懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

健康院抽左兩次血都話我甲狀腺偏高,18號急Call我返健康院見醫生即時轉介我去屯門醫院,但屯門醫院俾我產檢期排到4月中先有得睇搞到我依家都有D擔心
我第一胎都無呢個問題,依家二胎就話甲狀腺偏高
請問甲狀腺偏高飲食需要注意D咩?
會唔會BB出世都有甲狀腺?
定後期就無事啦?

大宅

CoCo.T 發表於 19-3-20 15:47
健康院抽左兩次血都話我甲狀腺偏高,18號急Call我返健康院見醫生即時轉介我去屯門醫院,但屯門醫 ...

我細個有甲狀腺高不過好返好耐,所以懷孕時都比人高,無問題keep住返去check,唔太高都唔駛食藥嘅。

複式洋房

健康院抽左兩次血都話我甲狀腺偏高,18號急Call我返健康院見醫生即時轉介我去屯門醫院,但屯門醫 ...
我細個都有呢個問題
依家有左醫院都要每次抽血幫我MON 住
飲食其實幫唔到好多
同埋呢個病好衰, 好大機會傳俾個女, 仔既機會微D
睇醫生好好食藥...
咁個孕期會控制得好D

別墅

唔使擔心,甲狀腺偏高少少或偏低少少都未足以影響BB,未必需要食藥,你自己有冇喺出邊私家做產檢?可以俾份報告俾私家醫生睇下

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我之前見到有帖子既媽媽系需要食藥既,其實按照醫生講既去做既話,基本上系冇咩問題架

別墅

小心吃維他命,我吃Elevit 會心跳和容易流啡

會可能比到BB,因為我媽媽遺傳給我,我一出生就有

我去明愛醫院(我住將軍澳)睇內科,會排得快啲,要定期抽血,我5w-13w (兩星期一次)之後三至四星期一次, 要調教藥物, 我上一胎早產34w6d出世也是因為天生甲狀腺問題,如果是女,遺傳機會高啲,因為我家族所有女性都有

複式洋房

AngelaSucrose 發表於 19-3-20 18:33
小心吃維他命,我吃Elevit 會心跳和容易流啡

會可能比到BB,因為我媽媽遺傳給我,我一出生就有

我第一胎係女,果時生女時都無話我甲狀腺偏高咁我要唔要帶我女去身體檢查下

複式洋房

oslayee 發表於 19-3-20 16:37
我細個有甲狀腺高不過好返好耐,所以懷孕時都比人高,無問題keep住返去check,唔太高都唔駛食藥嘅。
...

其實我都唔知有幾高健康院無講,屯門醫院又未見醫生

複式洋房

yinbird 發表於 19-3-20 16:52
我細個都有呢個問題
依家有左醫院都要每次抽血幫我MON 住
飲食其實幫唔到好多

每次產檢都要抽血嗎?

複式洋房

kary2931 發表於 19-3-20 17:01
唔使擔心,甲狀腺偏高少少或偏低少少都未足以影響BB,未必需要食藥,你自己有冇喺出邊私家做產檢?可以俾 ...

有係出面做產檢呀!下次產檢再問下醫生

珍珠宮

CoCo.T 發表於 19-3-20 19:04
有係出面做產檢呀!下次產檢再問下醫生

係亞,下次產檢時再問下醫生

別墅

CoCo.T 發表於 19-3-20 18:59
我第一胎係女,果時生女時都無話我甲狀腺偏高咁我要唔要帶我女去身體檢查下:questio ...

我是見內分泌醫生,是產科醫生轉介過去....所以是見兩個不同醫生....都幾麻煩....尤其後期個肚好大...

我是媽媽遺傳,不過已經30年前,可能我媽媽唔識去產檢,以前沒有什麼問題

複式洋房

CoCo.T 發表於 19-3-20 19:02
每次產檢都要抽血嗎?
係呀

佢每次都會幫我CHECK 住

複式洋房

AngelaSucrose 發表於 19-3-21 01:30
我是見內分泌醫生,是產科醫生轉介過去....所以是見兩個不同醫生....都幾麻煩....尤其後期個肚好大...

我 ...

係呀,不過我見內分泌醫生排到6月尾先有得睇...

大宅

CoCo.T 發表於 19-3-20 18:59
我第一胎係女,果時生女時都無話我甲狀腺偏高咁我要唔要帶我女去身體檢查下:questio ...

女仔高危D啫,唔代表一定有。廿幾歲先開始明顯。過咗某個年紀(好像45), 冇病發的話,就之後都冇咩事。

我家族的女性都有呢種遺傳(唔知叫乜鬼抗體),但是不是個個都病發。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我陀細B系低左小小,都有睇內科,醫生話踩界唔洗食藥,但要定時檢查。

大宅

aquaQ 發表於 19-3-21 15:03

女仔高危D啫,唔代表一定有。廿幾歲先開始明顯。過咗某個年紀 ...

我個囡有都有,不過佢出世後去咗2次覆診我就無去,因為最後個次去到,等咗好耐見醫生,醫生先話啲血報告未返咁我再約期。

我心諗你玩咁咩,又叫我早一兩星期返嚟抽血,宜家又話無報告咁求奇嘅。 所以無再返,佢都無再打比我。

咁要要再打返去醫院跟進返呢?都2年幾前(emoji)

洋房

我有左前岩岩CHECK到甲高, 跟住食藥, 同時間發覺有左, KEEP住睇甲狀腺科同埋產檢, 醫生話可能懷孕幫左我, 因為CHECK到甲高, 一個月內覆診, 已經正常返哂, 去到15週左右已經停左藥, 而家27週KEEP住覆診, 都係正常指數

大宅

oslayee 發表於 19-3-22 01:11
我個囡有都有,不過佢出世後去咗2次覆診我就無去,因為最後個次去到,等咗好耐見醫生,醫生先話啲血報告未 ...

平時留意下有冇手微震、心跳快,少食紫菜

複式洋房

我係甲狀腺高左6倍,食緊甲抗藥同心臟藥突然有左。入屯院幫我換左隻甲狀腺藥,停心臟藥,每個月返去抽血,大概懷孕中期已經回復正常水平,屯院醫生話因為陀bb會令甲狀腺指數穩定。
Bb一出世都會抽血驗,so far我bb出左世,驗左ok呀,冇甲狀腺問題。
放鬆d,跟醫生主意做,如果要食藥記得跟足指引
祝順順利利!

首頁

尾頁

跳至