自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mlcbb 發表於 19-3-19 18:49

死左個小朋友一定好傷心,而且明知自己小朋友有病,一般只會 ...
死左個仔一般只會要求校方查清楚?太高調?現在是死左個仔,唔係唔見左銀包呀!

子爵府

kit2004 發表於 19-3-19 11:51
兩邊說,學校話同學冇跑步

學校行去運動場條路會唔會好斜?

伯爵府

以前有同學個心有事
一樣要同我地出去球場
我地行去要五分鐘
佢坐,我地就上堂

珍珠宮

mocha_y 發表於 19-3-19 18:40
19歲,佢要跑,關學校咩事?
唔俾上體育課,又話喺歧視喎。
香港法例只有4種歧視, 種族、性取向、家庭崗位、性別,
並不包括健康, 所以你講法係唔成立

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

abinayams 發表於 19-3-19 21:18
死左個仔一般只會要求校方查清楚?太高調?現在是死左個仔,唔係唔見左銀包呀!
...

死左屋企人,大把野要做,仲咁有心情俾記者入屋採訪。

早上發生,下午記者就入埋屋,唯有講係記者神通廣大。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goat 發表於 19-3-19 21:58
香港法例只有4種歧視, 種族、性取向、家庭崗位、性別,
並不包括健康, 所以你講法係唔成立
...

唔係喎!4種係家庭崗位, 種族, 性別, 同殘疾歧視!
但男生自己身體有事而上唔到體育堂而唔係唔比佢上, 唔係歧視喎!
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 19-3-19 22:07
但男生自己身體有事而上唔到體育堂而唔係唔比佢上, 唔 ...

有病 = 殘疾

子爵府

木土土 發表於 19-3-19 12:44
當時實際情況,家長未知。

但家長簽咗紙唔上體育堂,個仔而家在體育堂死亡,相信全世界任何一個父母,也 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mlcbb 發表於 19-3-19 22:08
有病 = 殘疾

所以自己身體有病要求唔上體育堂, 又點關歧視事呢!
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-19 22:07
但男生自己身體有事而上唔到體育堂而唔係唔比佢上, 唔 ...
除非醫生寫紙, 否則佢唔算殘疾。
不過應該用你第二點去回應我頭先嗰位JM會更好

象牙宮

goat 發表於 19-3-19 22:10
除非醫生寫紙, 否則佢唔算殘疾。
不過應該用你第二點去回應我頭先嗰位JM會更好
...

佢已經係睇緊醫生喇! 我係答緊你果4樣歧視條例!
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

對呢篇報道有保留,相信學校唔會冒險要佢跑?唔上體積堂,唔代表唔在場。

男爵府

wantaima 發表於 19-3-19 12:25
又假設人地假結婚,又假設呃醫療、又假設想敲昨學校。真係
...

如果係外國人,應該就無咁多假設啦,大陸人在香港,係死罪黎架,乜都有位入
做人,5好難为自己

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-19 22:12
佢已經係睇緊醫生喇! 我係答緊你果4樣歧視條例!
我意思係要有醫生紙(正式名稱我唔清楚) 先可以證明病人係唔係殘疾,
親戚大把人生cancer, 但有D有醫生紙證明係殘疾, 有D唔係, 所以有病(即使係重病)都唔代表係殘疾。
我話你答案比較好, 係因為我覺得我回覆該JM回到離題, 因為而家根本無必要討論係唔係殘疾, 我口多開左頭

子爵府

goat 發表於 19-3-19 22:17
我意思係要有醫生紙(正式名稱我唔清楚) 先可以證明病人係唔係殘疾,
親戚大把人生cancer, 但有D有醫生紙證 ...

唔洗醫生話你殘疾架,即有人經常感冒睇醫生請假,公司唔好話炒佢只係比說話佢聽都可以係歧視。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Silver1127 發表於 19-3-19 20:18
大家又公道啲
可能傳媒做訪問時問啲yes no question
問死者是否新移民和其他資料,或者記者想點寫咪引導人 ...

我都覺得傳媒報導不能盡信, 可能會有誤導, 亦有有心無意既錯誤. 我有朋友陪人入醫院, 報紙上面變左佢係傷者.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

choco_soup 發表於 19-3-19 17:11
應該唔只我一個咁諗吧。。。

平時返工都見唔少
but the mum never asks for money (compensation), did she?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

叮妹 發表於 19-3-19 11:50
又系B6
whether he is B6, Hong Konger or British, he doesn't deserve to die

首頁

尾頁

跳至