想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無姐妹同我一樣抽左咁多卵?又有OHSS?
醫生話今個CYCLE 一定唔會放胎,要等多一個CYCLE 甚至 兩個,
好想下個CYCLE 放到胎呀!
大家有無咩辦法?

我今日抽 26粒,大部份都係 18MM 以上,呢個成績好嘛?
我知要睇質素。。。希望佢地乖乖地,有一半以上會去到下個STAGE 啦!

別墅

bubujew 發表於 19-3-21 04:28
醫生話今個CYCLE 一定唔會放胎,要等多一個CYCLE 甚至 兩個, ...

你都算叻抽禁多,我個時都抽左21粒,但冇仲ohss,其實你5洗禁急放胎,等你子宮隱定先放,你禁快放子宮未復原,我個時等左4個cycle先放一take過,好好休息下抽完卵,可以吃下D葉酸幫助放胎成功率,祝你成功!

大宅

我住外國,昨日抽卵,抽左14粒,醫生話個數量幾好,但我又係有OHSS, 今個月唔可以放胎住,啱啱收到護士電話,14粒有12粒已授精,但得4粒成功活到,d卵比較弱,依家好擔心⋯

大宅

Tracychan927 發表於 19-3-21 09:23
我住外國,昨日抽卵,抽左14粒,醫生話個數量幾好,但我又係有OHSS, 今個月唔可以放胎住,啱啱收到護士電話 ...

睇下醫生有咩見議,我ivf醫生都話胚胎能夠存活到day 3再去 day 5 通常都會冇一半

大宅

回覆 Tracychan927 的帖子

我今日都收到CALL 喇!
26 粒入面有 19粒成熟,
16粒成功存活
佢地EXPECTING 有8粒可以用到。

複式洋房

bubujew 發表於 19-3-21 18:38
回覆 Tracychan927 的帖子

我今日都收到CALL 喇!

我二月中抽28粒,有14粒day 5, 好開心,等三月尾人工周期(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

cat2019 發表於 19-3-21 20:44
我二月中抽28粒,有14粒day 5, 好開心,等三月尾人工周期(emoji)(emoji)(emoji)

真係好開心、第五日都有14粒,好羨慕呀,我第五日得三粒因為要做pgs

複式洋房

醫生話今個CYCLE 一定唔會放胎,要等多一個CYCLE 甚至 兩個, ...

我抽左30粒呀,原來咁多jm都接近30粒好驚人。
唔好咁心急,真係要等卵巢同荷爾蒙ok先得, 我都要等兩個cycle啊。

伯爵府

cat2019 發表於 19-3-21 20:44

你好叻,有無心得?

複式洋房

黃昫賢 發表於 19-3-21 22:10
真係好開心、第五日都有14粒,好羨慕呀,我第五日得三粒因為要做pgs

我無做PGS, 如果今次萬一失敗,可唔可以先將雪卵拎去做pgs呢?

複式洋房

白羊花花 發表於 19-3-21 22:56
你好叻,有無心得?

其實一d都唔叻,因為今次是第三次抽卵(emoji)(emoji)(emoji)第一次抽6粒有3粒day 5,之後做左2次ivf 都失敗,之後隔一個半月再抽第二次卵,抽左18粒,入左2粒day 3失敗,最慘其他全軍覆沒,真係想喊(emoji)(emoji)之後俾耐性睇中醫食supplement養卵三個月,先抽,有咁多粒day 5 個人先定d!

複式洋房

我唔知算有無ohss,但抽完第二日返工,個子宮好重,有d痛,之後一個禮拜個肚都幾大下,重左2kg, 上呢道見有人話針炙可以幫助,於是去中醫針灸,針左三四次個肚就細返,磅數都落返。

大宅

cat2019 發表於 19-3-21 22:58
我無做PGS, 如果今次萬一失敗,可唔可以先將雪卵拎去做pgs呢?

可以的,我都諗緊做唔做,我醫生唔建議,佢話我年齡算OK但我已高齡
我成績同你差不多,等緊放胎好緊張

複式洋房

babybaby69 發表於 19-3-21 23:38
可以的,我都諗緊做唔做,我醫生唔建議,佢話我年齡算OK但我已高齡
我成績同你差不多,等緊放胎好緊張
...

幾時放?

大宅

你地去邊到ivf?hk?

大宅

cat2019 發表於 19-3-21 23:03
其實一d都唔叻,因為今次是第三次抽卵(emoji)(emoji)(emoji)第一次抽6粒有3粒day 5,之後做左2次ivf 都失敗 ...

想請教你食什麼supplement 卵子質同量突飛猛進呀?

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-22 00:05
想請教你食什麼supplement 卵子質同量突飛猛進呀?

我食左dhea,肌醇同qd10,不過我見仁安周醫生,佢話可能越食越差,所以我食左個半月就唔敢再食。主要睇中醫三個月。所以晤知真正邊樣幫

複式洋房

duckie919 發表於 19-3-21 23:50
你地去邊到ivf?hk?

Taipei

大宅

cat2019 發表於 19-3-22 00:09
我食左dhea,肌醇同qd10,不過我見仁安周醫生,佢話可能越食越差,所以我食左個半月就唔敢再食。主要睇中醫 ...

謝謝你分享!請問你睇邊個中醫呀?
本身AMH FSH 係幾多的?

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-22 03:16
謝謝你分享!請問你睇邊個中醫呀?
本身AMH FSH 係幾多的?

Amh 2.x

首頁

尾頁

跳至