嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

b仔個嘴邊同頸仔都有d紅左一達咁…去健康院姑娘話係奶癬…叫我多D幫佢清潔…不過我呢幾日多左幫佢食奶後抹面抹頸之後呢…又覺得佢面同頸都好似乾左好多…搽本身隻lotion都仲係乾…

2019新春慶豚圓

回覆 yongsi.k 的帖子

Hi yongsi.k ,BB皮膚角質層比成人薄,因為食奶/流口水/回奶,下巴位置會容易處於潮濕狀態,刺激到/摩擦到幼嫩皮膚,都可能令皮膚出現紅色一撻撻/粒粒/奶癬 媽媽要勤D更換口水肩或紗巾,仲要留意洗面/沖涼水溫唔好咁熱,選擇中性性質溫和冇香料的沖涼液,除左cream、揸薄薄地橄欖油、椰子油,為皮膚保濕形成天然屏障,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收架。BB幾大呀?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

2019勳章

轉支潤D既lotion啦, 試下乳木果油或者椰子油果D

大宅

無法啦,BB皮膚薄,所以lotion係要密D渣,清潔都一定要做足,做左清潔係會干D,特別有時用金銀花清潔就用返隻夠潤的

禁止訪問

2019勳章

複式洋房

2019勳章

SpiderWeb 發表於 19-3-22 19:46
我個b用緊Petixx planet果隻乳木果lotion呀~keep住飲奶前後都會洗面仔同抹頸仔咁都仲好白滑呀~ ...

係邊買? 可唔可以post相睇下, 驚買錯啊

禁止訪問

2019勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊