想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚一年半無避孕,婚前檢查驗精已經係精少和不活躍,期間我們有睇中醫調理,最近再驗精結果比之前還要差,醫生建議老公要睇泌尿科詳細檢查下(emoji)有需要就要去政府排期做人工受孕~各位有什麼建議呢

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 ccling1022 的帖子

你哋幾多歲?高齡就IVF係最快的方法,但都要養好卵同精

你老公有無做運動,食supplement幫助吓?

複式洋房

ccling1022 發表於 19-3-21 07:38
結婚一年半無避孕,婚前檢查驗精已經係精少和不活躍,期間我們有睇中醫調理,最近再驗精結果比之前還要差, ...

可以去泌尿科睇下有冇精索靜脈曲張或者其他炎症~

洋房

結婚一年半無避孕,婚前檢查驗精已經係精少和不活躍,期間我們有睇中醫調理,最近再驗精結果比之前還要差, ...

如果你32歲前的話,我建議你們兩個一齊睇中醫調理最少3個月+多做運動,呢段期間你可以食葉酸,先生食葉酸/ supplement 有助改善sperm ,再嘗試三個月至半年自然懷孕,如果不成功既話要認真考慮iui/ivf

記住如果你cycle 準既話,要由day 9開始做,隔兩日一次,直到排卵後為止,千萬不要以為先生養精蓄銳就好sperm 係要2-5日出一出d舊貨好d

卵子製造期大約90日,而精子製造期大約70日

如果你地年紀唔細既話,調理+運動後,要盡快考慮ivf

大家都係同路人,呢條路唔易行,希望大家都早日成為媽媽👩🏻

Froggreen    發表於 19-3-21 15:19

子爵府

2019勳章

型態好嗎?型態最重要

複式洋房

Froggreen 發表於 19-3-21 15:19
型態好嗎?型態最重要

醫生無講到(emoji)只係叫我地要睇下專科(泌尿科)

複式洋房

as0602 發表於 19-3-21 10:37
可以去泌尿科睇下有冇精索靜脈曲張或者其他炎症~

嗯嗯醫生就是話要睇下有無靜脈曲張~我地諗住睇左先,再睇中醫調理下

複式洋房

mylittlepony201 發表於 19-3-21 11:55
如果你32歲前的話,我建議你們兩個一齊睇中醫調理最少3個月+多做運動,呢段期間你可以食葉酸,先生食葉酸/ ...

謝謝你建議和鼓勵喔,我32,老公33 ~年紀都不細了,我食葉酸食左成年了(emoji)點知都係無

希望不用去到IUI/IVF 呢步啦!諗起都驚驚

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-3-21 10:13

你哋幾多歲?高齡就IVF係最快的方法,但都要養好卵同精

我32,老公33
老公自結婚後愈來愈肥,不願做運動
我見d人講男人都可食葉酸增強精子
等我買給他試試

大宅

其實你如果已經試咗年半呢,已算係不育,你不如搵個不育科睇睇,check清楚咩問題,例如丁丁質素,輸卵管有無塞等

檢查一定要做咗先,知道唔係以上問題,你都仲算後生,可以再試多一試,調理吓,做吓運動睇睇

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-3-21 17:57

其實你如果已經試咗年半呢,已算係不育,你不如搵個不育科睇睇,check清楚咩問題 ...

好的~多謝你建議
我老公會先去睇泌尿科睇~我都諗住再check 多次婦科,你覺得睇家計會的生育指導有用嗎?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

建議你都做檢查,女方係家計會做既婚前檢查不足夠,照下輸卵管,內膜厚度都有影響。
你老公就要開始準備養精,戒可樂早訓都要!檢下形態先實際。

複式洋房

stagea 發表於 19-3-21 21:15
建議你都做檢查,女方係家計會做既婚前檢查不足夠,照下輸卵管,內膜厚度都有影響。
你老公就要開始準備養 ...

知道謝謝大家(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)的建議

大宅

家計會嗰啲有啲流,又唔係平,正式搵不育科睇實際啲

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-3-21 23:01

家計會嗰啲有啲流,又唔係平,正式搵不育科睇實際啲 ...

我都擔心家計會流流地(emoji)考慮中

洋房

搵個不育科睇睇好d,檢查都會專d㗎。最好攞埋轉介信排政府,排政府都要幾年。

複式洋房

Emma_M0n 發表於 19-3-21 23:57
搵個不育科睇睇好d,檢查都會專d㗎。最好攞埋轉介信排政府,排政府都要幾年。
...

嗯嗯,請問政府做人工受孕大約什麼價錢呢?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

ccling1022 發表於 19-3-21 21:06
好的~多謝你建議
我老公會先去睇泌尿科睇~我都諗住再check 多次婦科,你覺得睇家計會的生育指導有用嗎? ...

睇家計會的生育指導冇用,我睇過啦,佢地只會叫你每日量體溫,果時check左兩次我前夫精子唔活躍,又冇講可以點解決,睇左幾個月冇再去啦
你搵不育科睇下好d,你check 多次婦科,睇下自己有冇問題

洋房

ccling1022 發表於 19-3-22 00:04

我自己都排緊,實際價錢都未知,但有政府資助一定平過私家做。

別墅

ccling1022 發表於 19-3-22 00:04

政府好平,但排政府可能排兩三年iui,唔得又要再排ivf,隨時由後生排到高齡,私家貴,即刻俾錢即刻安排做,用錢買時間,睇你自己點選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊