自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己戶口號碼人地,幾日後會有250萬英磅入朋友戶口。家人今日終於說服到佢打警方熱線18222,madam同朋友講一定係假,叫朋友報警。傾完個電話,家人話即刻一齊去報警,但朋友話比3日時間佢考慮,等個男人黎左香港先,佢驚啲錢真係人地辛辛苦苦搵返黎,報左警會無晒,又話個男人幾日後黎香港,無辦法由美國過晒啲錢黎香港,所以會入朋友戶口,又話個男人想係香港買樓,所以想個朋友幫手..blablabla
家人已不停解釋,但當事人中毒已深,madam都同家人講朋友聽唔入耳叫家人儘可能帶佢報警

edhepp    發表於 19-3-22 11:11
BBJOJO    發表於 19-3-21 20:21

大宅

topyy 發表於 19-3-21 17:51
家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己 ...

年紀大先咁固執...

伯爵府

點解重有人信

wcpcelia    發表於 19-3-22 10:40
FJmom    發表於 19-3-21 21:02
BBJOJO    發表於 19-3-21 20:22

水晶宮

回覆樓主:

新聞都出左咁多單, 都仲堅信不疑

侯爵府

男爵府

回覆樓主:

家人唔想睇住佢再比人呃,嚇佢如果筆錢真係入左戶口,真係水洗都唔清,個男人又keep住同佢聯絡,似有下一步,但又唔知可以點再去說服佢報警

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

家人話佢朋友60歲,識左個男人係美國,好想同佢結婚,話一齊開公司,朋友前後匯左$20幾萬過去,又比左自己 ...

放下自在

男爵府

早幾日至有單65歲俾人呃咋喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

期盼著⋯⋯男人來港

BBJOJO    發表於 19-3-21 20:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

topyy 發表於 19-3-21 17:56
家人唔想睇住佢再比人呃,如果筆錢真係入左戶口,真係水洗都唔清,但又唔知可以點再去說服佢報警
...

你指果250萬磅? 呢個擔心極之微

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

topyy 發表於 19-3-21 17:56
家人唔想睇住佢再比人呃,如果筆錢真係入左戶口,真係水洗都唔清,但又唔知可以點再去說服佢報警
...

提佢如果真係有筆不明來歷既錢到, 可能就係幫手洗黑錢! 要坐監! 回頭是岸喇
放下自在

珍珠宮

點會有$入佢戶口吖…嘥氣啦。。100%騙子。報警啦…警察都話佢on 居

男爵府

stagea 發表於 19-3-21 17:57
期盼著⋯⋯男人來港

已同佢講,而家係驚啲錢係黑錢黎錢跌左都唔緊要,係怕被告洗黑錢

子爵府

好小聽到有錢收

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

子爵府

topyy 發表於 19-3-21 18:00
而家係驚啲錢係黑錢黎錢跌左都唔緊要,係怕被告洗黑錢

應該係消失左多過入$比佢

男爵府

ernniechow 發表於 19-3-21 18:02
好小聽到有錢收

啲錢係個男人,到時會幫佢攞返出黎...朋友話..

子爵府

topyy 發表於 19-3-21 18:00
而家係驚啲錢係黑錢黎錢跌左都唔緊要,係怕被告洗黑錢

係呀!
我妺舊同事,都係咁俾人呃晒積蓄,仲借咗財仔俾錢個美國男人,舊年嘅事

佢問我妹係咪俾人呃,我妹話係100%

子爵府

邊會真係比錢叫個位朋友醒醒

首頁
12345...7

尾頁

跳至