自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

恒基系包括恒地(012)及煤氣(003)發公告指接獲公司主席及總經理李兆基通知,「彼年事已高,現正考慮於本屆股東週年大會後退任主席及總經理一職,並將向董事局建議由李家傑及李家誠兩位出任聯席主席及總經理」,惟他仍會留任為本公司董事,繼續為集團服務。有關李兆基之決定及日後安排將於5月28日股東週年大會當日通知股東。

李兆基為香港富豪榜第二名,根據福布斯上月發佈了2019香港富豪榜資料,其身家300億美元(2355億港元)位列第二,「超人」李嘉誠連續21年登上榜首,財富總值達317億美元。

李兆基於廣東長大,1948年隻身來香港發展,1976年創立恒地並任集團主席及總經理,恒地於1981年在香港上市,現持有恒基兆業(097)、中華煤氣(003)、港華燃氣(1083)、香港小輪(050)、美麗華酒店(071),總市值近3,500億元。

與李兆基感情深厚的「老友」蕭承忠接受本報電話訪問時笑言,李兆基將會退而不休,會在兩位兒子背後做「聽證皇」,「始終佢老人家經驗夠。」他又說超過90歲退休好正常,又指即使身體未有如早年般好,「個腦未退休嘛!」他又讚李家傑李家誠兩兄弟人兄好,「人品唔錯,之後都值得幫佢哋手!」(即幫恒地收樓)

恒地同日公布去年度全年業績,期內收入219.82億港元,按年減少21%,盈利311.57億元,按年增加1.1%;每股盈利7.08元,擬派末期息每股1.3元。另外,董事局建議配發紅股,分配率為每持有10股股份,可獲派送1股新股。

男爵府

恭喜四叔退休

珍珠宮

回覆樓主:

信唔過家誠辦事能力

珍珠宮

真慘,兩個仔都唔多掂

子爵府

72leelily 發表於 19-3-20 18:58
信唔過家誠辦事能力

玩女就叻(又要亂入)

Ronnym    發表於 19-3-21 14:54
wcpcelia    發表於 19-3-21 10:48
tsung    發表於 19-3-21 06:55

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好煩我 發表於 19-3-20 19:02
真慘,兩個仔都唔多掂

好似大哥OK㗎,主要管大陸生意

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大哥掂 搵代母生,食腦

FJmom    發表於 19-3-21 03:46

子爵府

km68cheng 發表於 19-3-20 21:05
大哥掂 搵代母生,食腦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

已經有個王國係度,又一班大臣,兩個仔點唔掂都唔會冧

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該要休息一下
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

聯席?咁四叔ding dong後邊個話事。+×哥都分左家,兩個仔就唔洗爭話事權。

珍珠宮

72leelily 發表於 19-3-20 18:58
信唔過家誠辦事能力

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點可見到兩個仔都唔掂?

不過背後有班大臣響度,點都唔會冧既。

公爵府

dc9 發表於 19-3-20 22:32
李家誠接手埋恒基
真係比誠哥玩晒

珍珠宮

回覆樓主:

成班團隊喺度,洗乜驚

侯爵府

回覆樓主:

一間公司點可以有2個話事人㗎? 四叔搞乜呀?

珍珠宮

唔好煩我 發表於 19-3-20 19:02
真慘,兩個仔都唔多掂

四叔退休啫,但其實當然會睇實盤生意嘅!
即使日後四叔見主,
根基穩固,
只要不搞大動作,問題應該不大⋯⋯

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

choc_choc 發表於 19-3-20 22:47
一間公司點可以有2個話事人㗎? 四叔搞乜呀?

即係話宜家睇表現時候,邊個做到野有成績就可以上位做正式話事人。

男爵府

一山不能藏二虎,點聯席?盞鬧翻收場

首頁

尾頁

跳至