自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小詠 發表於 19-3-21 10:45
都相信會更多後生仔女迫走父母霸屋結婚

識人係咁, 後來迫唔走父母, 就迫父母借錢買樓, 話大家唔駛對住大 ...
各有前因莫羡人。
如果佢地咁叻迫到我走,我覺得訓天橋底仲舒服過同住既,我又唔介意自由自在咁訓天橋底既~

冇計,人係要變通,人又係自私,好正常。到時佢地要為佢地自己個家,爭取最大利益,我都理解既。

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-20 19:40
Me too
唔係教個囡拜金,只係住屋係好基本,我唔想辛辛苦苦賺錢買個四四正正既屋苑,供樓、栽培個囡,到頭 ...

我做媽的都希望個女係嫁比個有樓既,坦白講用心去栽培個女成材,唔通希望佢嫁左仲慘過未嫁個陣,嫁個無樓又要令人工一半供養父母其實仲有幾多錢餘照顧我個囡,咁變相係我女嫁比你買難受。
我好認同你,有時唔係拜金問題,傾得結婚就要解決住屋。

wcpcelia    發表於 19-3-21 14:23

男爵府

yurijm 發表於 19-3-20 19:59
我有朋友同大哥反咗面
就係因為細個無知、俾屋企人氹
同阿哥一同排公屋

咩呀?住過公屋除左名點會無得再排呀?

男爵府

Miss.Hui 發表於 19-3-20 20:04
可能有啲誤會喔~
排過公屋入左戶籍只要拆番出嚟(除名)
係可以再排公屋,呢個都十分普遍

咪係囉,我都想講公屋除名點解唔可以再排

公爵府

kaman0617 發表於 19-3-21 13:32
我做媽的都希望個女係嫁比個有樓既,坦白講用心去栽培個女成材,唔通希望佢嫁左仲慘過未嫁個陣,嫁個無樓 ...
但係而家男女平等,間屋唔係應該兩夫妻一齊努力賺返來咩?點解一定要男方有樓先嫁?未來奶奶是否可以話我都用心去栽培個仔,女方冇樓唔好娶?

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-21 13:43
但係而家男女平等,間屋唔係應該兩夫妻一齊努力賺返來咩?點解一定要男方有樓先嫁?未來奶奶是否可以話我都 ...

兩公婆一齊賺錢買樓真係咁容易就唔洗日日財經版都係又1個慈父,又1個慈母幫個仔買樓之類既報導啦。
講真現實就係有樓同無樓既生活質素係差好遠,有錢買樓供樓咁地低仲有無去生仔供書教學呢?
現實就係殘酷,有樓就加多D分。

伯爵府

mugtaitai 發表於 19-3-21 13:43
但係而家男女平等,間屋唔係應該兩夫妻一齊努力賺返來咩?點解一定要男方有樓先嫁?未來奶奶是否可以話我都 ...

Agree

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我媽咪唔拜金唔要女婿有錢,由細到大佢教女只贈金石良言,青春期想拍拖,佢話:寧缺勿濫;到大個想結婚,佢話:貧賤夫妻百事哀。事實真係,做阿媽都唔想個女捱,無論幾有愛,有情真係唔可以飲水飽,都要有麵包。唔係話港女、拜金,起碼有首期,可以公一份婆一份去供,唔使憂聽日冇屋住。生活真係可以折磨到愛情退色,結咗婚生咗仔女已經會出現好多分歧,伯母係過來人,都係想個女好啫!

大宅

其實兩者角色唔同啫⋯⋯
生女一定想個女嫁得好 有地方住 唔洗佢隔幾年就搬

生仔的一定會覺得對方恨錢 貪慕虛榮 無樓無愛情

其實兩者都因為係社會現實問題而造成

我生兩個仔 點都要存好首期放定係度 大個仔夠叻仔唔用又得 要用又隨時叫有

我淨係諗 人地養大個女都唔係易囉
為我家生兒育女 我自己做過女 一定明白

唉 盡做啦

公爵府

2024年龍年勳章

KUDOS 發表於 19-3-21 21:59
我媽咪唔拜金唔要女婿有錢,由細到大佢教女只贈金石良言,青春期想拍拖,佢話:寧缺勿濫;到大個想結婚,佢 ...

我媽媽係樸實人,唔係拜金人
佢都話當年嫁我老豆,某程度上,因為有物業!

唔係要奢華生活,但起碼要安穩生活。

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

油麥麥 發表於 19-3-21 23:00
想起2個身邊 case,第1個,甲女士住40年公屋(租住),佢新抱做名店售貨員,佢仔做物流,佢女做X心賣餅,佢成 ...

其實聽過親友講,佢唔鍾意新抱公屋出身,打份普通工!佢話如果仔仔有事,新抱幫唔到手!

表面我話:「你個仔自己揀既,唔好比新抱知你想法

然後我心諗:「親友住公屋(租戶),要求禁高既?」

PS:C6公屋出身,我媽媽無嫌棄,反而話佢讀大學時識得自己申請公屋

禁止訪問

水晶宮

油麥麥 發表於 19-3-21 23:00
想起2個身邊 case,第1個,甲女士住40年公屋(租住),佢新抱做名店售貨員,佢仔做物流,佢女做X心賣餅,佢成 ...

乙女士嫌女婿乜?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 19-3-20 14:06
內文,大家有什麼睇法?
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2301340/無首期就分手?女友母親追問 ...

我嘅重點放係個女友態度上,個女友話:“冇首期,就分手”,咁又關“外母”咩事?兩個人都27/8歲,男嘅例出月費,女嘅呢?當佢地收入相若,佢又月儲幾多?
我覺得今時今日,仲以為結婚買樓要男包埋,其實好老土,咁計法,冇咗唔可惜。

呢篇文好似外母係衰人,但男家父母都係5X,身健仲在職,點解要收咁多家用呢?真係養大嚟還錢架?

禁止訪問

水晶宮

油麥麥 發表於 19-3-21 23:51
嫌女婿襯唔起阿女,嫌女婿自己無樓!

其實好奇怪,自己仔女都有,但就雙重標準
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

kaman0617 發表於 19-3-21 20:04
兩公婆一齊賺錢買樓真係咁容易就唔洗日日財經版都係又1個慈父,又1個慈母幫個仔買樓之類既報導啦。
講真現 ...

You missed my point
想仔女生活得好,係每個父母嘅願望,但喺呢個男女平等嘅時代,點解好生活一定要男方提供?你想保證個女有層樓,何不自己買比佢?咁佢就立於不敗之地,屆時想嫁邊個就嫁邊個啦
我有兩個仔,將來會係人哋奶奶,如果有個女仔真心愛我仔,欣賞佢才華,願意同佢一齊努力建立頭家,我完全願意撥一層樓比佢哋住,送埋全屋傢俬電器再加工人都冇問題,但如果個女仔話冇樓就唔嫁,咁佢可以耐心等我仔買到樓先嫁,又或者好似李超人咁講,叫佢趁後生搵過第二個,我乞兒仔配唔起佢

男爵府

回覆樓主:

自己一個儲更係有排都未儲到,兩人一齊住就得啦,可以抽居屋。我相信好多早年結得成婚的一對好多都係一齊儲錢

首頁

尾頁

跳至