自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

萬7蚊條數太細, 知道為啖氣..
如果係朋友, 就唔好再聯絡,
呢萬7我當跌左.

大宅

親子王國15週年勳章

skybiebie 發表於 19-3-21 23:57
想請問下,如果收公司數成數會大d 嗎?

其實真係睇下係咩類型數,以前我公司係做銀行/公司客,如果債仔唔還錢會影響TU RECORD,而且欠款期唔長,所以RECOVERY RATE都唔算低。

大宅

親子王國15週年勳章

siu_yan0308 發表於 19-3-22 00:42
想問下如果搵勞工署有冇話無論時間有幾耐都可以追討,因我朋友個案件係咁既,上年因偷公司錢俾警察拉左,個警 ...

你呢個CASE一定係去勞工處,EVEN你朋友偷公司錢,都唔可以係老闆拖延出糧嘅理由。
同埋佢老闆嗰啲理由..叫佢同勞工處個主任講啦~

男爵府

呢D朋友

大宅

親子王國15週年勳章

skybiebie 發表於 19-3-22 01:24
Tks, 如果係追有限公司嘅債務,追返機會大嗎?追公司一般會做d 咩呢?謝謝
...

其實睇下嗰間公司有無實體業務,追公司一般會CHECK下佢個CR,睇下股東同董事係邊個,再CHECK下公司,股東有無其他欠債,另外,會上去業務地址望下,睇下門面。

男爵府

李露眉 發表於 19-3-22 09:09
呢萬7我當跌左.

萬7對我來講可以好好洗,可以做到好多野。。

大宅

親子王國15週年勳章

李露眉 發表於 19-3-22 09:09
呢萬7我當跌左.

俾著我,你不仁,我不義,我就會上網唱衰佢

男爵府

kamkaka 發表於 19-3-22 09:59
俾著我,你不仁,我不義,我就會上網唱衰佢

你估我冇諗過咩,我真係好想唱。。。但我冇佢相。。。。想唱都難,我只有佢全名,户口號碼,電話號碼,有佢老婆個英文名。。。知佢大概住tko...喺上環區返工,佢老婆喺cwb返工。。。係咁多

水晶宮

lkube 發表於 19-3-22 09:59

萬7對我來講可以好好洗,可以做到好多野。。

對於黎講都係,所以我唔會借錢俾人,
試過借1500都收唔番.

大宅

親子王國15週年勳章

lkube 發表於 19-3-22 10:00

你估我冇諗過咩,我真係好想唱。。。但我冇佢相。。。。想唱 ...

你用佢電話號碼,WHATSAPP,WECHAT,FACEBOOK嗰啲有無頭像?
有佢名,佢有無FACEBOOK/IG ACCOUNT?

侯爵府

gorky 發表於 19-3-21 20:06
勸你悭番,錢就用左,不會有效果,棧激多次氣,無呃你!

我老公個次就係咁!

男爵府

kamkaka 發表於 19-3-22 10:16
你用佢電話號碼,WHATSAPP,WECHAT,FACEBOOK嗰啲有無頭像?
有佢名,佢有無FACEBOOK/IG ACCOUNT?

冇相咖,公仔頭來的。。。全部都用公仔頭相,但佢Whatsapp 冇block我,但我係咁腥msg佢唔上線睇,唔覆。。。我想腥多次msg俾佢,同佢講報警唔知有冇用。。。

男爵府

畀面勳章

kamkaka 發表於 19-3-22 09:54
你呢個CASE一定係去勞工處,EVEN你朋友偷公司錢,都唔可以係老闆拖延出糧嘅理由。
同埋佢老闆嗰啲理由.. ...

有無時間限制?會不會太耐勞工署不受理?我朋友無做直至而家差不多有一年?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lkube 發表於 19-3-22 10:37

冇相咖,公仔頭來的。。。全部都用公仔頭相,但佢Whatsapp 冇 ...
錢債糾紛報警都無用,佢應該吾會比你嚇到。

大宅

親子王國15週年勳章

lkube 發表於 19-3-22 10:37

冇相咖,公仔頭來的。。。全部都用公仔頭相,但佢Whatsapp 冇 ...

咁你都可以一試,但我覺得佢應該都唔會理,同埋,報警真係無用~

大宅

親子王國15週年勳章

siu_yan0308 發表於 19-3-22 10:40
有無時間限制?會不會太耐勞工署不受理?我朋友無做直至而家差不多有一年?
...

按《時效條例》,係6年追索期

男爵府

畀面勳章

kamkaka 發表於 19-3-22 11:10
按《時效條例》,係6年追索期

咁我叫我朋友去勞工署,想問下要帶d咩文件去勞工署,我朋友果時係出現金,走既時候無攞打卡果張野得份合約,thanks

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lkube 發表於 19-3-21 21:09
本來收3%,但唔夠資料要佢巢,就要3.5%....佢話明還哂欠款,入到我户口攞到出來用先俾3.5%佢
...

債項$17,000, 收3.5%,收數公司收得6佰都未夠,我唔係咁信。
舊僱主曾找收數公司追貨款,係收40%。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

翡翠宮

你要有對方簽名既借據先有用; 合法既收數公司一定要睇借據; 唔可以只係入數紙或WS對話

我之前有朋友試過;係無收據情況之下 間公司位sales話OK啦見你咁慘幫你搞掂佢, 點知佢係私底下搵唔合法既幫佢收; 結果收唔到班男人就追我FD拎服務費; 真係無啦啦一身碼. 幾萬蚊收唔番; 仲嘔番2萬幾出黎平息件事.

我怕死, 合唔合法我都唔會搵收數公司.

大宅

親子王國15週年勳章

siu_yan0308 發表於 19-3-22 11:49
咁我叫我朋友去勞工署,想問下要帶d咩文件去勞工署,我朋友果時係出現金,走既時候無攞打卡果張野得份合約 ...

總之,你朋友要知道,僱主係無任何原因可以大過勞工法例嘅

首頁

尾頁

跳至