自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

高達紅色 發表於 19-3-21 07:35
依家咪就係可以綁定銀行戶口嗎!東亞中國開左九年啦,只不過是叫海外戶口,都無用六七年
...
滙豐係唔得架。

子爵府

Amy1974 發表於 19-3-21 07:45
一直以來,一咭兩號係做唔到實名認證,如果得,就唔會有人特登去羅湖口岸開卡。

不過,依家係咪改左就唔 ...

大陸工商銀行效率高過中銀N倍,開過户口,工商快夾妥,中銀慢板⋯⋯

大宅

一直以來,一咭兩號係做唔到實名認證,如果得,就唔會有人特登去羅湖口岸開卡。

一咭兩號做唔到實名認證,係指邊個實名? 我響香港中聯通開大陸號碼,佢用我香港身份証去做實名,返到大陸開中銀同工商戶口都冇問題

公爵府

kk80400 發表於 19-3-21 00:13
甘洗唔洗月費?見到你話$6行政費

我見中移動 佢話4.5速上網 6G後,限速無限,一卡2號,去大灣區每月有1G ...

你依個勁抵wo! 我依家都係中移$88+$18淨香港電話5G全速,之後限速無限ja, 如果同一價錢多個內地號碼仲多1G內地data,抵!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

會唔會係甘, 因為wechat 係可以用hk賬號付款,同多個電話號碼冇關,只係可以登記用下大眾點評, 滴滴果d apps,對嗎?
日本の平安を祈ります

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

S_family 發表於 19-3-21 08:20
你依個勁抵wo! 我依家都係中移$88+$18淨香港電話5G全速,之後限速無限ja, 如果同一價錢多個內地號碼仲多1G ...

但我係4. 5速 得6G, 後係限速無限喎
日本の平安を祈ります

伯爵府

牛年勳章

我1年前係香港中聯通開1卡2號是實名認証的,月費只是11元起

大宅

puzzledmama 發表於 19-3-21 08:09
大陸工商銀行效率高過中銀N倍,開過户口,工商快夾妥,中銀慢板⋯⋯

想問下:快慢係咪比較香港一星期審批和大陸工商即時出卡呢個時間?我咁諗,如果內容一樣 (目的綁到微訊收付款),咁唔駛專程返大陸開,他日可以自己在網上進行處理轉帳(擺錢入國內錢包/提款放入香港錢包)⋯咁去中銀開翻個香港+國內戶口應該最方便。
我理解有無錯?我的確準備今週六上國內開工商,而家係咪去中銀開就得

伯爵府

學到嘢

侯爵府

caryfox 發表於 19-3-21 00:33
中國移動用戶⋯⋯可以每付18元⋯⋯申請一咭多號!

請問呢個一卡2號係咪可整到綁支付寶?

伯爵府

好深呀....

公爵府

kk80400 發表於 19-3-21 08:23
但我係4. 5速 得6G, 後係限速無限喎

其實4.5速同全速有咩分別?
可能我用wifi先睇片,平時WhatsApp,line同 bk
但你有6G,我得5G,之後都係一樣限速無限(有個月我爆左5G, 佢慢到bk都睇唔到!)
但唔洗每月另俾多十幾蚊就有內地電話,對我黎講覺得幾好,唔知我個plan仲有幾耐完約。。

伯爵府

我響網上搵到....D 資料...

中銀香港(2388)宣布,獲批准成試點銀行,今日開始中銀客戶可在香港的中銀分行,開立內地中國銀行(3988)的戶口。但該戶口只限普通的存款及支付用途,不能作投資活動。

(咁即係可以LINK 到WECHAT PAY同ALIPAY啦..)

香港的中銀客戶由今日起,可以帶同香港永久性居民身分證及回鄉證,前往任何中銀香港分行,填寫開戶文件,便可提交申請,過程中毋需提供內地住址,亦毋需提交香港住址證明,但建議備有一個內地手機號碼。一旦成功開戶,便可收到通知,屆時客戶再到本地指定分行激活帳戶。

(建議咋WO, 係咪即係唔一定要有? 如果咁樣, 求期去中移動或自己用緊既SVC PROVIDER 加錢, 開個一卡2號果隻得唔得? 我見中移動, CSL, SMARTONE 都有呢D PACKAGE)

透過此見證開戶形式開立的戶口,是類似內地二類及三類帳戶,每日及每年均有轉入資金的限制,分別為每日一萬元人民幣及每年20萬元人民幣。然而,內地的二類帳戶本可購買理財產品,但今次放開予港人開立的戶口,不備有此功能。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實我幾年前已係香港東亞開過大陸既東亞戶口,用來做人仔定期。係有本大陸既東亞銀行薄比我。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

cattz288 發表於 19-3-21 07:54
你呢張咭同我既日租咭唔知有咩分別? 除左多左個香港tel?!
boc呢個戶口limitation多d, 限每日提款等等
...

你張卡係點?
唔知boc係點,但感覺上直接返大陸攪一次,以後一勞永逸!

水晶宮

以我知,大陸大概2年前落實電話實名登記,我本來喺未實行前有張香港買嘅1卡2號卡,買左無耐聯通send msn比我,要我去門市登記,否則會停用我張卡!
返大陸開卡,好處係大家都係1卡2號,但大陸出用數據,通話,月費都平過香港出嘅好多!因為我同老公都用聯通,佢係香港開,我係大陸開,價錢差勁遠!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cyyiu 發表於 19-3-21 12:10
你張卡係點?
唔知boc係點,但感覺上直接返大陸攪一次,以後一勞永逸!
...

米粉咭!每月5蚊, 1蚊/g! 我本身已有icbc戶口, 諗住叫老公喺hk開boc, 少量出入就ok! 剛在boc開埋普通戶口, 貪佢可以開rmb e chq, 入錢返內地戶口!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cyyiu 發表於 19-3-21 12:27
以我知,大陸大概2年前落實電話實名登記,我本來喺未實行前有張香港買嘅1卡2號卡,買左無耐聯通send msn比 ...

我自己用聯通, 諗住叫老公返去開中移動
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-3-21 12:31
米粉咭!每月5蚊, 1蚊/g! 我本身已有icbc戶口, 諗住叫老公喺hk開boc, 少量出入就ok! 剛在boc開埋普通戶口, ...

米粉卡即係?咁咪同我個聯通差不多,$6行政費/月,$1/800mb!
我其實上星期先返大陸icbc攪戶口,估不到幾日後香港中銀就可在香港開戶。

水晶宮

cattz288 發表於 19-3-21 12:32
我自己用聯通, 諗住叫老公返去開中移動

D人話中移動收得好d, 但貴d

首頁
12345...7

尾頁

跳至