3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

膽天望地, 玩飯, 食一淡唔食, 要人餵先肯食。
話又話過, 氹又氹過, 比reward都試過, work左一日又唔work.
結果今日鬧到佢飛起, 一路喊一路食。
應該係之前餵開縱壞左。
有冇人幫到我? 真係好怕監佢食飯。

大宅

回覆樓主:

你要忍心唔好再餵佢,仲要限時,如45分鐘(自己set個時間),話比佢知你有45分鐘時間食飯,如食唔晒或冇食到都會執枱,當夠鐘就收晒飯餸,唔洗鬧佢……餐與餐之間唔好比野佢食(零食生果都唔得),等佢知道自己唔食飯就要捱肚餓,我諗好快就會自己食得好~

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

Solarflare 發表於 19-3-19 22:40
話又話過, 氹又氹過, 比reward都試過, work左一日又唔work.
...

只要你唔怕佢餓親,餐餐唔餵等佢自己食,餓就自然會食,一星期再檢討

子爵府

...

4歲,話應該無用,氹同比reward只會WORK一兩次,按上面媽媽講的應該WORK機會大好多

大宅

回覆樓主:

首先媽媽(同其他照顧者)要堅持唔餵
跟住,set時間,例如30分鐘內要完成,食唔曬就餓住個肚到下餐
試下俾小朋友參與製作過程,由決定每日餐單(俾選擇佢,例如今日想食意粉定飯?食雞翼定豬扒?) 到去街市買餸(要佢幫手拎),之後俾佢試下幫手(摘下菜,meet下豆)希望提升佢對食的興趣
小朋友有咩特別鍾意食?例如我女鍾意食雞翼,我氹佢自己食飯,食到一半可以食一隻,食完曬又可以食一隻(如果無自己乖乖食飯,就無雞翼食啦)

大宅

...

甘佢番學係米自己食?

珍珠宮

我覺得有時要狠心D,餓下佢

首頁

尾頁

跳至