懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

如題

複式洋房

smiletkl 發表於 19-3-20 16:27
如題

你有左幾奈?
yogurt係咪生冷野吾食得?

複式洋房

2019新春慶豚圓

camelcamel 發表於 19-3-20 16:53
你有左幾奈?

我十週左右見個胎都穩定,無試過流血流啡,已經開始飲鮮奶食 yogurt 芝士呢d,西醫只係戒魚生呢類生冷野,經過巴斯德消毒既乳製品可以食㗎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

我果時候都係隨便買既,或者你買既時候可以問下sales既

珍珠宮

2019新春慶豚圓

camelcamel 發表於 19-3-20 16:53
你有左幾奈?

Yoghurt 食得。生肉生蛋未消毒奶造嘅芝士之類全個孕期都唔可以,冇分前中後。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

如題

一般市面上乳酪都已經消毒。最緊要注意嘅係糖分。睇成分表,最好選擇冇額外加添糖嘅乳酪。水果味乳酪糖分通常好高,而且較多添加劑。

複式洋房

2019勳章

我特登打去雀巢熱線問過, 職員話佢哋所有嘅奶製品乳酪雪糕都食得, 不過雪糕我都有啲驚驚, 但係有食乳酪

大宅

2019新春慶豚圓

買返牛奶公司,香港造,路程短好似安全D

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

moksamuel 發表於 19-3-21 02:34
買返牛奶公司,香港造,路程短好似安全D

我覺得係,瑞士果d保質期好長,感覺冇香港本地好

大宅

2019新春慶豚圓

我嗰時都有食,都係牛奶公司咋,我住新界西,元朗做吖嘛,好似好新鮮甘

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

牛奶公司

複式洋房

我喜歡食greek yogurt但只有city super有賣
一般超市只有greek style yogurt
唔知邊度仲有greek yogurt賣?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ek0509 發表於 19-3-21 12:10
我喜歡食greek yogurt但只有city super有賣
唔知邊度仲有greek y ...

我喺 Taste 買到喎,品牌係FAGE,不過貴,間中先食,真係好好食。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

喊包媽媽 發表於 19-3-21 11:58
我嗰時都有食,都係牛奶公司咋,我住新界西,元朗做吖嘛,好似好新鮮甘
...

不過牛奶公司嘅真係唔好食。。。

同埋佢地落穩定劑定 gelatine 之類添加劑,你睇睇成分表。靚乳酪唔使落呢啲的,成分應該只係奶同乳酸菌,有啲會落 cream 或奶蛋白,但唔會落添加劑囉。

複式洋房

ek0509 發表於 19-3-21 12:10
唔知邊度仲有greek y ...

emmi 既Greek yogurt好多地方都買到喎

別墅

2019新春慶豚圓

camelcamel 發表於 19-3-21 14:08
emmi 既Greek yogurt好多地方都買到喎

emmi 都係GREEK STYLE, 唔係GREEK

除左FAGE 仲有一隻牌子平少少, 都幾好食. 唔記得叫咩名, 有D 藍色係個POT 度, MARKETPLACE 好似[email protected]

香港果D 好多都落好多添加劇, 又唔好食

大宅

2019勳章

最中意食Pastoret, 原味都好好食! 不過要citysuper / 一田先有, 其次係百佳買到既yoplait

洋房

回覆樓主:

消委會推介明治乳酪

洋房

2019勳章

如題

想問問大家凍的yogurt都可以食?定食返室溫?

別墅

2019新春慶豚圓

Kristy_22 發表於 19-3-25 07:50
想問問大家凍的yogurt都可以食?定食返室溫?

放室溫反而會滋生細菌呀~正如硬雪糕食得,但要拎出嚟盡快食唔好等佢融

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊