自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院或䏲政府門診會受惠外,仲有乜嘢係直接攞到丫?
好灰心!大部分新香港人冇付出過任何努力,一落黎已經享受晒,仲要吾滿足!

所以我決定好快就吾撈,以後就吾駛交税養班大懒蟲!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

公屋又冇份,居屋又少又難抽
一代比一代難上車

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

AXG 發表於 19-3-20 18:48
公屋又冇份,居屋又少又難抽
一代比一代難上車

邊夠佢地爭丫!
交得税部分人已經過左申請收入上限,又冇公屋用綠表申請。
真正香港人只有付出冇收獲,吾走就奇。一係同佢地甘鬥窮

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是的 發表於 19-3-20 18:46
比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

自己有冇讀津校?大學而家仲係政府補貼

交左幾多稅?

水晶宮

比左甘耐比左甘多,除左有仔女而又入讀官校津校既、父母仍健在攞緊生果金及兩蚊撘車,大吉利是講入政府e院 ...

環境安全呢?仲有街燈警察消防清潔、圖書館都用得著既

翡翠宮

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

但我有聽人話,「你咪好囉,搵咁多錢要交稅,我想交都唔得,錢唔夠洗....」

講真,交一個月人工真係好肉痛,因為我只得一個女既免稅稅,跟住就咩都無。果陣有人話想外傭想可以計埋去作支出幫下交少啲稅,跟住呢度比人話「咁有錢請工人,我地就奶粉錢都無錢買」。

你話本土香港人有冇口德?

以上都係喺討論區遇到,個人經歷,不喜勿插,只係有感而發

珍珠宮

咁掉轉拎綜援就會好 happy

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

點解要講呢D煽動分化說話呢?交得税起碼環境比你所講嘅人好得多啦,俾你窮過佢哋拎得多過佢哋系咪你所願?

些芬易呢焚    發表於 19-3-23 02:16

珍珠宮

我自豪自己有能力交稅

亦身教小朋友什麼叫努力工作貢獻社會

些芬易呢焚    發表於 19-3-23 01:37
wcpcelia    發表於 19-3-21 10:15

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果係香港都覺得交稅交到咁唔憤氣,咁...唔好諗住走了

hsbc005    發表於 19-3-21 03:13

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

起明日大嶼

男爵府

樓主,你小心比人插到開花。綜合如下:
1.比起外國,香港交好少喇!
2.你無讀大學?無9年免費教育?無行馬路?無用街燈?(下刪5000字)
3.你交幾多錢咁巴閉,口口聲聲交得多?好多人多過你。
4.你有得交應該自豪,唔通常拎綜援呀?
樓主,呢度唔講得呢d架

sonet    發表於 19-3-21 12:24
Msolivialeung    發表於 19-3-20 19:39

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我愛Corina 發表於 19-3-20 19:15

係啦!香港交嗰十幾個巴仙,加拿大福利好税率高到四十幾呀!應慶幸有得交稅,唔使交即係低收入,好辛苦㗎!

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-3-20 19:15

無錯

男爵府

北寄貝 發表於 19-3-20 19:23
樓主,你小心比人插到開花。綜合如下:
1.比起外國,香港交好少喇!
2.你無讀大學?無9年免費教育?無行馬 ...

我都估到會係呢d回覆

琥珀宮

幼稚園學卷

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

麟媽媽 發表於 19-3-20 11:27
係啦!香港交嗰十幾個巴仙,加拿大福利好税率高到四十幾呀!應慶幸有得交稅,唔使交即係低收入,好辛苦㗎 ...

出街買d 野,屋企雜費,全部都要比稅,跟住見班黑鬼唔洗做,拖住4-5個黑仔又唔教,真係好想喊

水晶宮

ngokwan 發表於 19-3-20 19:06
我自豪自己有能力交稅

亦身教小朋友什麼叫努力工作貢獻社會

講真......我都係
但死好彩,今年交唔過2000蚊
當自己賺左

子爵府

回覆樓主:

交稅係公民責任, 你有能力賺到錢先要交稅, 唔好將交稅同福利掛鉤, 如果掛鉤咗你仲唔開心, 全球好多國家都係重稅制度, 雖然話老咗有保障, 但後生到壯年都係活得非常之辛苦。
香港係低稅率, 雖然老咗冇乜保障, 但自己可以儲錢為將來打算嘛!

首頁
12345...13

尾頁

跳至