鬼咩晚晚玩電話玩到差不多一點!!之後又話自己生小朋友時,做過麻醉,所以會冇咩記性;又話自己頭痛時工作表現會unstable!!
今日就再打去同agent講話我隻狗成日咬佢……怕比狗咬完要打針喎!!但我隻狗從來都冇咬過人的!!

佢搞咁多野其實想點???

男爵府

mrs.cashew 發表於 19-3-19 09:54
兩星期前,得兩兄弟同佢係屋企玩,細佬整親受傷,我老公問佢細佬點整親……佢只 ...

你估中左, 想你炒。
既然有小朋友受左傷。今日起立即叫長老日日黎住佢, 同埋大量增加屋企 cam 既數量。
等佢知難而退。
否則你預左要賠錢炒佢。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-19 10:20

你估中左, 想你炒。

我屋企已裝兩部cam 了。
返學放學基本上,佢從來幫唔到手,都係公公婆婆接送的!

男爵府

mrs.cashew 發表於 19-3-19 10:26
...

2部唔夠。
你想迫走佢, 就大量加cam, 除洗手間同佢張床, 所有位置都可 cover。
加公公婆婆長期在你家住。
佢頂唔順就會第信比你。
你最好而家開始搵replacement.

wcpcelia    發表於 19-3-20 09:32

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

直頭想你炒佢啦。 一心諗住呃你申請佢來, 博炒。 我以前肥廢人仲衰到博炒要我賠人工賠到约滿即2年人工。 跟住又揾第二份又屈2年人工。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-19 10:36
2部唔夠。
你想迫走佢, 就大量加cam, 除洗手間同佢張床, 所有位置都可 cover。
加公公婆婆長期在你家住 ...

我應該唔會再請喇……怕怕

男爵府

兩星期前,得兩兄弟同佢係屋企玩,細佬整親受傷,我老公問佢細佬點整親……佢只 ...

請問她初來時工作態度係咪咁衰?

男爵府

mrs.cashew 發表於 19-3-19 10:46

你唔好采請著件旅遊菲。
黎旅遊架咋, 玩完就博炒回鄉。
最近愈來愈多呢啲。

子爵府

回覆 mrs.cashew 的帖子

唉, 你請左件 working holiday 的搵神... 佢現在想你炒佢.你唯一可以做係企硬, 倒轉頭話如佢唔想做, 可即賠一個月比你即走.

別墅

等左咁耐姐姐先到,又係遇到玩野姐姐,唉⋯

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

博炒

男爵府

mrs.cashew 發表於 19-3-19 10:26
...

揾定人,新人一到即炒

子爵府

完全係想搏炒, 你反問番佢我無唔滿意喎, 如你唔滿意係到做可以搵另一僱主啦, 迫佢走, 還是有屋企人幫手湊放學。等佢賠一個月比你好過。

別墅

mrs.cashew 發表於 19-3-19 10:46

我舊個件又係隔個星期同我講「如不滿意她的工作表現,提早通知佢,讓佢可以找另一份工,因香港佢好多親朋戚友,介紹工的她」,係唔係這排姐姐在菲及香港的訓練包括這句大僱主?

男爵府

kidslover234 發表於 19-3-20 08:54
我舊個件又係隔個星期同我講「如不滿意她的工作表現,提早通知佢,讓佢可以找另一份工,因香港佢好多親朋 ...

呢句好似係佢地兇僱主既 standard response, 係呢版成日見同一句說話。如果有一日我請左個菲姐, 佢又比呢句說話我聽, 我驚我會忍唔住笑, 然後問佢你地 Filipino 流行同一句說話嗎? 有冇第二句?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-20 09:36
呢句好似係佢地兇僱主既 standard response, 係呢版成日見同一句說話。如果有一日我請左個菲姐, 佢又比呢 ...

我有個菲姐都有咁同我講過「你如果不滿意我你可以換人」,激鬼氣,我答佢「我要不要換人我心裡有數不用你講,我而家係叫你follow my instruction to work」。
我覺得可能佢地同鄉教可以咁樣凶雇主。

男爵府

koala_ys 發表於 19-3-20 15:57
我有個菲姐都有咁同我講過「你如果不滿意我你可以換人」,激鬼氣,我答佢「我要不要換人我心裡有數不用你 ...

呢句只啱用係啲無長老幫既雙職parents身上, 佢地一無工人便拿手唔成世。
好似我呢啲有長老support既 ftm, 我會問番佢轉頭係咪想resign? 如你想 resign 明天長老可立即取代你個位。 我比埋紙筆你回房寫resignation letter.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-3-20 16:15
呢句只啱用係啲無長老幫既雙職parents身上, 佢地一無工人便拿手唔成世。
好似我呢啲有長老support既 ftm, ...

Same here

別墅

我之前果個又係成日叫我resign 佢,我咪反叫佢自己resign囉!! 佢地成日都博炒,等可以賠多一個月,我先唔會益佢呀,最終咪又係做到完約。不過等佢完約果個過程好難捱囉。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

無處不在 發表於 19-3-20 17:26
我之前果個又係成日叫我resign 佢,我咪反叫佢自己resign囉!! 佢地成日都博炒,等可以賠多一個月,我先唔會 ...

無錯,做就唔該跟指令做,唔做就自己resign不用講廢話

首頁

尾頁

跳至