母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB7 個幾月,好痴身。。。
就算見到人,一唔抱就喊。。。
見到奶媽喊大聲D。。。。。

有人話要唔好抱咁多,教佢唔可以咁痴,但BB 會喊到咩咁。。。

真係需要咁嗎?

男爵府

回覆樓主:

係咪好少出街見人

另外,真是唔駛抱咁多架喎。bb好醒,知道一喊就抱就梗係喊多幾聲啦。我老公會心軟抱仔,所以佢係度個陣係扭得勁d。得我湊又唔會咁。

複式洋房

回覆樓主:

其實你最多抱佢幾年,應多珍惜,樂觀正面少少,加油,媽媽。

侯爵府

Marie.K 發表於 19-3-20 05:51

我仔都好痴身
依家剛1歲
佢開始行就會肯落地玩
只要比佢睇到我
佢就會自己玩
行黎行去
玩下玩具咁

但一發覺唔見左我
就會發晒癲咁喊
一見到我又會冇事人咁架

水晶宮

Marie.K 發表於 19-3-20 05:51

同是否全埋身冇關係吧。我兩個細路都係全埋身餵。大嘅唔太痴身,細嘅好痴。細路仔性格唔同。而且七個幾月仲好細,大大下會好啲。

子爵府

bb親近照顧者係好正常,bb有依附期。bb階段我主張多抱、多回應訴求,不過夜晚瞓覺會訓練bb自行入睡,半夜紮醒喊一陣自己瞓返,到大個行得穩我就鼓勵女兒多自己行。研究指出bb從媽媽身上獲得足夠安全對心理成長有正面影響,日後會比較樂觀、自信、獨立、性情溫和。

https://www.businessweekly.com.tw/article.aspx?id=19611&type=Blog

http://www.####.com/5363/24parent/要bb幸福一生,請給他安全感!/

大宅

艾森 發表於 19-3-22 14:52
bb親近照顧者係好正常,bb有依附期。bb階段我主張多抱、多回應訴求,不過夜晚瞓覺會訓練bb自行入睡,半夜紮 ...

呢個我信,初時我都唔太抱。到2個月返健康院同姑娘傾開,佢建議我抱多d比多d安全感。我囡返學前班完全無喊過,好開心,老師都話佢屬於獨立既小朋友。不過,每個人性格唔同,好難一概而論,但我個人相信多抱呢個講法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊