自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

但係毋須複診咁其實算唔算有自閉症?Thx

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

有D表徵大大下會出來!所以要keep住觀察

子爵府

小方b 發表於 19-3-20 18:54
有D表徵大大下會出來!所以要keep住觀察

我個小朋友已經好大今年11歲

大宅

2019新春慶豚圓

我好奇問下,佢細個時無發現同其他小朋友唔同咩?

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-3-20 18:50
但係毋須複診咁其實算唔算有自閉症?Thx

佢無寫醫生紙嗎?其實算唔算都唔緊要,你認為有乜問就照解決好了!

子爵府

elsa0197 發表於 19-3-20 21:52
我好奇問下,佢細個時無發現同其他小朋友唔同咩?

每日放學一定要同一條路返屋企,同埋可以望住啲車(六)成日,仲會好鍾意自轉,將啲車排好哂隊

子爵府

IloveJJ 發表於 19-3-20 21:53
佢無寫醫生紙嗎?其實算唔算都唔緊要,你認為有乜問就照解決好了!

咁又無乜大問題,只不過講野唔喺太叻有言語遲緩

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-3-20 22:09
咁又無乜大問題,只不過講野唔喺太叻有言語遲緩

咁就直接去做言語治療囉!其實無論係咪自閉,都係咁,有乜問題就醫乜

大宅

2019新春慶豚圓

~緣~ 發表於 19-3-20 22:08
每日放學一定要同一條路返屋企,同埋可以望住啲車(六)成日,仲會好鍾意自轉,將啲車排好哂隊
...

係咪當時未有依方面嘅知識,所以忽略咗?咁咗依D之外,學習有冇困難?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-3-20 22:13
咁就直接去做言語治療囉!其實無論係咪自閉,都係咁,有乜問題就醫乜

之前有做開言語治療後尾學校話佢已經有八成語言能力就cut左

子爵府

elsa0197 發表於 19-3-20 22:13
係咪當時未有依方面嘅知識,所以忽略咗?咁咗依D之外,學習有冇困難?
...

咁又無學習困難

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-3-20 22:28
咁又無學習困難

一定要行只定路線,愛睇轉轉轉既野,愛排列物品,有語言發展遲緩,呢幾個 point 已算有 自閉徵狀啦!

因我仔6歲大已評定有 自閉徵狀,轉去 瑪麗醫院跟進,半年返去見下醫生傾下進展。

子爵府

szeszes 發表於 19-3-20 22:46
一定要行只定路線,愛睇轉轉轉既野,愛排列物品,有語言發展遲緩,呢幾個 point 已算有 自閉徵狀啦!

因 ...

當年升小一系兒科醫生有幫我小朋友評估,當時話佢可以上主流小學

大宅

...

其實呢啲已經係其中一啲好明顯的行為, 但要醫生計晒所有野, 夠分先可以話確診左
有心想知清楚最好出出面再搵人評下, 個人覺得政府果邊 成日想唔做d minor case

子爵府

saula 發表於 19-3-20 22:51
其實呢啲已經係其中一啲好明顯的行為, 但要醫生計晒所有野, 夠分先可以話確診左
有心想知清楚最好出出面 ...

所以話政府做野真係好奇怪

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-3-20 22:49
當年升小一系兒科醫生有幫我小朋友評估,當時話佢可以上主流小學

我仔係政府 CAC 評估(當年我堅持要健康院轉介,因有朋友女女係讀幼兒心理,佢果時話我仔似有自閉傾向。)

我仔也是主流小學,主流中學,唔多溫書都考全頭20名內。我仔6歲大時,去私家做語言治療訓練

大宅

...

望車look , 同自轉 係自我安慰的行為, 佢地做果時係好開心 ,但唔係好行為黎, 也會 顯得自己比其他小朋友特別,

佢做的時候 要引下佢 叫下佢做其他野,等佢停左個行為
千萬唔好用打用說話叫佢以後唔好咁做, 係無用的(仲可能有反效果)
你引開佢得多, 就會漸漸減少, 好似介毒咁

我仔三歲果時已經戒左,
現在久唔久先會望下「look 」 ,但一叫佢就會停

子爵府

szeszes 發表於 19-3-20 22:54
我仔係政府 CAC 評估(當年我堅持要健康院轉介,因有朋友女女係讀幼兒心理,佢果時話我仔似有自閉傾向。) ...

其實我仔3,4歲嘅時候我已經向出面有幫佢搵言語治療師上堂,其實佢成績一向都唔差,雖然講野唔叻,但係一說話就會好精警

子爵府

saula 發表於 19-3-20 22:57
望車look , 同自轉 係自我安慰的行為, 佢地做果時係好開心 ,但唔係好行為黎, 也會 顯得自己比其他小朋 ...

死啦~當時我仲覺得佢轉下轉下好得意

水晶宮

回覆樓主:

好記得,我仔係 語言發展遲緩,社交眼神互動不足,狹窄興趣(沈迷於數字,路線圖,世界地圖等)

私家仲發現我仔大小肌肉發展都有遲緩,同時有些專注力問題。(我自己搵興趣班幫佢訓練,要上幼童軍,單線滾軸溜冰及乒乓球訓練班)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊