自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

cy101 發表於 19-3-20 20:21
一早就要搵定外援, 一個點湊3個初生, 個爸放半年假都幫唔到手, 癈嘅!! 有心點都學識!! ...

根本無心學

男爵府

畀面勳章

好可惜

公爵府

回覆樓主:

一個湊3個是可以的,但絕不能再做家務。

翡翠宮

maomaofafa 發表於 19-3-21 00:05
有錢都唔比請?是否請左就覺得個主婦無能?

咁我情願人地覺得我無能同廢~

男爵府

2018復活節勳章

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

三胞胎一個人湊仲餵母乳?不可能吧,我一打二,食都冇得食根本,何來有奶?我二個已經係每天由早到晚又扭又喊,最慘係大家嘈大家,我18M以來沒有一晚可以一二個同時訓天光,剛剛一點幾起身二個飲奶,之後訓,但二個輪流15分鐘大叫喊一次,唉,而家二個停左,希望訓天光,呢位日本媽媽做得人工受孕,理應經濟不差,可能日本個風氣唔興請工人,bb深夜扭計真的很折磨
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

Hemi 發表於 19-3-20 20:40
條垃圾爸爸放假,等於要湊多一個,幫唔到手,還加重工作量,有乜辦法個腦唔跳掣?
...

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-3-21 00:05
有錢都唔比請?是否請左就覺得個主婦無能?

唔肯定現在有沒有變,但當時確實不是錢的問題,朋友話主要是覺得家庭主婦就是應該照顧屋企,這就是婚後女人作為人妻的唯一工作。如果有非家屬的人去打理家庭,就是一個失職的老婆、媽媽。朋友一打2不特止,仲要day day cook,做靚靚飯盒比老公,否則老公好冇面。當時才警覺自己可以外判家務有多幸福,唉!

陳美齡之前在一個講座裡面也說過,她帶孩子去工作的地方,受盡非議。日本的左鄰右里關係,真的壓力好大。

公爵府

meko~ 發表於 19-3-21 02:59
三胞胎一個人湊仲餵母乳?不可能吧,我一打二,食都冇得食根本,何來有奶?我二個已經係每天由早到晚又扭又 ...

你都好勁—打二!我之前—個都係成晚喊又要抱住先肯瞓,瞓左成功放低佢唔喊,我仲要鬼鬼鼠鼠係屋企活動唔可以發出聲響-嘈醒又要氹過!真係唔敢想像兩個B同時喊、輪住喊再互相嘈醒既境況! 希望你盡快捱完呢段日子!努力!加油!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

三個b, 剩係諗起要餵奶都驚。

侯爵府

mizuho 發表於 19-3-21 06:15
唔肯定現在有沒有變,但當時確實不是錢的問題,朋友話主要是覺得家庭主婦就是應該照顧屋企,這就是婚後女 ...

日本啲人真係多事實, 隔離鄰舍做咩又關佢事, 咁樣生活真係好大壓力. 日本人好面子, 咩都要在意人哋睇法. 比較之下香港生活真係輕鬆好多.

男爵府

TATEYAMA 發表於 19-3-20 20:18
丈夫重返工作崗位後,松下的心理狀態越來越差,產後抑鬱越來越嚴重
2018年1月11日,即孩子們11個月大時,有 ...

第一次會覺得親手殺死個仔既媽媽好可憐 一湊3已經辛苦 仲要3個bb真係好慘

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一個睇三個初生

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

小朋友11個月可㷛飯仔就唔洗飲24餐奶又襟飽,有得休息下。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Mary媽咪 發表於 19-3-20 20:42
我睇有套日本動畫
長老有幫手架喎

長老実家在秋田, 新手媽媽在東京

會不會一定願意幫忙

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 19-3-21 06:15
唔肯定現在有沒有變,但當時確實不是錢的問題,朋友話主要是覺得家庭主婦就是應該照顧屋企,這就是婚後女 ...

現實就是以上

公爵府

yatmanchris 發表於 19-3-21 09:10
第一次會覺得親手殺死個仔既媽媽好可憐 一湊3已經辛苦 仲要3個bb真係好慘
...

係呀!睇完真係同情個媽媽!

子爵府

太可憐喇

產後憂鬱好可怕

伯爵府

悲劇

媽媽都好慘,湊一個都辛苦,仲要湊三個,老公又幫唔到手,真係人都癲

珍珠宮

1揍3,仲要照顧埋個廢人...

首頁
34567...9

尾頁

跳至