自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

一名19歲中四學生,早上體育課到荃灣城門道城門谷運動場熱身時,突然暈倒,教師曾當場使用自動心臟去顫器(AED)為事主急救,惜事主送院後證實不治,警方初步調查發現死者有心臟問題,相信事件無可疑,死因交法醫驗屍確認。死者母親指兒子去年已在校內暈倒,曾簽紙不上體育課,質疑校方為何讓愛兒跑步導致突然猝死。
不幸猝死的19歲男生肖葉濤,在路德會呂明才中學就讀中四班。肖母透露,2017年7月帶同阿濤及8歲幼女來港改嫁第二任丈夫,一家四口住於荃灣川龍街一個劏房單位,生活捉襟見肘。阿濤在內地原讀高中二年級,來港後因程度問題降級讀中三,但他生性發奮,由去年全級第39名升至第8名。阿濤去年6月曾在校內暈倒,住院數天後證實心臟有問題,需要定期覆診及服藥,她每年亦與校方簽署確認信,指兒子不適宜進行劇烈運動,但周一有體育課,會如常穿上運動服上學,不明他為何會猝死在運動場上。
早上10時許,肖葉濤上體育課,由教師帶領包括他在內的兩班男生共20多人,從學校走到城門谷運動場上課。當時只開始數分鐘,各人跑步熱身,動作並不劇烈,據稱肖在場邊踱步後感到不適,未幾便告暈倒,失去反應。體育教師見狀立即通知場地職員,由職員攜同場內的自動心臟去顫器趕往現場,並且報警處理。體育老師隨即為肖進行心肺復蘇法及使用自動心臟去顫器急救,救護車到場送往仁濟醫院救治,最終證實不治。

警方其後聯絡肖的家屬趕赴醫院了解,母親聞噩耗後極度傷心。警方初步調查獲悉死者有心臟問題,相信死因無可疑。遺體稍後由仵工移送殮房,交法醫檢驗確認死因。教育局回應對事件感到難過,學校已啓動危機處理小組,為學生及教職員提供適切的支援。局方會繼續與學校保持緊密聯絡,並在有需要時提供支援及協助。
路德會呂明才中學校長馬玉娟下午回應本報查詢時透露,肖同學是內地新移民,大約一年多前入讀中三,成績中等,品行良好,喜歡運動,如跑步和球類,未聞他近日患病,同學也表示肖早上返學時,並無異樣。

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190318/59381460

責任誰屬 RIP

BBJOJO    發表於 19-3-20 11:25

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

兩邊說,學校話同學冇跑步

wcpcelia    發表於 19-3-19 16:34

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

正常老師唔會比上運動堂,
老師點會同你上堂,陣間咩事點算

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我記得自己中學年代,從來唔做運動,上PE堂miss突然話全部人要跑圈,嗰次我勉強跑完,但都覺得個心好似要跳出嚟咁,當時都驚自己會出事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

路德會呂明才中學校長馬玉娟下午回應本報查詢時透露,肖同學是內地新移民,大約一年多前入讀中三,成績中等,品行良好,喜歡運動,如跑步和球類,未聞他近日患病,同學也表示肖早上返學時,並無異樣。

呢段唔明, 喜歁運動, 但跑步球類, 即係有無跑

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有心臟病,有無做劇烈運動,都有猝死風險
尋日都有位督察,行行下街都會死

男爵府

回覆樓主:

rip

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

個學生都19歲,如個學生自己要跑,老師都未必阻止到佢

正常老師知佢心有事,唔會咁夠胆要佢上堂
請勿打招呼~

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

blackberry 發表於 19-3-19 11:59
路德會呂明才中學校長馬玉娟下午回應本報查詢時透露,肖同學是內地新移民,大約一年多前入讀中三,成績中等 ...

全級第八名都叫成績中等...呢間嘢都要求幾高

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

環保接龍勳章

maomaofafa 發表於 19-3-19 12:05

呢間係Band 3中學, 如全港睇應該屬於中等成績

不過個學生應該好努力, RIP.

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-3-19 12:05

我都係睇到呢點。個媽媽同個校長講嘅版本唔同。

侯爵府

回覆樓主:

係咪假結婚,申請落嚟,就可即刻免費用香港醫療醫個仔嘅心臟病,個仔咁大個,佢見人跑自己又跑,關學校咩事? 又想學校賠償?

男爵府

blackberry 發表於 19-3-19 11:59
路德會呂明才中學校長馬玉娟下午回應本報查詢時透露,肖同學是內地新移民,大約一年多前入讀中三,成績中等 ...

咁呢間學校大鑊, 人地家長講明有醫生證明個仔有心臟病唔上體育課架。就算學生要上都唔可以比佢上體育課啦。

伯爵府

cinda72. 發表於 19-3-19 12:04
亮點 :2017年,改嫁,子女8歲17歲,川龍街劏房
係上面咪幾好
...

又或者早己知兒子有心臟病,「改嫁」到香港 可以有個機會醫治。做父母都想搵條生路比子女(我估咋)

水晶宮

19歲F.4??

首頁
12345...15

尾頁

跳至