親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

mypeanut 發表於 19-3-20 18:42
7月頭會自己單人帶8歲仔第一次衝出亞洲去倫敦,會住7日。我上網睇天氣係12-30度,早晚溫差大,我想請教有經 ...

貼身腰包然後著些鬆身衫,外套是必須的

大宅

Chole 發表於 19-3-24 22:48
我好幾次自己一個去倫敦,坐巴士行路從未覺得危險。當然我冇半夜去蒲,passport 錢銀永遠用斜揹袋放前面。 ...

謝謝你們的解答

伯爵府

7月頭會自己單人帶8歲仔第一次衝出亞洲去倫敦,會住7日。我上網睇天氣係12-30度,早晚溫差大,我想請教有經 ...

london 好大風,最好帶有帽風褸

伯爵府

2018母親節勳章

細路喺英國讀書,間中會去陪讀。貼身腰包只會飛機上用。市內用手袋,行裝基本上同香港一樣。

七月7am會得十幾度,怕凍就9am之後先好出門,一件擋風外套加條薄scarf應該ok。

大宅

BBBmamama 發表於 19-3-25 22:13
london 好大風,最好帶有帽風褸

謝謝你(emoji)

大宅

etoile 發表於 19-3-27 23:51
細路喺英國讀書,間中會去陪讀。貼身腰包只會飛機上用。市內用手袋,行裝基本上同香港一樣。

七月7am會得 ...

如果9:00後同我地差不多都好,我同仔仔應該無咁早起到身(emoji)

珍珠宮

試過8月中同13歲仔去。日頭,市內佢短袖T shirt短褲,背包放了一件挡風風褸就搞掂。我就日頭薄長袖T shirt長褲,另備風褸。

若去郊區會大風d, 就最好著薄長䄂T....英國d熱冇香港咁辛苦。。夜晚涼都係有小小秋意feel咁,不泠的。

治安我就覺得ok,冇你所說咁差。可能我冇乜去雜區和夜生活。

大宅

我同C6 每年暑假都去英國2個月。C6 係大學進修所以我多數自己一個行街。London 點都安全過 Paris Rome。帶個有拉鍊嘅手袋其實都安全。oxford street selfridges 對面有人會想 sell d 好運 bracelet 你扮唔識講英文啦

呢幾年暑假 heatwave 都好熱,我冇著過外套但帶一件 just in case

Have a great trip!

大宅

去年夏天的七月,英國天氣有反常熱浪,下午去到攝氏30+ 度,香港報紙都有賣,說沒有冷氣的倫敦地鐵,車廂差不多去到 40 度。所以你可稍後看天氣情況再作決定。

大宅

回覆樓主:

我八月初到,就去返正常倫敦夏天天氣:早晚溫差大,而且經常下驟雨(幸好多是早上或晚上下雨,下午放晴)。每逢下雨,就會低幾度。如果晚上遇上下雨,就更寒,出動薄羽絨也不為過!防風防雨的風褸最適合,一件薄(一層、防風防雨防UV那種)一件厚些(兩層)就最好,怕凍的或有稍夜行程(八、九點)也建議帶薄羽絨。這些褸都非常輕便又容易收藏(squeeze 成一個小球入袋),可以洋蔥式穿上、除下或自由組合,外出那天視乎天氣穿上或帶上,不用一件褸走天涯,影相不會來來去去都影同一件外套。我在倫敦的這段期間,一天內就經歷了晴陰雨和春夏秋了!

大宅

回覆樓主:

我覺得倫敦都幾安全,我上街的行裝、袋子也和平時香港差不多,沒有特別用貼身錢袋或腰包。而且各商店餐廳都經常可用信用卡付款,不必帶太多現金。當然,人在外頭,還是要十分小心,偷嘢(包括百貨公司內的更衣室)、扒嘢的事還是有聽過的。
大部分景點和乘火車都可預先網上訂購門票,亦非常建議這樣做,因為會便宜點。尤其火車票,即日買可以比兩個月前買貴幾倍!我的英國人朋友說,即使是五分鐘後的火車,也要網上訂,所以電話最好安裝那個 App。

大宅

謝謝各位。
另外我想請問下,我暫時book左 premier inn holborn 同埋 studios 2 let (兩間可以免費取消). 如果我打算去下大路野,如London eye , 白金漢宮,大英博物館等等,住邊間會岩d? 我打算另外一日去legoland , 一日去Harry Potter , 一日去 bicster village .
本身諗緊洗衣服問題,唔識search 點先會有洗衣店。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mypeanut 發表於 19-4-2 16:09
謝謝各位。
另外我想請問下,我暫時book左 premier inn holborn 同埋 studios 2 let (兩間可以免費取消). ...

我過幾日出發...
2間酒店都係差20分鐘腳程

我會揀studios 2 let .近D 車站

別墅

謝謝各位。
另外我想請問下,我暫時book左 premier inn holborn 同埋 studios 2 let (兩間可以免費取消). ...

唔好意思,我7月中會一家三口去倫敦七日(有一個七歲小朋友),請問住邊間酒店方便d?同埋可否提供全名給我?麻煩曬

別墅

謝謝各位。

唔好意思,我7月中會一家三口去倫敦七日(有一個七歲小朋友),請問住邊間酒店方便d?同埋可否提供全名給我?麻煩曬

別墅

謝謝各位。

大宅

kennycarfield 發表於 19-4-3 21:15
唔好意思,我7月中會一家三口去倫敦七日(有一個七歲小朋友),請問住邊間酒店方便d?同埋可否提供全名給我 ...

我暫時hold 左 premier inn holborn 同 studios2 let,仲諗緊邊間好

大宅

kennycarfield 發表於 19-4-3 21:15
唔好意思,我7月中會一家三口去倫敦七日(有一個七歲小朋友),請問住邊間酒店方便d?同埋可否提供全名給我 ...

你打算去邊度玩,我諗會去Legoland 同去 Harry Potter ,但緊點去,好亂

伯爵府

7月好大機會都會好熱,近年天氣極端,歐洲時有熱浪,在倫敦underground 可以焗到40度,而且夏天係日長夜短,就算晚上8,9點都可能仍有太陽,唔會feel到極大溫差,除非你玩到半夜or突然落雨(歐洲天氣一落雨會降溫得厲害)。
夏天好難著厚衫去收藏財物,建議貴重物品可以放晌酒店,其他就隨身,去到人多地方一定要留神,倫敦近年治安差左,多扒手甚至電單車黨,最好唔好企得太近馬路邊,手機唔用就收好,以防成為目標。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mypeanut 發表於 19-4-9 00:42
我暫時hold 左 premier inn holborn 同 studios2 let,仲諗緊邊間好

如果你要洗衫,就stdio 2 let, 我不知premier inn 有無得洗衫,但s2l basement 就有得洗,但就是8-8先有得洗

如果趕不切洗,我search過佢附近有洗衣店,我又是為左洗衫問題,搵過好多間service apartment都好貴,我一家4口要分兩間房,成本重,所以最後我們一家商量好,寧願住細小小,但s2l 要行樓梯

首頁

尾頁

跳至