自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

knifesheep 發表於 19-3-20 12:02
好老實。要打機的話,用咩機都打到。

根本你唔信你個女。可能引起反感。影響關係。

梗係唔係啦!依家d game好高質架!你部腦癈d連game都開唔到,狂彈,一係lag爆!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 12:00
Razar擺明電競牌子啦
彩唔彩佢,就你自己決定了

好彩喺度問吓各位,因我對電腦冇乜研究

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

kit2004 發表於 19-3-20 12:13
我前年買了,依家都唔知出到咩,我又唔識電腦野。我記得razer一部都仲要貴過佢,過梗兩萬。果陣部lenovo做 ...

razer到依家依然係好貴
同價錢買其他牌子仲好
但lenovo基本上放棄電競

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lingfu 發表於 19-3-20 12:17
有打機兩個字
基本上可以忽略文書處理
因為打機需求高好多,實夠你用來做文書

明晒

珍珠宮

wtyedu 發表於 19-3-20 12:25
Razer 係上市吹大咗的牌子,實際功能/耐用程度都不及其他電腦大牌子(聯想,Dell, HP),就算玩game 都唔好 ...

原來喺咁。我女用咗10年mac機,電話又喺iPhone所以突然呢年話window好用razar機,真有些奇怪囉

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lingfu 發表於 19-3-20 12:20
因為打機來講display card甚至比CPU更重要
如果budget唔係好大
i5+靚CPU會好過i7+一般CPU

聽唔明,不過mark低先,謝謝

版主

sabun 發表於 19-3-20 12:29
好彩喺度問吓各位,因我對電腦冇乜研究

我早你識兩個月,由阿仔生日禮物第一個電競keyboard開始

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 12:34
我早你識兩個月,由阿仔生日禮物第一個電競keyboard開始

呀仔幾大?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 12:32
明晒

呢句以可用來說服她不買razar機原因了!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

lingfu 發表於 19-3-20 12:30
razer到依家依然係好貴
同價錢買其他牌子仲好
但lenovo基本上放棄電競

真係對razer冇好感,得個靚字。依家呀仔買其他牌子keyboard. 細路仔始終鐘意閃閃下

我同佢睇notebook當然有更好,但更貴呢。我一定唔會買比佢。1x 歲唔使用太過好。佢依家冇投訴已經好好。可能又甘岩佢d同學都係用呢個牌子。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 19-3-20 12:32
原來喺咁。我女用咗10年mac機,電話又喺iPhone所以突然呢年話window好用razar機,真有些奇怪囉
...
兩個概念
window機我覺得係好多用途上好用過mac機
mac真係繪圖執相執片用,優勝亦係軟件上
其他都不如window
因此同價錢鬥硬件既話mac差過window好多
但window同razer係兩回事
razer可以話係window機但賣mac價

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 12:33
聽唔明,不過mark低先,謝謝
如果你C6都有興趣
不如俾佢研究啦
(我老婆都由得我揀
佢只睇budget講買/唔買)

男爵府

kit2004 發表於 19-3-20 12:40
真係對razer冇好感,得個靚字。依家呀仔買其他牌子keyboard. 細路仔始終鐘意閃閃下

我同佢睇note ...
你三年前計有咁靚既notebook真係得razer
依家多好多了
我之前講既機都有呢啲閃閃下

更貴真係冇咩必要
不如係屋企砌

ROG個啲差不多3kg一部
帶出街重過抬鐵

珍珠宮

lingfu 發表於 19-3-20 12:48
依家多好多了

咁有什麼機啱大學生用呀?而年青人又喜歡的,有冇推介?

男爵府

sabun 發表於 19-3-20 12:50
咁有什麼機啱大學生用呀?而年青人又喜歡的,有冇推介?

不如問下你女打開咩機
有冇需要用到144Hz屏幕先
ROG都有好多種,有背燈有keyboard燈
有啲只係2.3kg左右唔會同其他notebook差別好大
抵用可以揀Dell G3/5/7

珍珠宮

lingfu 發表於 19-3-20 12:48
依家多好多了

講得一d都冇錯!屋企用就砌機。部notebook真係唔輕。成日拎黎拎去。但唔拎番黎驚比人偷。

珍珠宮

回覆樓主:

歐洲地方什麼機較通行同維修?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingfu 發表於 19-3-20 12:20
因為打機來講display card甚至比CPU更重要
如果budget唔係好大
i5+靚CPU會好過i7+一般CPU

DISPLAY CARD 好,但係CPU 同RAM 唔配合,都係無用架。
就好似你有部勁既影印機每秒可以印到幾百張紙,但你只有一部老爺釘裝機,要5 分鐘先釘到一百張紙,咁都係死架咋。

另外 i5 同 i7 已經係講緊 INTEL 既CPU 架啦,就好似 IPAD MINI, IPAD PRO, IPAD AIR咁,只係一係系列既代號。
而CPU 無分靚唔靚,因為一般電腦用既CPU 得兩間廠有出架咋,一間係INTEL,一間係AMD。
佢地既質量都係差唔多,只係有規格上既分別。

i5 同 i7 有分唔同既型號,代表唔同既性能同規格,就好似 ipad MINI 有分 1,2,3,4 咁。

珍珠宮

Kiko仔 發表於 19-3-20 13:08
DISPLAY CARD 好,但係CPU 同RAM 唔配合,都係無用架。
就好似你有部勁既影印機每秒可以印到幾百張紙,但 ...

咁複雜嘅

男爵府

Kiko仔 發表於 19-3-20 13:08
就好似你有部勁既影印機每秒可以印到幾百張紙,但 ...
我打錯咗
係GPU呀 我改返先

Kiko仔    發表於 19-3-20 13:19

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊