自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lkube 發表於 19-3-21 20:43

我有入數紙,但冇佢地址。。。

因收數公司要你出示借據先會處理,得入數紙係唔可以(因入數紙未能証明係與借貸有關)

無債仔簽既借據,凍過水。借據無第3方見証,債仔可話無簽過。

我曾經有張12萬既借據及入數紙(無第3方見証簽),最後債主唔認簽過借據,報警玩野,我都要被警方請去落口供

珊瑚宮

畀面勳章

lkube 發表於 19-3-21 19:27

一萬7,數唔大,但條氣唔順

問題係條數咁細,佢哋未必接呢個 order.

男爵府

701003 發表於 19-3-21 21:04
幫你查/樔債仔出來,要收服務費嗎?佢哋幫你成功收到一毫子都係叫成功,你要俾全部債項的3.5% ...

本來收3%,但唔夠資料要佢巢,就要3.5%....佢話明還哂欠款,入到我户口攞到出來用先俾3.5%佢

水晶宮

畀面勳章

lkube 發表於 19-3-21 21:09
本來收3%,但唔夠資料要佢巢,就要3.5%....佢話明還哂欠款,入到我户口攞到出來用先俾3.5%佢
...

魔鬼在細節,你條數咁細,連外勤人工都唔夠俾,間公司真係肯接 有牌公司收唔到,會再判去下線公司. ...總之我勸你一句,好人好姐,唔好同呢D人士有咩瓜葛

wcpcelia    發表於 19-3-22 10:30

大宅

親子王國15週年勳章

lkube 發表於 19-3-21 19:22
可否塭合法收數公司幫和報警一同進行?原因俾個fd走數,我寧願益收數公司都唔想益啲pk
...

我做過正規收數公司幾年~
1.首先,你要有借據,證明佢借你錢
2.報警係無用,你可以從民事索償(小額)但你又無地址
3.$17000,數目太少,基本上無公司會接

講真,不如上網唱衰佢..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

唔係 3.5% , 係35%,即係3成半

男爵府

szeszes 發表於 19-3-21 21:28
唔係 3.5% , 係35%,即係3成半

總知10000俾3500

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lkube 發表於 19-3-21 21:30

咪35%囉
每100收35

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

留名想知,代朋友問,如果想搵收數公司收返之前公司拖欠薪金,唔知收唔收到,我公司地址電話,但因之前間公司出現金,冇野可以証明朋友係佢度番工

男爵府

油麥麥 發表於 19-3-21 22:11
幾年前,女同事A向男同事B借咗萬五蚊,有借據,A女賴皮唔還錢,B男搵收數公司就收到債款,收數要50%,B男收 ...

係吖,成半年間不停被佢耍,氣難下。。。

侯爵府

kamkaka 發表於 19-3-21 21:15
我做過正規收數公司幾年~
1.首先,你要有借據,證明佢借你錢
2.報警係無用,你可以從民事索償(小額)但你 ...

想請問下,如果收公司數成數會大d 嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

...

3.5%?
係咪有隱藏收費
$17000 收$595 手續費?
$5950 啊「我都覺得$5950比收數佬算少」

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lkube 發表於 19-3-21 21:30

咁既情況5/5 6/4 7/3 什至8/2 我都肯

為啖氣....全數比晒收數佬都肯

水晶宮

siu_yan0308 發表於 19-3-21 23:50
留名想知,代朋友問,如果想搵收數公司收返之前公司拖欠薪金,唔知收唔收到,我公司地址電話,但因之前間公司出 ...

我答你啦!因為我當年都搵過3間收數公司幫我收數(其中一間仲係朋友介紹),之後我再去搵律師搞條友破產

勞資糾紛,呢D野搵勞工署介入啦!

補充一句,有牌既收數公司係要有借據 或 証明係欠款先會代人收數。唔會收一般既口頭借錢,口頭既麻雀街數等等

因為無証明証實係借錢唔還,真係被人拉返轉頭

水晶宮

skybiebie 發表於 19-3-21 23:57
想請問下,如果收公司數成數會大d 嗎?

收數公司係會用 所謂合法方式,不停打電話比人,搵佢屋企 或 公司上門收數

之但係條友長期玩失蹤,屋企人唔理佢,又或者佢跟本欠債累累,無本事還,俗語一句,打死佢都無錢玩。 咁咪無辦法收到,總之收數公司會同你簽下收數合約,合約寫明係合法方式收數 及 寫明幫手追數時限,印象中3個月至半年(同埋唔好比正本借據佢,自己留正本,只比副本)

有些收數公司覺得數目細,要你比錢開戶口(1000至4000不等),即係開左做客戶先(好似電訊公司咁,幾百蚊既數都收),不過唔成功都唔會退還

男爵府

回覆樓主:

有一集"又要威又要帶頭x"就係講收數,好好睇。
佢地話通常成功率是50%

男爵府

畀面勳章

szeszes 發表於 19-3-2019
...

想問下如果搵勞工署有冇話無論時間有幾耐都可以追討,因我朋友個案件係咁既,上年因偷公司錢俾警察拉左,個警察同我朋友講個老闆話宜家唔想出人工俾我個朋友,話單案完左先出返人工,宜家都單案完左啦,我個朋友已經賠返哂d錢俾個老闆,send左個whatsapp俾個老闆,同老闆講已經賠返d錢,仲有影埋張收據,已經俾埋自己個銀行ac個老闆,叫老闆出返個人工,點知個老闆回覆話柄警察仲未同佢交代件事,所以唔可以出人工俾我朋友,我朋友諗住俾d時間個老闆,再等多一個月,個老闆冇覆過佢,其實個老闆試過一次出少左糧俾已經冇做既同事,宜家我個朋友可以點做,因間公司係出現金,朋友走既時候又冇攞打卡果張野,thanks

侯爵府

szeszes 發表於 19-3-22 00:19

收數公司係會用 所謂合法方式,不停打電話比人,搵佢屋企 ...

Tks, 如果係追有限公司嘅債務,追返機會大嗎?追公司一般會做d 咩呢?謝謝

男爵府

lkube 發表於 19-3-21 19:27

一萬7,數唔大,但條氣唔順

不如搞小額錢債?收數呢啲真係唔好搞,合唔合法都係收數

首頁

尾頁

跳至