自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Angel_Rose 發表於 19-3-21 14:09
想起有個非常吳熟的男性朋友,佢外母係當年嫁黎香港的泰妹,佢老婆有泰國居留權,所以佢想婚後去泰國住,但佢遇 ...

香港註冊,泰國擺酒, 咪得囉。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

awah112 發表於 19-3-21 13:55
點解唔請工人?

有問過點解唔請泰國姨姨幫傭, 佢有提過好似係奶奶唔鍾意, 傳統華人家庭多數都會自己做返, 況且城市人好多都有個錢, 有D寧願做生意推車仔檔, 都唔做幫傭, 請既都係鄉下來的幫傭之類....

題外話, 佢提過泰國政府好保護泰國國民, 就算同外國人結婚, 對方無論咩國藉都唔會短期攞到泰國公民資格, 每唔記得幾多年要出境一次去返自己國家拎簽證, 好似要summit 好多文件加埋要十多年先有機會申請到之類

公爵府

2019新春慶豚圓

cathy-tse 發表於 19-3-21 13:51
你有冇見而家全世界周街都講泰文

香港周街周行啲人都係講泰文

係喎我去親日本都見到好多泰國人, 我仲口多多用泰文同佢哋吹水㖭! 就算去泰國旅行, 見到啲當地人衣著都好靚好華麗 , 我喺 ploenchit區 見到好多架波子 瑪莎拉蒂 曼谷呢幾年經濟真係好咗好多

侯爵府

朋友1買來投資, 睇好一帶一露推動經濟; 朋友2年紀大D, 話將來留HK樓比子女, 自己就去泰養老, 唔洗同後生爭厠所

2個都係買BKK旺區, 同一屋苑

公爵府

2019新春慶豚圓 熱血金章

回覆樓主:

去渡假真係唔錯,長住真心唔得,雖然佢地會簡單英文,但唔識聽睇講,點生活。
聽~電視唔知講乜,有突發新聞,真係唔知。
睇~泰國文字出名難,想睇下報紙雜誌都唔得,出街路牌都唔識睇,好冇安全感。
講~有病睇醫生,真係唔識講點樣唔舒服。冇得同人溝通,真係唔健康。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

toffeetong 發表於 19-3-21 14:48
去渡假真係唔錯,長住真心唔得,雖然佢地會簡單英文,但唔識聽睇講,點生活。
聽~電視唔知講乜,有突發新聞 ...

通常我去泰國,都會買一份當地嘅華文報紙

adacheung1972    發表於 19-3-22 12:52

象牙宮

20150618bb 發表於 19-3-21 13:17
呢幾年就無去,都算泰國通,如果只能生活在遊客區??又何必呢?

畫地為牢

珍珠宮

2019新春慶豚圓

awah112 發表於 19-3-21 14:19
香港註冊,泰國擺酒, 咪得囉。
咪就係囉,佢又吳濟,要全部野係泰國搞,依加搞到一身蟻,有樣野仲搞笑,佢話死都吳留係香港係因為佢同父母關係差,佢父母吳知佢要結婚,佢打算玩失蹤之餘同父母斷絕聯絡,叫我們如果佢父母問起都千其吳好講佢下落,佢預計佢父母會報警佢跟住會變失蹤人口,上埋報紙,我們心諗,車,啲警察一查你出入境記錄,乜都通曬天啦,佢已經離開左香港就快半年,依半年黎我們都無係報紙見到佢,吳知佢係咪好失望呢xd

珍珠宮

2019新春慶豚圓

toffeetong 發表於 19-3-21 14:48
聽~電視唔知講乜,有突發新聞 ...

其實泰國好多醫院員工都英語流利, 泰國好多年前已經經營緊醫療旅遊呢個產業, 好多人去泰國做全身檢查, 因為價錢平同酒店式享受

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 19-3-21 15:00
畫地為牢
都係你文學好,幾隻字就到題

伯爵府

2019新春慶豚圓

去泰國旅行同長住,兩者真係好大分別,如果真係想移民,建議先去當地試下短住,體會下當地既風土民情,睇下係唔係真係適合自己。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

awah112 發表於 19-3-21 13:38
根本好多網友都未住過外國, 入到嚟淨係講啲唔好嘅嘢, 都唔知為乜。

你唔係以為泰國冇華人吖嘛, 有心去 ...

泰國華僑好多講國語、潮洲話
我媽咪泰國華僑、而我香港出世、有泰國國籍、曼谷買屋、鄉下買地、退休返去養老、趁後生儲多啲錢、等2個仔出身、可以輕鬆兩邊住下、媽咪宜家都系香港、泰國兩邊來來回回

翡翠宮

maymay220hk 發表於 19-3-21 15:21
我媽咪泰國華僑、而我香港出世、有泰國國籍、曼谷買屋、鄉下買地、退休返去養 ...

呢種生活就一流啦

其實每次討論去外國退休, 總有一啲怪人會入嚟搞局,我都唔知佢哋咩心態

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

awah112 發表於 19-3-21 15:25

呢種生活就一流啦

我好多個香港朋友 已經在凊mai,bkk 布吉都要買樓、只系外地人買樓冇地權、冇想像甘難、泰國人民族性格好like,說話好有幽默感
香港人睇野比較灰

珍珠宮

20150618bb 發表於 19-3-21 12:46
泰國又點會好過香港,除非你對佢地語言無問題先再講

我有幾個香港朋友 已經在 布吉 、清mai ,bkk 都買樓 、佢哋都吾識泰文

大宅

maymay220hk 發表於 19-3-21 15:21
我媽咪泰國華僑、而我香港出世、有泰國國籍、曼谷買屋、鄉下買地、退休返去養 ...

令人羨慕既退休生活

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

TIGERPOOH2009 發表於 19-3-21 11:43
如题

你有冇打算先?點計劃?

翡翠宮

maymay220hk 發表於 19-3-21 15:29
我好多個香港朋友 已經在凊mai,bkk 布吉都要買樓、只系外地人買樓冇地權、冇想像甘難、泰國人民族性格好li ...

講買樓就仲更加好笑, 好多發展商會包租, 再畀埋14日 買家住, 根本啲人連簡介會都未聽過, 就喺度話我做乜要買泰國樓? 佢哋唔想移民咪去第二個post吹水囉, 留喺度話人 泰國移民唔好有乜意思呢? 所以我話佢哋係怪人。

珍珠宮

awah112 發表於 19-3-21 13:47
都係要對某啲地區

penang華僑多 食物又正

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

awah112 發表於 19-3-21 15:37
講買樓就仲更加好笑, 好多發展商會包租, 再畀埋14日 買家住, 根本啲人連簡介會都未聽過, 就喺度話我做 ...

我都怕怕,BK太多一言堂怪人。
我覺得果d留言根本不用理會丫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊