自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

LokYauYau 發表於 19-6-18 10:38
你有British Passport?我聽聞如不是買大城市如倫敦,曼切斯特,外地人好似較難做按揭。。。呢度少JM提, ...
冇護照的話,基本上所有大行都唔會批,朋友係果邊其一大行嘅特卓越理財經理,早幾年開始已收緊條例,唔再獨立批出按揭

展銷會係發展商 / agent / 財務,幾方一齊合作,集中做海外市場,係香港嘅代理好多都係用中銀

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

bbc2018 發表於 19-6-18 10:28
其實英國吾少城市近幾年樓價無乜升,還要英磅跌,agent 收租,management fee都吾低。如果要升值好,Londo ...

係呀,網上又多資訊,我都留意當地租金指數及就業情況,也有親友仍住在附近,我耐5耐又飛過去,所以都知道下實情。
係呀,投資做功課好緊要架~
thanks

子爵府

小野花 發表於 19-6-18 10:22
澳洲租樓有市場?

大城市應有
親戚c兩個女都有買來收租
詳情無問
香港有些業主樓升值了
轉按有錢去買英澳樓

大宅

2019勳章

請問如果我fully pay買現樓自住的話, 要注意的事項又有那些? 謝謝 因為遲些孩子就會過英國升學, 覺得有自住樓會好些.

水晶宮

細姐姐 發表於 19-3-21 20:00
你想做英國樓mortgage,俾30% or 40% 首期,然後慢慢供,係香港揾銀行,唔係咁多銀行做架!

如果你full pa ...
HSBC 可以嗎?
To thine self be true

水晶宮

是的 發表於 19-6-18 10:18

我上次買時£是近十年新低,最近都睇緊London盤,趁£跌丫嘛再 ...

有有好介紹?

Pm
Please

珍珠宮

是的 發表於 19-3-21 17:05
我朋友放果間係house,吾知係咪冇甘嚴緊呢?
至於我果間係簽晒正式合約,在大城市商業區,但冇你講果幾種r ...

咁日本出租咪好啲囉?

水晶宮

是的 發表於 19-6-18 10:53
係呀,網上又多資訊,我都留意當地租金指數及就業情況,也有親友仍住在附近,我耐5耐又飛過去,所以都知道 ...

我啱啱又收到海外地産廣告,係SaV xxx 搞嘅,樓花,近地鐵,約2022年起好,

700,000英鎊起⋯⋯

珍珠宮

是的 發表於 19-6-18 10:18

我上次買時£是近十年新低,最近都睇緊London盤,趁£跌丫嘛再 ...

咁你十年前嗰間,而家有無升值?

珍珠宮

meow~meow 發表於 19-6-18 11:34
HSBC 可以嗎?
香港HSBC可以,最低要求借100k英磅,最高借50%樓價

伯爵府

MM2H 發表於 19-6-18 10:52
冇護照的話,基本上所有大行都唔會批,朋友係果邊其一大行嘅特卓越理財經理,早幾年開始已收緊條例,唔再獨 ...

我唔知你早幾年收緊係幾多年啦。2016年尾,朋友(香港人)仲可以用到英國獅子銀行做倫敦按揭,亦唔係喺香港展銷會買樓的。

水晶宮

MM2H 發表於 19-6-18 11:56
香港HSBC可以,最低要求借100k英磅,最高借50%樓價

除咗HSBC還有邊間?

子爵府

meow~meow 發表於 19-6-18 11:34
HSBC 可以嗎?

可以,但好慢好慢

meow~meow    發表於 19-6-18 15:19

大宅

2019新春慶豚圓

meow~meow 發表於 19-6-18 12:53
除咗HSBC還有邊間?

東亞、星展(只限Private Bank)

珍珠宮

meow~meow 發表於 19-6-18 12:53
除咗HSBC還有邊間?
聽講中銀海外投資部可以,不過冇問過

珍珠宮

LokYauYau 發表於 19-6-18 12:40
我唔知你早幾年收緊係幾多年啦,2016年尾,朋友(香港人)仲可以用到英國獅子銀行做倫敦按揭,亦唔係喺香港 ...

唔清楚你朋友點做,有國籍,有credit ref,都唔易攪

買倫敦樓,可能有分別

大宅

2019新春慶豚圓

JChan 發表於 19-3-21 20:19
當年我都有興趣
Sales 話祗可以出租 唔可以自住

我唔肯定你想買既物業係咪有特殊條件,否則應該可以自住。其實自住同出租要注意既不同,係英國要求所有處理自住物業既agent 要考一個特定牌照,因為要肯定自住買家清楚了解可承擔既風險。另外,英國買2手物業好多時受chain deal 限制,有時最終可能都買唔成。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

留意返如果賣屋要比captial gain tax

大宅

2019新春慶豚圓

有冇jm經Rxy Whitx 買過澳洲樓?我睇中一間Melborne覆式公寓,想投資放租,但由於價錢唔平 (千幾萬),所以心大心細中⋯

水晶宮

Lindytiger 發表於 19-6-18 13:22
東亞、星展(只限Private Bank)
星展要存入幾多先可做 private bank?

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊