自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

填詞人梁栢堅於其個人Facebook專頁發文,指日前乘巴士前往銅鑼灣途中,一位戴眼鏡男子於中環上車,甫上車就向車長表示:「頭先我搭架城巴司機唔記得轉收費,我呢程俾返少啲」,聲稱已記下前一輛巴士車牌號碼,要求司機少收2元車資。
惟車長堅拒「減價」,指乘客必需繳付足夠車資,並著對方自行打電話聯絡客戶服務部查詢解決方法。

梁栢堅指當時滿以為車長會「玩嘢」停駛處理事件,不料車長如常開車,向乘客指:「你打電話啦我開車!」該眼鏡男則站在駕駛座旁致電客服,期間不斷要求「回水」2元,惟言談間巴士已抵達銅鑼灣,眼鏡男只好以八達通「拍卡」付正價落車。
車上雙方未有發生拗撬,豈料到落車才發生口角。梁栢堅形容當時情況指,
眼鏡男:「麻煩曬車長。」
司機:(豪氣串咀)「唔麻煩呀,你鐘意玩我同你停低架車慢慢玩都得!」
眼鏡男:(指著司機)「依家你係返工㗎唔係玩嘢!」
司機:「嗰兩蚊喺度搞咁多嘢喺度追,唔知以為爭你廿萬!」

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2301980/%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%94%B7%E7%8B%82%E6%8A%95%E8%A8%B4%E7%82%BA2%E8%9A%8A%E8%BF%BD%E5%88%B0%E5%BA%95%E3%80%80%E8%BB%8A%E9%95%B7%E7%99%BC%E6%83%A1%EF%BC%9A%E3%80%8C%E5%81%9C%E4%BD%8E%E6%9E%B6%E8%BB%8A%E6%85%A2%E6%85%A2%E7%8E%A9%E9%83%BD%E5%BE%97%EF%BC%81%E3%80%8D

水晶宮

其實, 司機唔記得轉收費好常見, 事後退款好簡單, 只需提供八達通號碼及乘車資料.

wcpcelia    發表於 19-3-21 11:58

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

小事啫

珍珠宮

投訴唔緊要,但要搵啱人,點知你係咪放蛇

子爵府

減齡達人勳章

眼鏡男太認真
唔識轉彎
唔識講笑

伯爵府

2024勳章

howmuch 發表於 19-3-20 14:53
其實, 司機唔記得轉收費好常見, 事後退款好簡單, 只需提供八達通號碼及乘車資料. ...

$2真係咁重要

用戶要求終止服務

蛋花湯 發表於 19-3-20 15:01
$2真係咁重要

一個$2
一萬個人就$20000

唔係多於少
咁我覺得追討返好合理
但應該事後打電話去搞
同下一班車司機無關

但上網見個乘客好似算客氣架喎

巴士公司可以貼下poster,可以教d乘客點處理
咁就唔使巴士司機解釋咁多

我以前做野日日坐的士同公司claim
的士司機成日四唔捨五又入
日日幾毫,少數怕長計,我冇理由貼錢返工
所以我講要跟單收要找錢,都俾司機歧視我幾毫子都要

meow_day    發表於 19-3-20 16:25

水晶宮

蛋花湯 發表於 19-3-20 15:01
$2真係咁重要

重唔重要, 相信是因人而異, 退款有方法, 犯不著找司機麻煩.

伯爵府

2024勳章

南丁媽咪 發表於 19-3-20 15:08
一個$2
一萬個人就$20000

公爵府

牛年勳章

小事啫

男爵府

回覆樓主:

上一架無轉車費, 點解唔係之前攪, 關呢架咩事

水晶宮

sambb 發表於 19-3-20 16:02
上一架無轉車費, 點解唔係之前攪, 關呢架咩事

之前的車長都冇得搞, 一定要事後同customer service 申請退款.

子爵府

回覆 蛋花湯 的帖子

眼鏡男無SENSE,追錯人

侯爵府

howmuch 發表於 19-3-20 14:53
其實, 司機唔記得轉收費好常見, 事後退款好簡單, 只需提供八達通號碼及乘車資料. ...

係呀,只要都係拍卡,就有得退,只係麻煩D,去唔知邊道退啫。

tsung    發表於 19-3-20 20:54

子爵府

蛋花湯 發表於 19-3-20 14:46
填詞人梁栢堅於其個人Facebook專頁發文,指日前乘巴士前往銅鑼灣途中,一位戴眼鏡男子於中環上車,甫上車就 ...

司機最尾態度麻麻喎
佢應該同乘客講 佢不能減價 但$2有得追返 叫佢打去hotlone問
而唔係咁串人

伯爵府

2024勳章

jyjy1684825 發表於 19-3-20 16:26
係呀,只要都係拍卡,就有得退,只係麻煩D,去唔知邊道退啫。

男爵府

個客都係問下車長可唔可以扣反,車長叫佢搵cs攪,佢都照做,其實佢唔算騷擾車長,
個客最後仲唔該車長,反而車長串嘴,我覺車長有問題多d

大宅

南丁媽咪 發表於 19-3-20 15:08
一個$2
一萬個人就$20000

原來可以refund,搭咗咁多年巴士都唔知,巴士公司真係要宣傳下!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

收多追退款可以理解,但點解搵下一部車?個司機都唔知發生咩事,而且個個上車都提出這個問題,叫司點做?再說司機無公司錢係身,不可能退回現金,而司機真係有權可以任意更改八達通銀碼嗎?有問題打去客服解決啦,個兩元睇到天咁大,做人都好辛苦吓。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

shun282 發表於 19-3-20 18:09
個客都係問下車長可唔可以扣反,車長叫佢搵cs攪,佢都照做,其實佢唔算騷擾車長,
個客最後仲唔該車長,反 ...
咪係,客都講唔該,係要臨尾香,搵野嘈.

首頁

尾頁

跳至