自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

jumphigh 發表於 19-3-21 13:29
人有各志, 我諗同佢係咪教育界嘅冇乜關係。 同埋讀大學都大個仔, 個仔要讀乜都唔到父母畀定 ...

個仔讀初中咋

別墅

tester5 發表於 19-3-21 13:24
入工程可能係你口中既水泡,但係香港讀土木工程,都絕對不是水泡科。
再者,讀書係姨甥不是家姐,讀果個有 ...

就算咁好彩考到個卓越獎學金,有人比咗學費,都仲要自己出個生活費架!其實冇家庭、父母支援,好難成事

wcpcelia    發表於 19-3-21 14:13

大宅

jumphigh 發表於 19-3-21 12:51
你錯啦 ,civil eng 唔係咁易畀AI 取代 , 反而精算,醫科仲容易。
香港嚟緊 有大把基建工程,土木工程先最 ...

精算醫科我不敢講,但係外國已經有公司研發AI 「輔助」engineer 就肯定的。因工作關係同外國top firm 某engineer 傾開,佢先話就嚟都冇得撈,因為最易被取代就係佢哋。入幾粒數乜都gen 哂出嚟。

另外,香港有大型基建,只是保飯碗吧了。始終呢行高增長期已過,又冇乜新技術input。香港基建工程有幾亂都唔洗我講

另外話高收入嘅... 咁睇每人definition 啦。上咗岸同一畢業咩都唔識俾人鬧到隻狗嘅都唔同。做判頭就更加不同。(你懂的)

唔係建議樓主姨甥仔要讀醫,只係覺得既然係叻仔有能力入oxbridge,真係要諗清楚,希望佢唔好有太美好願景,之後後悔。

利申: 非工程師,但工作上有密切關聯

男爵府

又一對拉住仔女後腿嘅父母

侯爵府

ChloeMa 發表於 19-3-21 13:20
唔知點為之水泡科,但做工程一定係好辛苦。

辛苦?點為之辛苦先?要落地盤?但做工程師唔係做地盤工人喎。如果話要OT ,咁醫生 on call 36 小時更金

大宅

love_dreaming 發表於 19-3-21 13:38
就算咁好彩考到個卓越獎學金,有人比咗學費,都仲要自己出個生活費架!其實冇家庭、父母支援,好難成事
...

如果真係想讀,就自己搵生活費啦。機會是留給不放棄的人。

大宅

另外,外國I bank 好鐘意請讀 engine 畢業生(咁當然top school 啦)名校有樣好,轉行相對容易d...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

love_dreaming 發表於 19-3-21 13:38
...
會唔會有其他獎學金資助?
我親眼過一個新移民家庭既女,係考到卓越獎學金過英國,冇聽佢媽媽講過供唔起?!佢媽媽都係低收入人士黎架咋~講廣東話都未正。。。
點解新移民都供到,香港人反而咁難供?!

禁止訪問

珍珠宮

stef.c 發表於 19-3-21 13:46
另外,外國I bank 好鐘意請讀 engine 畢業生(咁當然top school 啦)名校有樣好,轉行相對容易d...
...

入麥肯錫都較易
未必一定要做工程師
香港人父母盲點在
以為讀了要做本行

侯爵府

stef.c 發表於 19-3-21 13:38
精算醫科我不敢講,但係外國已經有公司研發AI 「輔助」engineer 就肯定的。因工作關係同外國top firm 某en ...

你都話你朋友在外國 top firm 做 engineer ,可以問下佢,香港3大畢業(何況劍橋)使唔使去受僱於判頭?考完牌識到老細自己開公司接工程自己做判頭就會。

一畢業咩都唔識俾人鬧到隻狗嘅,邊行都會啦。

又講 AI 「輔助」,你講 BIM (Building Information Modelling) 吧,這個只會取代幫工程師畫圖的 draftsman ,工程師始終係有 design 頭腦在,同埋,最最最重要,工程師有牌,Building Ordinance 原因,香港(外國也是)所有主要工程一定要有有牌工程師簽則,我個人覺得呢個係好重要對這類行業(三師?)的保護。

水晶宮

想讀便讀,係香港視為水泡,因為呢類工種香港唔common. 但世界之大,總會有發展既地方同出路. 只要佢有興趣讀便可。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Fion_Chan 發表於 19-3-21 13:43
辛苦?點為之辛苦先?要落地盤?但做工程師唔係做地盤工人喎。如果話要OT ,咁醫生 on call 36 小時更金
...

我係 engg firm 做過,醫生返shift 都叫做有得休息。 佢哋要通頂做 proposal, 落 bid,然後再揹 projects, 要跟,寫report。 地盤一定要落。 我覺得係辛苦工,而且無醫生果種 social status。

禁止訪問

男爵府

晴雯 發表於 19-3-21 11:31
唔知點解係香港除了讀醫,好似大多數都叫水泡科乞食科,好奇怪嘅思維,其實有能力讀到書,任何科目都有佢嘅 ...

well said
冷血嘅人唔好回覆我

侯爵府

回覆樓主:

入得劍橋就個個都係想喺佢想讀嗰科去追尋知識,根本無一科叫水泡,even 哲學都勁過人,唔好咁膚淺。

別墅

stef.c 發表於 19-3-21 13:38
精算醫科我不敢講,但係外國已經有公司研發AI 「輔助」engineer 就肯定的。因工作關係同外國top firm 某en ...

同意你嘅睇法,就係因為個細路讀書堅係叻,怕佢選擇錯誤耽誤咗,所以想搵人問多啲了解清楚。錢,雖然唔係好有,但如果幸運考到獎學金,津貼到部份,自己出部份,家族內籌集下應該都可以解決,話晒幾代先出到個叻仔。但問題係我地屋企人讀書唔多,好多嘢都唔識,真係好需要意見,我都有喺EK問,但冇咩人答。

請大家幫忙,提供多啲意見同思路比我地屋企人去思考。謝謝

姨甥仔已考了一些外國試,IELTS 8.5 / 9
SAT 1 有1560 / 1600, 另考咗3科SAT Subject test , 3科都800分滿分。佢學校老師話,呢個成績,可以放心去報,問題係,報咩先唔會行錯路呢?我地真係一啲idea都冇。

禁止訪問

男爵府

只是在香港才覺得engineering 咁奇怪......

首頁
12345...12

尾頁

跳至