自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

七旬婦不滿管理處經理態度一天內瘋狂致電843次 官:妳精神有冇病呀?

居於黃大仙天馬苑的七旬婦,不滿管理處一名經理態度不佳,在24小時之內843次致電經理辦公室,即平均每小時打出35個電話。每當經理接電話後,老婦即向聽筒大嗌或發出無意義的聲音。老婦今在裁判法院承認不斷打電話罪。主任裁判官吳蕙芳訓斥:「妳係咪有問題呀?精神有冇病呀?打八百幾次電話畀人?咁無聊嘅妳,妳再做呢啲嘢,我一定捉妳去睇吓係咪傻嘅﹗」最終判老婦罰款1,000元。

被告劉盧笑(71歲)聽罷吳官訓斥後,大聲回應謂:「可以﹗」吳官立即反問:「可以乜嘢?」被告答:「唔再做啲咁cheap嘅嘢囉。」吳官遂指:「Cheap唔cheap都唔可以做啲無聊嘅嘢。」吳官並下令將被告用作犯案的固網電話沒收。

被告在庭外被問會否再打電話給案中經理時,她怒稱:「唔會!個死仔,我開會先玩死佢。」隨後離開法庭。

案情指,被告於去年10月30日中午至翌日中午,以家中固網電話致電黃大仙天馬苑辦事處一個固網電話號碼,對一名陳姓男子做成煩擾。被告過去亦曾因襲擊同一屋苑的保安而被定罪。

【案件編號:KCCC813/19】

記者羅日昇

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190320/59389495

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

[我開會先玩死佢]
呢句可唔可以再告佢呀?
個阿婆好恐怖
係一心要搞個經理....

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

香港有好多咁無聊嘅亞婆

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

係唔係真係要捉佢check下呢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

阿婆因乜老中有火,怒火中燒呀?怨怨相報何時了?果然薑越老越辣

伯爵府

回覆樓主:

罰得少, 仲話下次開會先玩死人, 根本就唔知錯, 罰佢一萬先好講。

男爵府

主任裁判官:「妳係咪有問題呀?精神有冇病呀?打八百幾次電話畀人?咁無聊嘅妳,妳再做呢啲嘢,我一定捉妳去睇吓係咪傻嘅﹗」
被告回應:「可以﹗」
捉佢去睇醫生啦

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

無聊

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

佢應該係有精神病, 真係要強制佢睇醫生, 一陣拿把刀斬人點算?

大宅

2019新春慶豚圓

其實法官應要求睇埋被告的精神報告。

侯爵府

開會先玩死佢 —> 即係唔知錯,仲會有下集
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

2019勳章

回覆 edwinl 的帖子

其實個裁判官可以咁講嘢架咩。。。?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

edwinl 發表於 19-3-20 14:45
七旬婦不滿管理處經理態度一天內瘋狂致電843次 官:妳精神有冇病呀?
沒收左個電話有咩意思, 可以再買架嘛

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

好滋擾~~

伯爵府

回覆樓主:

你估下次個經理仲嚟開會俾你玩咩?俾公司調走咗啦。

伯爵府

阿婆個樣好惡

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

儍人發現

Poyau    發表於 19-3-20 19:55

水晶宮

咩個仔死?唔明

子爵府

回覆樓主:

判得咁求其. 而家啲法官真係易做 求其噏兩句又收工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊