自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

cinda72. 發表於 19-3-21 13:53
應該派左狗糧做野囉
平時傾閒計唔會出黎架,一講反乜反物就出晒黎,明收order做野架啦
...

非常同意

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

請不要只向錢看,就算賣地收入可抵銷建岛成本,但在交耳州填海,令海面狹窄,將来後患無窮。林超英退左休都要急急地站出来,多個岛在海狹中會進一步收窄海狹,下一個超级颱風,水浸就大鑊過山竹時的杏花邨。如冇水冇電冇冇店舖開幾日,全岛40萬人口被困岛上怎生活?去年打風,大板機塲的人工岛浸左一個月才清理好,去的橋都断埋.....

收支平衡,甚至賺錢,就值得做咩?政府幾時变左謀利机構?

政策上應不應該做不是主要考慮?

中港婚姻大部份係真的,有老夫少妻生幾個,有一有身份証就離婚搶公屋。團聚可在大湾區團聚。香港不只是房屋需求大增左,學校医院工作及安長呢?

大宅

樓主你可以多d 講其他世界大事.

大宅

2019勳章

做人應該有獨立思考,現今社會民智倒退,實在令人心寒

大宅

2019勳章

回覆樓主:

睇晒各位jm見解,原來我都是正常人

別墅

回覆樓主:

其實mtr新系統background係中國公司

伯爵府

Gi-leung 發表於 19-3-21 19:07
最搞笑係有人話 身為納稅人但咩都享受唔到 反思下 真係嗎?所有政府嘅基建 佢有無用?啲路起左就唔洗保養維 ...

你咁答佢就指你係150果堆&新港人喇!
總之要比人有錯覺你唔反政府因為你都係新港人,然後激嬲你唔夠再發言。等個貼得番同聲同氣既人制造假象⋯⋯⋯⋯全部反對聲音
#我試過一個人比成班打手閙共乜,5乜、新港人、大媽什麼都出齊

大宅

你好勇,我唔敢出post怕比人圍
地鐵真係關連到我地嘅生命……但好少人提,去追究係邊個嘅責任,會唔會再次發生呢?

大宅

牛子 發表於 19-3-21 13:55
我個人真係覺得波音單嘢好嚴重, 尋日定前日, FAA被查出係叫波音自己人查自己人.......不過可能世界大事太遙 ...
非常同意。

侯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

反對派一方面反對150新移民,另一方面就幫外傭爭取居留權,外傭幾十萬,有居留權仲得掂???
仲有假難民,不停司法覆核等佢哋暫停遣返,5年呢班所謂ge難民用咗香港5x億

子爵府

wantaima 發表於 19-3-21 19:49
你咁答佢就指你係150果堆&新港人喇!
總之要比人有錯覺你唔反政府因為你都係新港人,然後激嬲你唔夠再發言 ...

我實係啦 除非唔係 係咪先

#我有香港出世紙架 #係唔知佢有無

伯爵府

Gi-leung 發表於 19-3-21 20:22
我實係啦 除非唔係 係咪先

#我有香港出世紙架 #係唔知佢有無

你實係啦

子爵府

jasonhon88 發表於 19-3-21 13:42
反對填海既, 淨係話倒錢落海, 淨係吹大個支出, 但係又唔講有幾多賣地收入

淨係話每日150, 我自己覺得, 當 ...

反對填海都可以反對南亞裔 !

而家樣樣都硬食,係咪要唔出聲咩都同意先叫好?
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

伯爵府

Supertalkative 發表於 19-3-21 20:49
反對填海都可以反對南亞裔 !

而家樣樣都硬食,係咪要唔出聲咩都同意先叫好?

填海除左增加大量房屋(解決居住),重有商業用地(吸引企業)、休閒空䦔外,重有還來大量就業機會等等(未來10幾廿年需要工程人員、建造人員等等)至於使左既錢,可以透過租金、買賣回報⋯⋯⋯

比較下台灣及日本因為缺乏大型機建以至停滯不前不突止、就業不足等情況。
又試諗下,香港乜都唔做唔發展,全部發展去曬大灣區及內地其他城市。到時企業搬走、年輕人又去第二度甚至大灣區搵錢。到時就真真正正成為某D人口中既同化( Sorry , 相信係比某D口中既內地更更差了)

禁止訪問

2019新春慶豚圓

禁止訪問

2019新春慶豚圓

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-3-21 19:13
請不要只向錢看,就算賣地收入可抵銷建岛成本,但在交耳州填海,令海面狹窄,將来後患無窮。林超英退左休都 ...

1)又係班人話填海使幾多庫房,又擔心加税,一講收租金&賣地回報,就叫唔好睇$? 2) 林超英係咪建築師?
3)中港婚姻又好港港婚姻ㄡ好港外婚姻又好都係人權,唔通美國人娶港女要限定跟老婆鄉下唔可以去美國定居?一邊叫民主一邊就比獨裁更獨裁(透過減福利比較實際吧)

大宅

jasonhon88 發表於 19-3-21 13:42
反對填海既, 淨係話倒錢落海, 淨係吹大個支出, 但係又唔講有幾多賣地收入

淨係話每日150, 我自己覺得, 當 ...

終於有人發聲啦好贊同

大宅

wantaima 發表於 19-3-21 22:42

1)又係班人話填海使幾多庫房,又擔心加税,一講收租金&賣 ...

1) 班打手佔中時就係咁, 最叻就係俾你踢爆就潛水, 轉移視聽, 一路loop

3) 成日話要香港審批,啱啱新聞又講得啱, 就算俾你審, 大陸咁大, 你都無資料點審, 俾返每個地方去審,又啱呀
唔好咁快俾福利就容易處理到

禁止訪問

2019新春慶豚圓

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊