自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔係話你型唔型,係唔識做人咯,一齊食早餐未必一定係講公事既。唔知你幾多歲,都唔知你遲下會唔會領會到點樣待人處事。如果你好後生既可能真係唔識,但如果你係年紀唔細既......我真係唔知講咩好啦

大宅

Gee! 發表於 19-3-21 12:40
呢度咁多人話佢型又話佢忠於自己先戈令我有啲驚訝

我都好驚訝
忠於自己呢四個字,應該係指做一啲正確嘅嘢,唔理其他人,而繼續勇往直前

唔係唔理其他人感受,冇禮貌,唔理錯對

FJmom    發表於 19-3-22 01:37

子爵府

你呢個態度只係顯示了自己冇改錯名

侯爵府

你地關係好差架?

Off topic, 我諗起一樣野,我以前阿姐講明9點前唔好搵佢 (除左請病假),咁我都明,未夠鐘返工唔會騷擾佢
但係呢,成日我8點幾返到去就俾佢鬧,我早返黎唔係俾佢鬧囉,呢d人雙重標準老鬼套

珍珠宮

Mrs9588 發表於 19-3-21 09:10
最怕d人成日話要忠於自己的感覺,個個人都有唔同感受同睇法,個個都話要忠於自己,個世界唔亂就奇 ...

忠於自己,唔代表可以省禮貌。
守禮係反映自己嘅品格水平,點解要陪佢沉?

講真,若係當時客人甲乙丙聽到兩人呢番對話,邊個真正失禮?咁咪就係俾位人地大方。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

靚豬豬 發表於 19-3-20 21:55
我都覺

值情系啦,咩人黎架。仲要以為自己好型

珍珠宮

cancan^^ 發表於 19-3-22 00:33
你地關係好差架?

Off topic, 我諗起一樣野,我以前阿姐講明9點前唔好搵佢 (除左請病假),咁我都明,未夠 ...

咁你情願佢等到九點個個同事返曬才捉你鬧?

拿,我就真係會盡量唔係full house情況下捉同事問責,我唔覺得“羞辱”人會增加做事效率。日日係辦公室大鬧,就算個人好抵死,都影響大家工作心情,實屬無謂。鬧人唔等於威威架,反效果更多。

水晶宮

回覆樓主:

唔評論對與錯,不過樓主既然講得出要忠於自己,又何須在意39547的網民點樣睇你?

珍珠宮

八婆仔@ 發表於 19-3-20 13:29
一早係餐廳見到呀姐,我都費事望佢,佢竟然行埋來坐低問我介唔介意一齊食?

還記得你轉呢份工時也曾開心過,你一定覺得阿姐好難頂先咁。

公爵府

我以前老細永遠食飯講公事,全天候whatsapp講公事,久而久之盡量少啲同檯。

有時候唔係忠於自己,係發現長始落去無咗自己。

珍珠宮

2018復活節勳章

男爵府

回覆樓主:

走得過黎想坐,関係应該吾會太差……我未試過拒绝人,來者不拒……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

八婆仔@ 發表於 19-3-20 15:00
但呀姐半夜又煩,放假又煩,我想講句靜靜,其實都無錯?!

哦。。

侯爵府

brindlewin 發表於 19-3-22 06:36
咁你情願佢等到九點個個同事返曬才捉你鬧?

拿,我就真係會盡量唔係full house情況下捉同事問責,我唔覺 ...

佢要鬧都唔會擇時辰架啦,唔通9點後齊人唔鬧咩,一忙就搵人發脾氣,晨早返到去第一樣野就係俾人鬧,早返專登俾佢鬧嘅?
好多野要9點前做完,仲要嘥我時間

我真係寧願9點後先鬧呀,鬧少陣吖嘛,同埋趕緊做野

珍珠宮

cancan^^ 發表於 19-3-22 08:41

佢要鬧都唔會擇時辰架啦,唔通9點後齊人唔鬧咩,一忙就搵 ...

咁情況一定個個最後一秒先到啦。佢真係揾嚟搞。

首頁

尾頁

跳至