3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

佢剛三歲 ,由兩歲開始迷上mtr

*玩具:試過買機械人,泥膠,滑板車,通常玩唔耐,佢只鐘情火車砌路軌,玩唔厭,間中都畫畫 (列車有關)

*佢記得咩站喺邊條線,有時連我都唔知嘅站,佢都知喺邊條線。又會自己背咗車站係咩色,背哂d 車站名,當然未百分百啱哂

*佢成日話自己要做mtr工程師

*發開口夢都係講 搭車

*佢只鍾意真實存在嘅嘢,eg 有架列車係熊仔or disney 造型/ 火車機械人,佢會話:假嘅!玩具嚟ga! 由於佢太現實,除咗熊之外,佢完全唔鍾意小動物...

我想問有冇家長小朋友都對列車著迷
有冇好方法可以令佢學多不同範疇?
同埋點可以base on列車令佢學多d?

大宅

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

kollipop 發表於 19-3-19 13:11

*玩具:試過買機械人,泥膠,滑板車,通常玩唔耐,佢只鐘情火車砌路軌,玩 ...

我仔就4歲都係咁,所有線車站顏色順逆序都自己背哂,我引導佢讀車站中英文名,引申到街道名之類,而家好多行車路牌都會讀

大宅

*玩具:試過買機械人,泥膠,滑板車,通常玩唔耐,佢只鐘情火車砌路軌,玩 ...

好犀利 咁快揾到自己嘅興趣係好事

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

其實我覺得而家好多小朋友都系鐵路迷,佢地真係非常有興趣架

別墅

sammichang 發表於 19-3-20 13:04
我仔就4歲都係咁,所有線車站顏色順逆序都自己背哂,我引導佢讀車站中英文名,引申到街道名之類,而家好多 ...

多謝你的分享!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

好犀利亞,有自己嘅興趣係好事來㗎

別墅

GCHK 發表於 19-3-21 15:09

多謝你啊 唔知點解佢會咁鍾意

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kollipop 發表於 19-3-21 23:15
多謝你啊 唔知點解佢會咁鍾意

鍾意唔需要理由,幾好亞

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

同我大囝一樣,我大囝果陣好鐘意Thomas火車頭。

男爵府

2019新春慶豚圓

咁真係好鍾意喔 我在都鍾意不過未到達這種程度

大宅

我女三歲三個月
又係好鐘意西鐵
記得咩站咩色
呢個站之後係咩站
試過總站一号月台上車但落車站變左二号月台
呢啲我地兩公婆都冇為意佢竟然知

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

GCHK 發表於 19-3-21 15:09

係啊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊