家庭理財

跳至
[家庭理財] 點睇投資黃金

首頁

尾頁

珍珠宮

想買實金,唔知咩價位先好入

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 19-3-19 16:28

金粒、金幣、飾金??
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-3-19 16:58
金粒、金幣、飾金??

金條

伯爵府

waic 發表於 19-3-19 16:28

我最近開始,屋企人本年生肖買1安士金幣,仔就過年買1/10安士金幣做壓歲錢。唔理咩價位,收埋籠底

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

Kuri 發表於 19-3-19 18:26
我最近開始,屋企人本年生肖買1安士金幣,仔就過年買1/10安士金幣做壓歲錢。唔理咩價位,收埋籠底 ...

係呀,就係想叫仔每月出糧買金當儲蓄
定期息太小,股已有買

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 19-3-19 18:05
金條

你search一下,之前有幾個post講過金粒比金條靈活d。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

waic 發表於 19-3-19 18:46

係呀,就係想叫仔每月出糧買金當儲蓄

當儲蓄??冇息, 買賣又有差價。。。分分鐘少過定期gor wor 仲要搵地方擺。。。

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-19 18:54
你search一下,之前有幾個post講過金粒比金條靈活d。
利申:有金粒,但後悔,無息,上落唔多,一粒賺過,其 ...

我都怕,但我又覺得要有多少傍身,所以決定用家人本命年同壓歲錢做引子,咁唔理之後升定跌,個心都會好過啲!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

寶石宮

Kuri 發表於 19-3-19 20:21
我都怕,但我又覺得要有多少傍身,所以決定用家人本命年同壓歲錢做引子,咁唔理之後升定跌,個心都會好過 ...

如果唔理升跌個心就會好啲,但係如果比我再揀,我唔會買
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

多謝各位意見

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-19 20:24
如果唔理升跌個心就會好啲,但係如果比我再揀,我唔會買

x2,依家有幾手最高位買既喺屋企,溝又唔係唔溝又唔係應該都要溝一溝,如果唔係有排都返唔到家鄉

寶石宮

家龍mA 發表於 19-3-19 22:33
x2,依家有幾手最高位買既喺屋企,溝又唔係唔溝又唔係應該都要溝一溝,如果唔係有排都返唔 ...

……

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-19 22:35
黃金喎!
我唔會再溝啦!萬二、萬四、萬五我都有喎
我喺定 ...

我果d全部萬五貨應該已經揸左6-7年了

寶石宮

家龍mA 發表於 19-3-19 23:02
我果d全部萬五貨應該已經揸左6-7年了

……

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-19 23:06

萬五蚊我都有(13年3月),但係13年5月已經跌到去一萬二 ...

唔溝我怕坐得仲耐,金應該總有一日會返家鄉掛

寶石宮

家龍mA 發表於 19-3-19 23:14
唔溝我怕坐得仲耐,金應該總有一日會返家鄉掛

……

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-19 23:16
如果你愛做定期/股票就唔會咁講。我都等咗好多年,搞到要年年比保險箱費用。 極度後悔中
...

我冇放喺保管箱,因為唔算多
有買股票,上年行歪路買8字頭同細價股,輸得好多,而家儲資金加忍手,等平價買優質股

寶石宮

家龍mA 發表於 19-3-19 23:22
我冇放喺保管箱,因為唔算多
有買股票,上年行歪路買8字頭同細價股,輸得好多,而家儲資金加忍手,等平價買優質 ...

……

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-19 23:24
因為啲金粒先開保險箱,年年比佢加。由六百幾加到八百幾啦
股票我好彩,有時真係死好命,所以 ...

我本來都係買工商,港鐵,中電都賺嘅,但係自從買咗一次8字頭就....
以後都係買返增長股,收息股,怕怕了

寶石宮

家龍mA 發表於 19-3-19 23:29
我本來都係買工商,港鐵,中電都賺嘅,但係自從買咗一次8字頭就....
以後都係買返增長股, ...

……

首頁

尾頁

跳至