自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實自閉症最主要影响社交, 如果佢社交無問題成績又正常咪正常囉, 最怕佢將來融入唔到學校同學, 第時返工唔識同人溝通啫

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-3-20 22:57
其實我仔3,4歲嘅時候我已經向出面有幫佢搵言語治療師上堂,其實佢成績一向都唔差,雖然講野唔叻,但係一說話 ...

有自閉徵狀既,唔一定有學習障礙; 但好多自閉症都同時有專注力問題存在,所以影響佢分心。

而有些有自閉既又有機會係資優,呢類叫 亞氏保加

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你小朋友在校內有無 社交問題,同人溝通可以嗎? 同埋識唔識睇人既 眉頭眼額 及 懂得對方感受

如果以上無問題既,就已經唔係大問題啦!如果發現有呢 D 問題就要多提醒多教導。

而佢要只定路線既,就要教佢轉路線,要將佢好明顯既問題改善下,有不足既就教下,慢慢改變

侯爵府

~緣~ 發表於 19-3-20 22:08
每日放學一定要同一條路返屋企,同埋可以望住啲車(六)成日,仲會好鍾意自轉,將啲車排好哂隊
...

其實都好明顯下喎,佢社交如何?建議要睇醫生。我親戚就係一直都冇理,而家二十幾歲了。
後悔莫及。

大宅

~緣~ 發表於 19-3-20 22:53
所以話政府做野真係好奇怪

其實未上中學, 可以的話去私人check 多次, 再睇下有冇野幫到佢
上左中學先有古怪行為 好易比人虾, 同影響會好長遠

只怕長遠會變得 「宅」 , 同變左「毒男」 , 因為興趣峽窄

大宅

BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-3-20 22:08
每日放學一定要同一條路返屋企,同埋可以望住啲車(六)成日,仲會好鍾意自轉,將啲車排好哂隊
...

佢好鍾意自轉已經有感統問題,有冇 OT 跟進,同一條路返家已經有固執行為

公爵府

~緣~ 發表於 19-3-20 22:53
所以話政府做野真係好奇怪

唔係政府話,係專業評估嚟㗎。

子爵府

szeszes 發表於 19-3-20 23:00
好記得,我仔係 語言發展遲緩,社交眼神互動不足,狹窄興趣(沈迷於數字,路線圖,世界地圖等)

私家仲發 ...

其實除左專注力全部同你小朋友係一樣,我小朋友嘅專注力仲要俾我地大人嘅高

子爵府

blackberry 發表於 19-3-20 23:02
其實自閉症最主要影响社交, 如果佢社交無問題成績又正常咪正常囉, 最怕佢將來融入唔到學校同學, 第時返工唔 ...

咁佢社交OK只不過喺言語方面真係比同齡嘅差啲

侯爵府

回覆樓主:

如只是輕微, 但又擔心, 可去私人機構做評估再跟進(如中大)

水晶宮

~緣~ 發表於 19-3-21 00:03
其實除左專注力全部同你小朋友係一樣,我小朋友嘅專注力仲要俾我地大人嘅高
...

其實自閉主要影響 社交問題,即係同人相處是怎樣呢? 無相處問題,有朋友又能融入社會就可以啦!

佢仲有無固執行只定路線 及 自轉,有就要訓練下。

專注力比大人高? 自閉既小朋友對有興趣既野會特別沈迷,不停觀察及研究,係沈迷到一提到果個 POINT, 佢地就 滔滔江水咁不停找資料及不停咀講,我仔小學時就被同學笑佢 傻傻地,同學話唔知佢講咩。

我仔3歲已能找出世界地圖及城市各位置,香港所有島嶼位置仲勁過做水警揸船既親友,當時佢地話我仔係神童 (原來呢 D 係狹窄興趣

子爵府

szeszes 發表於 19-3-21 00:26
其實自閉主要影響 社交問題,即係同人相處是怎樣呢? 無相處問題,有朋友又能融入社會就可以啦!

佢仲有無 ...

你仔仔好勁,我仔社交喺ok只不過好少同其他人傾計,固執同埋自轉呢方面比起以前已經少左好多

子爵府

saula 發表於 19-3-20 23:14
其實未上中學, 可以的話去私人check 多次, 再睇下有冇野幫到佢
上左中學先有古怪行為 好易比人虾, 同影 ...

乜嘢叫做古怪行為?

大宅

~緣~ 發表於 19-3-21 00:32
乜嘢叫做古怪行為?

咪講梗得你做, 其他人唔會做的野囉
如果係學校自轉 夠古怪未?

水晶宮

~緣~ 發表於 19-3-21 00:16
咁佢社交OK只不過喺言語方面真係比同齡嘅差啲

語言差既,你要佢表達好些,由其是每天學校內發生過既事情,要佢同你分享下,表達不足就要教下佢,教佢講得詳細些 或 校內發生事故 或 被排斥時,要點面對及處理,呢 d 野佢地比較弱,真係要花時間及心機去教

我是過來人,我仔也是擲界的一群,老師及親友表面都不覺我仔係被評定自閉,之但係叫我搵 point 係會中,而家都仲有輕微
(因為我曾經走訪好多 評估機構 及 訓練中心聽佢地講 評估界定,更有去找感統體訓練專家講 只要訓練好 前庭感統問題,好多怪行為會自然大大改善,我信既 - 因為我仔係例子)

子爵府

saula 發表於 19-3-21 00:34
咪講梗得你做, 其他人唔會做的野囉
如果係學校自轉 夠古怪未?

上左小學已經冇自轉~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

自閉傾向, 或自閉症譜系係咪即係自閉症?

子爵府

szeszes 發表於 19-3-21 00:36
語言差既,你要佢表達好些,由其是每天學校內發生過既事情,要佢同你分享下,表達不足就要教下佢,教佢講 ...

喺言語上差啲但係有時佢講個句野係好老積好精警喺突然彈出嚟果隻所以老師都話佢冇問題

而且而家大左已經冇咁固執同自轉,七歲左右已經冇哂所有徵狀但係言語同大小肌肉都係唔夠同齡嘅小朋友好

子爵府

bosch 發表於 19-3-21 00:40
自閉傾向, 或自閉症譜系係咪即係自閉症?

醫生只答我仔仔係自閉傾向,智商冇問題俾一般小朋友聰明,當然喺小聰明唔咪勁高智商果隻

子爵府

小艾美 發表於 19-3-20 23:10
其實都好明顯下喎,佢社交如何?建議要睇醫生。我親戚就係一直都冇理,而家二十幾歲了。
後悔莫及。
...

社交ok的

首頁

尾頁

跳至