自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我小朋友6歲,近這年近視加深得好快,依家成425度,上星期在肓人那度經視光師驗咗眼,他建議我仔戴近視控制鏡片,我就去眼鏡店配,駐店視光師驗完出來近視度數也一樣但他說我仔有一邊眼有弱視,我已book了醫生睇,但我心急,想問下各位jm有冇小朋友試過這個問題?醫生會點做?我有咩方法幫他?thanks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

弱視無得攪架,只有避免進一步差落去
盡快遮眼減低進一步傷害 (訓練返弱果隻眼,如果個腦長期接收唔到訊息,戴眼鏡都改善唔返)

珍珠宮

回覆樓主:

6歲弱視有得救
過咗8歲先無得搞
盡快帶眼鏡
跟醫生及視光師指示就無問題

珍珠宮

noel-chan 發表於 19-3-20 08:16
我小朋友6歲,近這年近視加深得好快,依家成425度,上星期在肓人那度經視光師驗咗眼,他建議我仔戴近視控制 ...

無返健康院檢查?

我大仔當年小一定小二先去返健康院檢查(因之前無去),發現一隻眼弱視,好彩仲趕得切喺黃金期治療,遮眼同做眼力訓練之後就好返!

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 19-3-20 08:28
6歲弱視有得救
過咗8歲先無得搞
盡快帶眼鏡

是否睇眼科醫生先,醫生就會幫他做一些訓練?

珍珠宮

bobosweet 發表於 19-3-20 08:31
無返健康院檢查?

我大仔當年小一定小二先去返健康院檢查(因之前無去),發現一隻眼弱視,好彩仲趕得切喺 ...

冇,只是k2定k3那時去健康院驗過眼,那時驗完他話咩事都冇,連近視都驗唔到,我過咗大約半年噤上下先發覺我小朋友有近視,就去幫他驗已經成三百度了,

水晶宮

回覆樓主:

我都有弱視,生活中唔太影響的

珍珠宮

noel-chan 發表於 19-3-20 08:32
是否睇眼科醫生先,醫生就會幫他做一些訓練?

Training唔一定要
通常帶返眼鏡已ok
除非有埋斜視先要training
同埋應該係視光師做
醫生唔做呢d
去polyvision或者視光師既診所搵多個意見啦
識有人既小朋友有遠視 所以有弱視
帶眼鏡2個月已經好返哂
小朋友當時5歲

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 19-3-20 08:59

Training唔一定要

好,唔該曬你thanks

wcpcelia    發表於 19-3-20 10:57

大宅

我女弱視,遮咗幾年眼,算有少少進步。
依家幾個月複診一次。

珍珠宮

CC雪 發表於 19-3-20 11:01
我女弱視,遮咗幾年眼,算有少少進步。
依家幾個月複診一次。

你女幾多歲?睇開邊個醫生?可介紹比我睇多個參考下嗎?thanks

公爵府

畀面勳章

我小朋友6歲,近這年近視加深得好快,依家成425度,上星期在肓人那度經視光師驗咗眼,他建議我仔戴近視控制 ...

咁細400幾度,點都配左DIMS鏡先,黎緊幾年係高速發育期,唔控制好會深得好快。我阿細10歲,下星期驗完眼黎緊應該會配DIMS。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我仔以前(4歲)有弱視,仲要兩隻眼都係,最緊要做遮眼瞓練,佢當年兩隻眼輪流做,用眼貼遮幾個鐘,記得做左一兩年已經叫正常返。因為佢係非常深近視,所以到目前為止(12歲)都會每半年驗眼一次,最近亦見完眼科醫生,佢話阿仔已經冇弱視。

大宅

noel-chan 發表於 19-3-20 11:05
你女幾多歲?睇開邊個醫生?可介紹比我睇多個參考下嗎?thanks

我女十歲喇,她之前係明愛睇

子爵府

回覆樓主:

弱視唔等得,快找私家睇左先!

珍珠宮

debby1328 發表於 19-3-20 11:18
我仔以前(4歲)有弱視,仲要兩隻眼都係,最緊要做遮眼瞓練,佢當年兩隻眼輪流做,用眼貼遮幾個鐘,記得做 ...

好番就好,請問你之前係睇私家醫生定睇政府

男爵府

debby1328 發表於 19-3-20 11:18
我仔以前(4歲)有弱視,仲要兩隻眼都係,最緊要做遮眼瞓練,佢當年兩隻眼輪流做,用眼貼遮幾個鐘,記得做 ...

我仔都係兩隻眼。我想問點摭法,係每天同一隻眼摭,定每隻眼摭幾天?

大宅

睛靈勳章

我仔3歲時去理大驗眼,發現其中一隻眼弱視,跟視光師指示回家做遮眼訓練,即是用眼貼將正常果隻眼遮蔽,每天遮幾個鐘,遮蔽期間同佢做唔同訓練,如串珠仔做下手工睇下書,務求用多d隻弱眼,迫返d視力出黎,我仔當年遮左大約一年,弱視便好返了,但謹記盡快去處理,因為弱視過左8歲係冇得醫

珍珠宮

環保接龍勳章

弱視6歲仲有得救, 過左8歲就冇得搞㗎喇, 穩陣去理大或眼科專科e生check多一次, 同埋有咩可以做。

珍珠宮

popochu 發表於 19-3-20 20:21
我仔3歲時去理大驗眼,發現其中一隻眼弱視,跟視光師指示回家做遮眼訓練,即是用眼貼將正常果隻眼遮蔽,每 ...

理大是否只有視光師驗眼?有冇醫生?我今日打了百幾次電話都冇人聽,我諗住睇多個

首頁

尾頁

跳至