自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

happyoppa 發表於 19-3-21 14:55
凡士林真係好平大大盒都係30幾蚊,不過我諗一分錢 一分貨,成份真係幾緊要
...

我宜家係到睇緊呀,同樣係護膚,凡士林大大枝32蚊,成份想知清楚真係要慢慢爬文,大人用就唔驚,小朋友用我會買靚少少,驚佢又爆濕疹

大宅

YolandaTam 發表於 19-3-23 10:51
唔好意思,多口搭句,即使幾天然嘅嘢請切記先喺小範圍試用!我唔係敏感皮膚,但都對純牛油果油同椰子油過敏 ...

多謝你建議,真係未必天然就唔敏感,聽人講冷榨椰子油好多功效,我自己試過用係頭髮,皮膚冇試過
happyoppa 發表於 19-3-23 02:57
冷榨椰子油嗎?我睇過資料,食同搽都對皮膚同頭髮好嗎?thanks

冷榨椰子油無色、無味,未經高溫/化學處理,通常留有椰子氣味,可用於食用/ 揸係皮膚/頭髮都OK。正如JM分享,係BB手肘內側扛揸少少黎觀察BB會唔會敏感,比較放心D。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-25 13:11
冷榨椰子油無色、無味,未經高溫/化學處理,通常留有椰子氣味,可用於食用/ 揸係皮膚/頭髮都OK。正如JM分 ...

謝謝你,放工去買先,如果唔岩用就拎去煮野食

happyoppa 發表於 19-3-25 13:20
謝謝你,放工去買先,如果唔岩用就拎去煮野食

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-21 00:22
oilatum沖涼,搽Physiogel lotion/Aqueous cream。

呢隻沖涼係要藥房先有?我搵唔到aveexx 俾baby用果隻wash & shower 有冇用過?

大宅

happyoppa 發表於 19-3-27 13:50
呢隻沖涼係要藥房先有?我搵唔到aveexx 俾baby用果隻wash & shower 有冇用過?
...

我指呢隻,除開90蚊枝

大宅

Yauuu 發表於 19-3-23 12:08
我大女早排背脊勁痕,又乾,抓到起粒粒,買咗mustela保濕濕疹膏,沖完涼搽,兩日好番哂,隔咗好多日都無痕 ...

你果隻係藥膏嗎?我想搵保濕乳液,搽身搽面,沖涼液,站時沖涼液用Cetaphxx係冇敏感冇痕

子爵府

開心吸收勳章

我女用呢枝沖涼,係皮膚科醫生介紹嘅,部分萬寧會買到。

大宅

港式奶茶 發表於 19-3-27 13:57
我女用呢枝沖涼,係皮膚科醫生介紹嘅,部分萬寧會買到。

我用緊c牌家庭裝沖涼,小朋友唔算bb所以就開始一齊用同一隻,你搽面同身都係用醫生開的嗎?

子爵府

開心吸收勳章

happyoppa 發表於 19-3-27 14:03
我用緊c牌家庭裝沖涼,小朋友唔算bb所以就開始一齊用同一隻,你搽面同身都係用醫生開的嗎?
...

C牌係咪cetaphil?我都係用佢嚟幫小朋友搽面同身,醫生都有開有藥用成分嘅豬油膏,我多數轉天氣先會用佢,其餘時間就cetaphil或physiogel

別墅

happyoppa 發表於 19-3-27 13:54
你果隻係藥膏嗎?我想搵保濕乳液,搽身搽面,沖涼液,站時沖涼液用Cetaphxx係冇敏感冇痕
...

唔係乳液,係cream。但唔係有藥成份,中文叫保濕羊脂膏,係好潤。

大宅

港式奶茶 發表於 19-3-27 14:10
C牌係咪cetaphil?我都係用佢嚟幫小朋友搽面同身,醫生都有開有藥用成分嘅豬油膏,我多數轉天氣先會用佢, ...

係呀,你用緊普通moisturising cream 定有for bb個隻?一般市面都見到第一隻,搽面同身都得

大宅

Yauuu 發表於 19-3-27 14:32
唔係乳液,係cream。但唔係有藥成份,中文叫保濕羊脂膏,係好潤。

宜家天氣潮濕,有冇停用或者用d冇咁潤

子爵府

開心吸收勳章

happyoppa 發表於 19-3-27 14:34
係呀,你用緊普通moisturising cream 定有for bb個隻?一般市面都見到第一隻,搽面同身都得
...

我用普通咋,試過喺澳洲買cetaphil for babies嘅lotion,啲香料味重得好緊要,我同我老公兩個花幾個月先用得曬五枝.....lotion薄身少少,cream就等天氣凍先用
如果小朋友濕疹,除咗外用呢啲,飲食都有機會影響到,但個個小朋友都唔同,你小朋友如果已開始食solid,可以留意吓佢飲食對皮膚有無影響

禁止訪問

大宅

港式奶茶 發表於 19-3-27 14:43
我用普通咋,試過喺澳洲買cetaphil for babies嘅lotion,啲香料味重得好緊要,我同我老公兩個花幾個月先用 ...

出生到現在都係前排試過一次濕疹,冇諗過食物誘發我留意下先,香港好少見bb用果隻,除左網上代購,普通就周圍都有,早兩日係360都見到佢有圓筒型果隻

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-27 16:57
點會無呀!https://www.oilatum.com.hk/baby-products/baby-bath-emollient.html
Aveexx無用過 。不過其實 ...

係,就算天然野我都會試左係手臂內側先,一皮膚過敏就煩了

禁止訪問

水晶宮

QV

首頁

尾頁

跳至