0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB兩個月大,上星期屁股近肛門位置突然有數撻地方紅左,查mustela pat pat cream 時,cream不能抹在上面,之後過咗幾日紅嘅地方就變成圖中情況,BB似乎唔覺痛,因換片清潔時他完全冇反應

有冇媽媽曾經遇過這個清況?

我一直用棉和清水清潔屁股,自發現屁股紅左開始,會用風筒吹乾才包片

別墅

是尿布疹 大小便葉損左pat pat 我bb出院後一直都有呢個情況 睇過私家兒科同政府醫院都係開zinc cream 你可以去藥房買 要勤d換片 保持乾爽 keep住紅既地方就查zinc cream

男爵府

sodaleave 發表於 19-3-20 02:33
BB兩個月大,上星期屁股近肛門位置突然有數撻地方紅左,查mustela pat pat cream 時,cream不能抹在上面, ...

我個仔尿布疹嚴重時,要每次便便去廁所洗patpat,用bb沐浴露洗完風筒吹干,搽大量厚搽木瓜霜,bb一痾就換片唔可以葉住
我覺得mustela對於嚴重既尿片疹好一般。。。。

侯爵府

回覆樓主:

尿布疹,要搽藥膏,你係咪换片换得唔夠密,或者片片唔岩bb

大宅

freshrose 發表於 19-3-20 07:47
尿布疹,要搽藥膏,你係咪换片换得唔夠密,或者片片唔岩bb

換得密架,不過佢餐餐都痾少少
我諗痾太多

大宅

mosmimi 發表於 19-3-20 05:27
是尿布疹 大小便葉損左pat pat 我bb出院後一直都有呢個情況 睇過私家兒科同政府醫院都係開zinc cream 你可 ...

我去買番支先

男爵府

損咗見到肉,好嚴重,不如睇醫生先啦

侯爵府

回覆 sodaleave 的帖子

我BB 最初都係咁, 成日痾, 不過換左另一隻褲子尿片之後就無再發生呢D 事, 仲有我用CHEAP CHEAP 的baby vaseline, 我覺得好用過mustela 的pat pat cream

大宅

freshrose 發表於 19-3-20 11:33
回覆 sodaleave 的帖子

我BB 最初都係咁, 成日痾, 不過換左另一隻褲子尿片之後就無再發生呢D 事, 仲有我用 ...

你地係咪都損到咁嘅情況?我下星期打針,想一次過看醫生,睇下係咪嚴重到有必要今日帶佢去

別墅

回覆樓主:

我bb初初都係成日痾 少少咁痾 有時喊/放屁都又會噴少少出黎 一日可以換15條片 最初比健康院醫生望過 果位醫生話食人奶係有少少輕瀉 因為前奶乳糖高 痾出黎的便便會有d拿pat 她建議查Vaseline隔開唔好再葉住 ; 之後情況未見好轉 我另外再睇過私家兒科,他同樣話人奶b有d係會痾成咁,建議我倒左d前奶去唔好飲,開藥膏比佢查;再之後因爲退黃問題入左QE, 醫生同樣只係開藥膏這種方法,換密d片片,話bb大大下腸胃始終會好,會愈痾愈少。我bb由出院pat pat損到個半月都未好過,最後因爲我慢慢收奶,餵多左奶粉,少左人奶,佢開始痾少左,另keep住用zinc cream 先好返。當然醫生既建議係唔好停餵母乳

別墅

另外幫bb洗pat時要用好濕好濕既棉花 可以揸d水出黎咁濕咁幫佢沖洗 唔可以抹 可以既話就直頭拿盤出黎同佢洗pat pat 因為已經損左再抹好易整到個傷口

大宅

mosmimi 發表於 19-3-20 12:27
我bb初初都係成日痾 少少咁痾 有時喊/放屁都又會噴少少出黎 一日可以換15條片 最初比健康院醫生望過 果位醫 ...

我係半人奶,仲以為奶粉問題諗住轉,不過前奶要倒走幾多呀?

多謝你咁詳細答我

別墅

sodaleave 發表於 19-3-20 13:34
我係半人奶,仲以為奶粉問題諗住轉,不過前奶要倒走幾多呀?

多謝你咁詳細答我

你bb係上星期pat pat紅左之後先損,可能係果日葉得奈左d所以損,唔似我bb咁keep住都係損既話,我覺得可以試左查藥膏先,始終前奶都好有營養呀。好返就可以唔洗查,平時查vaseline都夠

兒科醫生當時原話係:個個媽媽奶量唔同,如果充足既話,可以倒咁d

珍珠宮

mosmimi 發表於 19-3-20 14:42
你bb係上星期pat pat紅左之後先損,可能係果日葉得奈左d所以損,唔似我bb咁keep住都係損既話,我覺得可以 ...

好似有D嚴重,BB可能好痛㗎,儘快睇醫生

大宅

回覆樓主

今日睇住姐姐換片,平日有接近一半片佢換

原來佢一直冇抹入面,只係清潔pat pat表面
近肛門傷口咁多日佢都見唔到

我終於知道發生咩事(emoji)

大宅

回覆樓主

For 將來遇上相同問題的媽媽參考

最後用sudocrem (有zinc oxide 及消炎成份)及換片時最後用免沖水潔膚液噴一噴,而家已好左78成

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我都係用sudocream,佢寫傷口都用得,快退紅,仲好用過醫生開的cream。

複式洋房

sodaleave 發表於 19-3-20 02:33
BB兩個月大,上星期屁股近肛門位置突然有數撻地方紅左,查mustela pat pat cream 時,cream不能抹在上面, ...

我同你情況一模一樣,我揸左zinc cream 幾日都無好轉,之後睇醫生,醫生話已經有少少炎症,zinc 係好輕微無咩用,開左類固醇同消炎膏,依加慢慢好緊,所以一定要睇醫生!!唔好怕揸類固醇(其實都係好輕量)。同埋下次要早啲睇醫生,醫生講pat pat area 係好多菌,靠zinc 同mustela 好難好,一紅其實就可以揸類固醇,好過等到佢損先開始揸。

別墅

牛年勳章

嘩好嚴重丫! 依幾日換片換密d, 抹乾淨patpat, 不過記得要保持乾爽, 可以搽zinc cream, 平時搽petite planet隻pat pat 膏做膚理

首頁

尾頁

跳至