自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

luckybaby2011 發表於 19-3-20 21:19
你講既可能係現金出糧、甚至係有其他灰色地帶、普通人又申請唔到公屋、平平有層舊樓都好過無了期租啦
係咪 ...

平平地有舊樓,都係果句,儲1百萬上舊樓,換黎比公屋質素還要差好多倍既4-50年舊樓,跟住每月供萬幾,仲有無時無刻要你夾錢維修,35時要你夾幾萬幾萬,我唔覺得值囉⋯⋯

wcpcelia    發表於 19-3-21 14:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

YAC0601 發表於 19-3-20 21:31
18歲開始真係啱啱好,唔趁後生拉埋老人家一齊排,年紀愈大收入愈高就冇機會,最慘係收入唔上唔落夾心嗰班 ...

識玩就係,唔識玩既夾心咪大個將一大部分既人工儲黎買層舊樓,每月又用一半人工去供樓,

最慘呢批無學歷升唔到高人工,人工永遠得萬零2萬岩岩過左額果批。係生活定生存睇佢點plan

翡翠宮

tester5 發表於 19-3-20 21:26
呢篇文章太太太離地了吧。

我識幾對年輕人,結婚己經係完全唔會唸買樓呢個topic,一係租、一係同 ...

一係好叻,一係一搵就搵有錢人

翡翠宮

yurijm 發表於 19-3-20 19:59
我有朋友同大哥反咗面
就係因為細個無知、俾屋企人氹
同阿哥一同排公屋

咁你朋友個呀哥咪醒目囉
你朋友係女就搵個有樓既嫁算吧啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

littlefunpig 發表於 19-3-20 13:25
你好命囉,我身邊好多貧苦大眾靠自己爭取間屋返黎
仲有唔洗限10年囉

我身邊都有朋友公屋出身,長大後都係靠自己攪掂間屋,唔關好唔好命事,只係話大家睇法唔同。
而家單人唔止等十年Tim....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

YAC0601 發表於 19-3-20 13:31
18歲開始真係啱啱好,唔趁後生拉埋老人家一齊排,年紀愈大收入愈高就冇機會,最慘係收入唔上唔落夾心嗰班 ...

但好多老人家一係自己有樓,一係就住緊公屋都難拉。

瑪瑙宮

yurijm 發表於 19-3-20 12:03
我明白你啊jm
我之前都有分享過

黃金十年,咁又無左

如果本身無本事既,就無所為。

但如果有能力做好d而為間公屋放棄,得不償失啦

侯爵府

回覆樓主:

如果女方月入又係三萬有儲錢同男方一齊夾幾十萬這個年紀一起平平地上車也不是難事, 樓將來可以換大, 但擺酒一定要平, 不可能又要風光大嫁又要男方一個人儲. 好多人也公一份婆一份, 將來大家收入多些便輕鬆了

公爵府

2024年龍年勳章

littlefunpig 發表於 19-3-20 21:42
一係好叻,一係一搵就搵有錢人

認同,同埋有家底。

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-3-20 19:27
要了解下點解要比成$14000家用如果父母環境可以,拎家用係幫佢儲下錢,將來結婚可以減下 ...

要還學貸家底好極有限
都是等個仔出身擔頭家

公爵府

2024年龍年勳章

tester5 發表於 19-3-20 21:26
呢篇文章太太太離地了吧。

我識幾對年輕人,結婚己經係完全唔會唸買樓呢個topic,一係租、一係同 ...

其實篇文離地架

最近身邊婚後有樓既人,全部都係家人物業、或資助首期,其次就租樓。

亦都有case嫁得好,舊同學公屋出身,中五畢業
婚後同老公住大型屋苑,有車有樓,幾好!

男爵府

72leelily 發表於 19-3-20 23:29
要還學貸家底好極有限
都是等個仔出身擔頭家

都未必架,我朋友環境都幾好架,但都要個仔學貸,佢吾想個仔畢業後大使.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一隻鴨鴨 發表於 19-3-20 23:41
其實篇文離地架

最近身邊婚後有樓既人,全部都係家人物業、或資助首期,其次就租樓。

真係時光倒流70年咁,就似香港70年代時,年輕人結婚都係租屋、住劏房多,當時仲未有銀行信貸,冇錢一筆過比,買樓係件難事。

時移世易,現在樓價高企,年輕人置業難好易理解。
所以,現在做父母都好貼地,我識幾對都係租或搬返屋企,父母點會話唔買樓,唔比個女嫁呢?你估早10年20年咩?香港現在咩時勢?真係要現實點好。

我都預左將來房企要劏多兩間房(到時應該更普遍掛)、比仔女結婚用。佢有本事買到樓、嫁到有樓咪叻囉、冇既,爸媽家都有地方既~

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-3-20 21:32
平平地有舊樓,都係果句,儲1百萬上舊樓,換黎比公屋質素還要差好多倍既4-50年舊樓,跟住每月供萬幾,仲有 ...

係唔值、但可以點?派左間屋就住三代有入無出
有時唔怪得咁多人唔做全職博左上樓先
就係個個咁諗條龍咪長成咁囉⋯⋯

翡翠宮

回覆 luckybaby2011 的帖子

咁你要拉長成世人咁睇喎, 公屋2千數租同出面租+供成萬蚊2000*12*30=720,000
10000*12*30 = 6,000,000

爭幾多倍!?

U GRAD 果D都未必升到人工夠買樓, 有D 唔上唔落果D asso, high dip, dip, or form 6 畢業, 搵極都係萬零2萬, 無父幹又搵唔多真係用曬所有收入買樓咩? 為乜

重點係買完, 你仲要供, 維修, 沒完沒了, 公屋住成世1百萬都唔洗, 政府會幫你維修, 免費, 有時仲要免租....

識諗既marginal case 既人應該申請公屋, 用10分1收入租屋, 淨低用響屋企人, 去下旅行, 做FTM 照顧小朋友, 換返個生活返黎

禁止訪問

珍珠宮

tester5 發表於 19-3-21 01:08
真係時光倒流70年咁,就似香港70年代時,年輕人結婚都係租屋、住劏房多,當時仲未有銀行信貸,冇 ...

都相信會更多後生仔女迫走父母霸屋結婚

識人係咁, 後來迫唔走父母, 就迫父母借錢買樓, 話大家唔駛對住大家都好過D, 錢當然唔會還

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

公爵府

小詠 發表於 19-3-21 10:45
都相信會更多後生仔女迫走父母霸屋結婚

識人係咁, 後來迫唔走父母, 就迫父母借錢買樓, 話大家唔駛對住大 ...

父母唔夠強硬,我仔試下逼我走,我連樓都賣埋,走到有咁遠得咁遠,一拍兩散
好好同我商量反而有得傾,我受軟唔受硬

翡翠宮

我愛Corina 發表於 19-3-20 22:00
我身邊都有朋友公屋出身,長大後都係靠自己攪掂間屋,唔關好唔好命事,只係話大家睇法唔同。
而家單人唔止 ...

我知梗有,公屋出身都要睇下佢學歷。讀到書考到大學就梗係唔洗啦,做幾年野都幾萬蚊人正,之前仲有95按要買都唔難

讀唔到書讀到中五果d呢?搵極做極都萬零2萬岩岩過額又點? 你身邊多呢d靠知識脫貧,唔代表個個公屋出身都可以

我有join d媽媽group,有唔少排左幾年就上樓。慳唔少仲可以做ftm. 我不知幾羨慕,可惜我無咁既資格

首頁

尾頁

跳至