自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

仔今年中六畢業了,在畢業禮當天想送他一些禮物,通常會送乜? 因為係男校,怕唔怕好老土?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家興? ......畢業禮當天?

我代入角色, 我唔想收LOR!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

minniemouse131 發表於 19-3-19 12:05
仔今年中六畢業了,在畢業禮當天想送他一些禮物,通常會送乜? 因為係男校,怕唔怕好老土? ...

我仔今年都S6,早前問過他,去唔去畢業旅行?如去的話,我比錢。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

cy101 發表於 19-3-19 12:07
而家興? ......畢業禮當天?

我代入角色, 我唔想收LOR!!!
所以我喺度問咗先,唔敢亂嚟,但我知女校好興收花收公仔

公爵府

minniemouse131 發表於 19-3-19 12:05
仔今年中六畢業了,在畢業禮當天想送他一些禮物,通常會送乜? 因為係男校,怕唔怕好老土? ...

如果係同學面前當面送的話,會似晒命,子女當然會覺得父母老土。
私底下送嘅,冇問題。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse131 發表於 19-3-19 12:12
所以我喺度問咗先,唔敢亂嚟,但我知女校好興收花收公仔
係都返屋企先! 問下有無野佢想要!

伯爵府

wawaliluk 發表於 19-3-19 12:11
我仔今年都S6,早前問過他,去唔去畢業旅行?如去的話,我比錢。
...
我反而同佢講,如果去旅行,做暑期工,儲夠先去,我唔會俾錢

wcpcelia    發表於 19-3-19 15:44

大宅

2024年龍年勳章

私下送就算架啦,無必要拎出黎曬命

伯爵府

matata 發表於 19-3-19 12:16
私下送就算架啦,無必要拎出黎曬命
曬咩命呀?我又冇話送乜,都只係問吓啫,因為唔知E家興唔興,怕去到個個家長都有,我就冇,唔係幾好

緣份的天空    發表於 19-3-20 10:05

公爵府

minniemouse131 發表於 19-3-19 12:15

儲夠已經晤洗去,同學已去完旅行返來。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

現在興, 個個都有野收, 老師有謝師宴, 學生有禮物有旅行。
奈何家長只負責埋單。

BTW, 男仔, 只諗到送錶/ 新款手提。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

wawaliluk 發表於 19-3-19 13:47
儲夠已經晤洗去,同學已去完旅行返來。

請父母去囉~
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

2024年龍年勳章

男爵府

我仔都係今年畢業,我無諗過送禮物,只係講過如果入到大學,送部電腦同電話俾佢

伯爵府

回覆樓主:

女仔通常收花收公仔,男仔唔覺手揸禮物;

我唔知中學畢業都要送花,所以兩梳蕉,呀女話好彩有人送咗個公仔比佢,映相冇咁寡

男爵府

minniemouse131 發表於 19-3-19 12:15

我仔都話唔想用父母錢自己去旅行,佢話希望自己可以儲到錢先去,今年儲唔夠,就大一大二暑假先去。

伯爵府

Hanayori 發表於 19-3-19 13:57
女仔通常收花收公仔,男仔唔覺手揸禮物;

我唔知中學畢業都要送花,所以兩梳蕉,呀女話好彩有人送咗個公仔 ...
明白晒了,咁我都兩梳蕉就算了,男仔同女仔應該唔同

伯爵府

199707100304 發表於 19-3-19 13:50
現在興, 個個都有野收, 老師有謝師宴, 學生有禮物有旅行。
奈何家長只負責埋單。
咁我又冇諗過要送D乜嘢名貴嘢俾佢,或者整個video,集合晒呢6年嘅相,送俾佢(當然係私底下送,唔會俾人睇)。謝師宴可能都會俾錢佢,但旅行真係唔俾,唔想佢未識搵錢先識洗錢。

男爵府

我女中六畢業無送野,只係18歲一家去旅行,今年大學畢業我都只整公仔花,同一次一家沖繩之旅,我驚佢出黎做野,就好難就到假。。。。不過佢話想要架電單車,我考慮緊(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我送一套日本來回機票食宿自己搞掂

首頁

尾頁

跳至