自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

男仔長高大約在幾多歲左右標高最多,最快

子爵府

beautiful 發表於 19-3-20 21:40
男仔長高大約在幾多歲左右標高最多,最快
13-15歲,高得最多。

tsung    發表於 19-3-21 06:56

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔16歲先高。一年高左20cm. 宜家180

wcpcelia    發表於 19-3-21 10:31
davywm    發表於 19-3-21 10:04

大宅

2018復活節勳章

我仔10-11歲開始發育,果年高左10cm
有15X cm, 之後幾年只高2-3cm
而家14歲,只得163cm, 好驚佢唔會再高

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NGASZE626 發表於 19-3-20 22:25
我仔10-11歲開始發育,果年高左10cm
有15X cm, 之後幾年只高2-3cm
而家14歲,只得163cm, 好驚佢唔會再高:na ...

唔太擔心啦!我仔剛14歲都係166CM。好多男仔到16-18歲時再高一次

大宅

2018復活節勳章

szeszes 發表於 19-3-20 22:29

唔太擔心啦!我仔剛14歲都係166CM。好多男仔到16-18歲時再 ...

因為佢早發育,我驚佢已經完成發育
事實依2年唔覺佢有明顯高到
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

公爵府

melody93949596 發表於 19-3-20 22:17

阿仔現15歲幾,172,但好似高得好慢

子爵府

回覆樓主:

可唔可以問下 女仔 幾多歲開始高

男爵府

男仔幾多歲開始發育?我仔13歲但仲未發育

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NGASZE626 發表於 19-3-20 22:33
因為佢早發育,我驚佢已經完成發育
事實依2年唔覺佢有明顯高到

早發育,何以已經完成發育呢?

有夢遺,出少許腋毛果 d 都未算完全發育

男仔唔同女仔既,女仔嚟m 後高埋果1年就無

我聽樓上樓下,同事,朋友講,男仔16-18歲之間再高多次(即係12-13歲突然高得快,跟住就減慢,去到16-18歲之間又高一次)

大宅

2018復活節勳章

szeszes 發表於 19-3-21 00:02

多謝你解答

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

melody93949596 發表於 19-3-20 22:17

咁佢16歲前係咪唔太高?有冇比啲乜野佢食?等佢突然高左咁多既!

複式洋房

好高呀!係咪愈遲發育就愈長高呢?
你同老公係咪都好高?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我發覺肯瞓覺真係會高得快, 暑假果排可以瞓多D, 佢逢親暑假都標得高D快D, 返返學又冇咁快

男爵府

szeszes 發表於 19-3-21 00:02

我個仔前兩年只高2-3cm, 前兩個月去健康院,醫生話我仔已發育完成,佢今年16歲 171高,佢聽完都好唔開心

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

NGASZE626 發表於 19-3-21 00:08
多謝你解答

谷下運動,後天先天同樣重要

水晶宮

mami42 發表於 19-3-21 01:54
我個仔前兩年只高2-3cm, 前兩個月去健康院,醫生話我仔已發育完成,佢今年16歲 171高,佢聽完都好唔開心
...

吓? 16歲咋喎。
叫仔仔暑假游多d 水, 拉筋, 訓多d, 應該仲有得高。

父母身材是否高大?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

記得仔仔...11,2歲果年高左10CM有多..
之後每年平均高3-5CM...
依家16...係學童保健量係174左右..
但佢已高過176既爸爸..
同180既大伯一樣高...
去到190既四叔眼眉...

所以我覺得仔仔應該係180左右...
屋企冇得量...只係靠估...同相比成年人所說的高度...

仔都驚自己唔再高...
所以都成日打波同飲奶...

大宅

2018復活節勳章

mami42 發表於 19-3-21 01:54
...

健康院醫生就係話我仔已過最快成長階段
所以依個年就算有得高都係得幾cm
我仔而家163cm左右咋,你話驚唔驚

首頁

尾頁

跳至