自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

是的 發表於 19-3-20 18:51

邊夠佢地爭丫!

少d去美國澳洲旅遊
唔去睇北極光...

you know what I mean

就有首期了

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

北寄貝 發表於 19-3-20 19:23
樓主,你小心比人插到開花。綜合如下:
1.比起外國,香港交好少喇!
2.你無讀大學?無9年免費教育?無行馬 ...

講下啫,听日咪又返工!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實,道路使用, 街燈,警察,消防,免費十字車, 中小,學免費教育,幼稚園資助,大學 資助.........

好多的~

不是下下要攞其他著數的,如果希望攞多着數,便去做基層吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

MsBusy 發表於 19-3-20 19:57
曾經係要住滿7年先可以申請綜援,
比班政棍司法覆核贏左,
變左1年就可以申請
點解好多人都唔知呢件事?
是年紀太輕?定從不關心新聞?

男爵府

noproblemom 發表於 19-3-20 18:56
但我有聽人話,「你咪好囉,搵咁多錢要交稅,我想交都唔得,錢唔夠洗....」

講真,交一個月人工真係好肉 ...

甘果d人要諗下為乜冇能力交税

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

老老實實,我真係唔稀罕,攞到政府啲著數, 著數越多,即我賺錢能力越少~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lovelybaby2015 發表於 19-3-20 20:55
講得好,只是著眼於「拎返幾多$」,超膚淺

其實講真,都拎返唔少架,你試唸下行落街,冇人清潔,冇道路、冇交通,香港就己經係死城一樣。

重中之重,香港既法治都係無價架。

為左呢d種,我都仲覺得好值得交稅。

男爵府

good_pig 發表於 19-3-20 18:53
自己有冇讀津校?大學而家仲係政府補貼

交左幾多稅?

交一蚊,不過交一蚊都多過佢地lor

男爵府

大力大力 發表於 19-3-20 21:13
老老實實,我真係唔稀罕,攞到政府啲著數, 著數越多,即我賺錢能力越少~
...

都係發洩下啫,我好努力工作架!
係靠自己打併去生活架!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是的 發表於 19-3-20 21:14
交一蚊,不過交一蚊都多過佢地lor

多過乜?我覺得老土唔係交稅,mpf 仲揾笨
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

2019勳章

交税係公民責任,只係呢新香港人可以一年就享用福利,的而且確佔用咗好多資源。而且佢地在其它地方的收入及資產亦沒計算在内。

男爵府

麟媽媽 發表於 19-3-20 19:27
係啦!香港交嗰十幾個巴仙,加拿大福利好税率高到四十幾呀!應慶幸有得交稅,唔使交即係低收入,好辛苦㗎 ...

是的,是的

男爵府

2019勳章

bearbear2003 發表於 19-3-20 21:18
交税係公民責任,只係呢新香港人可以一年就享用福利,的而且確佔用咗好多資源。而且佢地在其它地方的收入及 ...
多得班民主派政棍。

珍珠宮

我身邊有D人開始做不用報税嘅工!佢地都係新來港!做滿幾個鐘就走人!佢地話番全職加埋老公嗰申請唔到咩津乜津!

伯爵府

2019新春慶豚圓

LittleRoxie 發表於 19-3-20 20:41
你細個及小朋友現在讀書
你自己及小朋友的疫苗
一般基建,圖書館,公園,公厠

無錯。其實交緊嘅稅都未必夠自己一家享用緊嘅成本。

男爵府

bks2014 發表於 19-3-20 21:09
少d去美國澳洲旅遊
唔去睇北極光...

好多謝你睇晒我回應主題及開既主題,知道我鍾意旅遊,只係我冇講你地知我有幾多物業同資産啫。

男爵府

good_pig 發表於 19-3-20 21:18
多過乜?我覺得老土唔係交稅,mpf 仲揾笨

男爵府

幸福花 發表於 19-3-20 20:25
明白!雖然立咗税唔一定要一足回報!但要承担一班外人來有食有拎零付出嘅人!分分鐘佢地屋又大車都有幾部嘅 ...

一矢中的!

叻!

吾係好多人可以甘冷靜去分析,呢個就係重點

大宅

我愛Corina 發表於 19-3-20 19:15
如果係香港都覺得交稅交到咁唔憤氣,咁...唔好諗住走了
講得非常好,咁低稅率都咁多嘢講。

男爵府

MC媽 發表於 19-3-20 19:41
交稅係公民責任, 你有能力賺到錢先要交稅, 唔好將交稅同福利掛鉤, 如果掛鉤咗你仲唔開心, 全球好多國家 ...

係呀,知道,努力中

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊