懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

研究就話母乳有好多好處啦
你哋個人經驗覺得餵人奶和剩餵奶粉有什麼分別?
例如:覺得BB 成長中的脾氣、性格、親近度、智力等等?

水晶宮

patparat 發表於 19-3-20 11:11
例如:覺得BB 成長中的脾氣、性 ...

咁樣靠個人經驗比較其實根本冇意思。每個人出世,就算係兄弟姊妹,基因已經唔同(除非同卵雙生,但孖生都絕對唔代表性格一樣!)。家庭環境、父母教養(同一個屋企 first born, second born 已經可以唔同)、加固後飲食營養等等,好多因素可以影響小朋友身心健康。個人同周遭嘅人嘅經驗只可視為 anecdotal evidence,絕對唔可以視為科學証據。

男爵府

咁樣比較絕對冇意思非常同意,我有朋友係孖既,照顧方式一式一樣,一個非常文靜,另外一個孫悟空投胎咁

子爵府

回覆樓主:

bb脾氣性格同食乜係冇關係,同成長環境、教育比較有關,點解你唔問下食粥粉麵飯邊樣會令人聰明d (純粹講笑)

男爵府

無得比~
雖然我係奶粉媽,但我相信餵到人奶的話,人奶係對bb最好嘅食物。

水晶宮

回覆樓主:

無得比,我同bro食奶粉大
我女都係

大宅

回覆樓主:

食母乳bb身體好D,我女食到10個月,so far冇話因為感冒發高燒

子爵府

我女全人奶食到3 歳,現年已經13 歳
身體好少病痛,未試過出入醫院
連幼稚園都係,1 年1-2 次醫生,不過我一向好take care 佢生活習慣。一樣有食零食...
至於智力好個人。
佢細女,12 月出世,由幼稚園到中學到成績可以自己handle (top 30)
脾氣唔差,以teenage 唔算太差

男爵府

脾氣、智商其實係同父母有關,同食咩大無關。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最明顯分別就系一個要錢,一個唔洗錢。

大宅

我自己本身好支持母乳
多少總之仲有得餵都盡力餵
我覺得係上天俾ge實有佢原因
都唔少研究係講母乳對bb抗體既好處

但性格 脾氣呢d真係冇直接關係
我只可以話埋身得多,母子肌膚之親多左,有利於親子關係

水晶宮

haha748494 發表於 19-3-21 22:40

都冇錯(不過樓主好似問對BB性格智力影響)。

同埋奶粉多功夫,要洗樽要烚樽要開要試水溫。我埋身餵人奶,攤喺度瞓喺度就可以。

男爵府

haha748494 發表於 19-3-21 22:40

複式洋房

第一個全母乳到兩歲幾,最初原因係我唔鐘意奶粉既氣味,基本上聞到會想嘔(本身唔飲得奶…)
好處係方便!真係好方便!
咁耐都冇洗過奶樽,唔洗帶咁多嘢出街,到後期唔洗我喂佢(因為佢自己爬過嚟食

至於健康…頭一年入咗醫院三次,都係因為發燒(唔係太高),之後冇乜病痛…

利申:呀大仔今年廿二歲,都聰明嘅~
(但我相信係我既因子好 ,同埋細個有兩個小朋友一齊玩/打交,多與人溝通學習返嚟既

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-3-21 23:17
都冇錯(不過樓主好似問對BB性格智力影響)。

同埋奶粉多功夫,要洗樽要烚樽要開要試水溫。我埋身餵人奶 ...

係,埋身餵真係好爽
打開件衫就食得

子爵府

人奶有好多好處,係最天然營養,只係如果條件唔許可,餵奶粉亦係好嘅選擇,至於BB身體智力相信其他因素影響例如基因、教育方式、照顧方式仲多影響得多D。

囡囡0-6個半月,人奶加奶粉,宜家就快17個月,肚疴一次,喉嚨痛發燒一次,其他無咩唔舒服。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

脾氣、性格、親近度、智力好似冇研究顯示係同母乳或者奶粉有關係

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 EstrellaDamm 的帖子

母乳含有抗體,對BB系一種天然保護。配方奶粉,營養豐富,有各種人體所需元素。

子爵府

我要做媽媽 發表於 19-3-22 14:35
脾氣、性格、親近度、智力好似冇研究顯示係同母乳或者奶粉有關係

其實外國有呢類研究

複式洋房

有人奶就一定餵人奶,但係有時冇,都冇計,所以唔好太著重人奶同奶粉有咩分別

首頁

尾頁

跳至