自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

前排小朋友突然爆濕疹之後有媽媽話用甘油,花水可以改善,試左一星期,最後我都係去左睇醫生,不過想請教下你地用緊 Aveexx 定係 Cetaphxx? 搽面同搽身體我都係試緊C字頭,站時冇再爆發,知唔知邊到買最平? 我藥房買緊要百幾蚊枝沖涼液

大宅

小朋友幾歲? 我小朋友2歲幾用緊下面個啲
沖涼: oilatum 嬰兒潤膚浸浴乳
平時搽身保濕:Atopiclair non-steroidal cream同 oilatum baby cream emollient (一日至少搽3-4次)
再加醫生開藥膏
呢啲係貴啲 就算藥房買都要差唔多$100-150支

大宅

Aveexx好用,可以茶埋面,360 買平過萬0

wcpcelia    發表於 19-3-21 10:26

子爵府

回覆樓主:

試咗好多隻得Qv ok

tsung    發表於 19-3-22 15:09

大宅

FortuneFountain 發表於 19-3-20 18:48
小朋友幾歲? 我小朋友2歲幾用緊下面個啲
沖涼: oilatum 嬰兒潤膚浸浴乳
平時搽身保濕:Atopiclair non-s ...

3歲半,你小朋友係濕疹定皮膚敏感?我係之前有濕疹依家就敏感皮膚,驚佢轉天氣又爆發

大宅

kennis0819 發表於 19-3-20 18:51
Aveexx好用,可以茶埋面,360 買平過萬0

你用邊隻搽面?我見有兩隻色蓋

大宅

happyoppa 發表於 19-3-20 18:53
3歲半,你小朋友係濕疹定皮膚敏感?我係之前有濕疹依家就敏感皮膚,驚佢轉天氣又爆發
...

濕疹 而家控制到 呢啲係醫生recommend嘅
如果3歲半你唔想同佢浸浴可以用oilatum 個隻沖涼液

大宅

FortuneFountain 發表於 19-3-20 19:00
濕疹 而家控制到 呢啲係醫生recommend嘅
如果3歲半你唔想同佢浸浴可以用oilatum 個隻沖涼液
...

之前睇醫生佢提我沖涼要快同唔好咁熱,我依家會開浴室寶,之後淋浴快沖

大宅

happyoppa 發表於 19-3-20 18:55
你用邊隻搽面?我見有兩隻色蓋

深色個隻先係用黎茶面,茶身我買大枝裝全家一齊用,有時做特價180兩枝

伯爵府

QV

大宅

ilovemytwins 發表於 19-3-20 19:28
QV

呢隻平時見過但冇用過,岩岩即刻上網睇見有人話佢成份有Paraben同Triethanolamine(三乙醇胺,易引起皮膚刺激及過敏反應 不過個到寫保濕鎖水都幾好,但未必我情況用

大宅

happyoppa 發表於 19-3-20 19:43
呢隻平時見過但冇用過,岩岩即刻上網睇見有人話佢成份有Paraben同Triethanolamine(三乙醇胺,易引起皮膚 ...

我都有睇過,有位媽媽寫左5隻牌子嘅測試,aveexx比較下最好,但鎖水冇qv咁好

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

PROTECA & California Baby

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Erezza cream,我仔細時有濕疹,皮膚科醫生介紹呢隻搽面,好好用。但貴少少,藥房150左右,萬寧好似2百幾(10年前都賣100)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

搽身用 aveeno 藍色圓桶裝 (要正貨果隻,360賣緊果隻無止痕)

子爵府

我地用paxbaby

大宅

szeszes 發表於 19-3-20 21:37
Erezza cream,我仔細時有濕疹,皮膚科醫生介紹呢隻搽面,好好用。但貴少少,藥房150左右,萬寧好似2百幾( ...

咁沖涼同洗衣液你有冇換埋?沖涼我用緊C牌,藥房都貴要百幾蚊

大宅

szeszes 發表於 19-3-20 21:41
搽身用 aveeno 藍色圓桶裝 (要正貨果隻,360賣緊果隻無止痕)

有分唔到版?我見aveexx有分淺藍/深藍色蓋

水晶宮

happyoppa 發表於 19-3-20 21:42
咁沖涼同洗衣液你有冇換埋?沖涼我用緊C牌,藥房都貴要百幾蚊

洗衣液用 BB 既,到左8歲後就無

我仔未青春期時,濕疹好勁,學童保健轉介去皮膚科,沖涼用 愛麗他低敏沖涼液(中環楊醫生介紹),呢幾年街上買唔到低敏,我就轉用 萬寧賣緊既 goat 山羊奶沖涼液 (紅色有 麥蘆卡果隻)

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

你可以試吓有金盞花成份既cream,因為可以舒緩敏感,我比bb用california baby,好好。
同埋沖涼水溫不要太熱,沖涼液C字頭抗敏嗰隻都好的。

首頁

尾頁

跳至