夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今晚阿囡又喊,C6要求我要采用無視政策,我氹一下、幫佢抹鼻涕就話我要理佢,每次都唔聽佢講,每次都呢樣果樣為個囡揾籍口理佢,先搞到個囡今時今日仲成日喊,講到尾就是我嘅錯。囡喊住叫媽咪,攞住紙巾俾我嗌抹鼻涕,C6話唔喊先幫佢抹,喊咗半個鐘都唔凖理。
出街阿囡行咗段路想要媽媽抱,唔願坐車,然後C6都話我點解要抱,點解要就佢,要喊就由佢喊。明明抱下啫有咩問題,平時我系孭出街,所以基本就冇話要抱。真心嬲爆,已經凖備入閘返屋企,都要搞喊個囡。我問C6咁我自己返屋企好冇?佢話好!我就直接先行去前面升降機,阿囡一直追住我尾嗌媽媽、抱抱,心裡難受又可以點。

子爵府

畀面勳章

你個女幾大呀?係咪成日扭成日喊?

大宅

回覆樓主:

第三者角度睇件事,你個女喊,如果係因為佢洩而俾爸爸鬧緊,你又走去氹佢又真係唔係幾proper,另外,佢行到攰,但其實有車仔坐,只係佢唔肯坐,你又要走去抱佢,咁我覺得都係唔proper, 點解一扭就要抱,佢想點就點,你老公唔啱在太大反應,但其實有時教小朋友都係要狠心少少,我雖然未做媽媽,而家都陀緊bb, 但我老公都講第時bb出世,叫我唔好心軟一喊就抱呢啲說話,我諗大部份男人都係咁嘅concept, 做媽媽係會容易心軟,但有時老公講嘅又未必唔啱嘅,你都唔好咁嬲,兩個慢慢協調下,生小朋友本來就係開心事,唔好為左小朋友而搞到鬧晒交。

複式洋房

回覆樓主:

載入中

複式洋房

jeremylui83 發表於 19-3-21 20:03
你個女幾大呀?係咪成日扭成日喊?

2歲2個月

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 19-3-21 20:10
第三者角度睇件事,你個女喊,如果係因為佢洩而俾爸爸鬧緊,你又走去氹佢又真係唔係幾proper,另外,佢行到 ...

載入中

複式洋房

stellachan1203 發表於 19-3-21 19:56
今晚阿囡又喊,C6要求我要采用無視政策,我氹一下、幫佢抹鼻涕就話我要理佢,每次都唔聽佢講,每次都呢樣果 ...

阿囡做事一百分就系應該嘅,如果唔合格低分就系因爲媽媽冇教好

珍珠宮

管教小朋友要有共識,大家一人讓一步
小朋友扭計而喊,刻意忽略都係一個處理方法
小朋友一喊你就範,只會令小朋友喊得更多

衛生署資料
「當孩子有一些輕微、無傷害性或引人注意的問題行為,例如發脾氣,這時應對他視若無睹,不作出任何反應(包括替他抹鼻涕、喝止或看著他)。等他完全停止該行為主後,便立即再注意他,用別的話題分散他的注意,並盡快找機會讚賞他適當的行為。初用這技巧時,孩子可能會因想獲取成人的注意而變本加厲,但只要堅持「刻意忽視」,他便會學懂不當的行為是不會吸引到你的注意的,而逐漸把該行為減少。」
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14837.html

大宅

先唔理你先生自己唔陪個囡既問題,但你先生講既野不無道理。唔係唔理個囡由得佢喊,但的而且確有啲位不能輕易就範,咁都係為佢日後好。男同女湊小朋友又會好唔同。我小朋友2歲後,唔好話抱,我老公連車仔都唔肯用,覺得要自己行了。最初我都心痛,但我都要忍心配合。而且專家亦說而家細路自己行多啲,都係大肌肉的訓練。

伯爵府

stellachan1203 發表於 19-3-21 19:56
今晚阿囡又喊,C6要求我要采用無視政策,我氹一下、幫佢抹鼻涕就話我要理佢,每次都唔聽佢講,每次都呢樣果 ...

我個女未到兩歲就已經唔俾坐車,講真咁大個仲坐車真係醜八怪,要行多啲訓練心肺功能同肌肉承托力,將來佢先唔會容易受傷。小朋友扭計、喊真係唔好理,如果你理就會寵壞,將來都係你兩個受返晒。

男爵府

男人,講就容易,平時唔係佢湊開。樓主係ftm,知道阿女脾性,亦了解阿女喊住要痴媽咪,唔係純粹因為心軟,而係湊住阿女嘅責任依然係樓主身上,老公只係塘邊鶴。

民房

回覆 stellachan1203 的帖子

明顯係育兒方法無共識。作為父母 都需要溝通點樣一致育兒。
記住大家出發點都係為左小朋友好
妳其實係嬲妳先生唔認同妳既育兒方法。
妳先生亦一樣 嬲妳唔認同佢既育兒方法。

大家睇既角度不一,自然會産生矛盾。
持續落去,小朋友會係最終受害者。

雙方放底成見!
互相尊重同禮讓!
自然就搵到妳地想要既野。

複式洋房

cometingliu 發表於 19-3-21 21:53
男人,講就容易,平時唔係佢湊開。樓主係ftm,知道阿女脾性,亦了解阿女喊住要痴媽咪,唔係純粹因為心軟,而 ...

多誰妳嘅留言,睇完心舒服好多。C6平時片都懶換一块,有日休息,俾佢全日負責換片,最後發憫憎嫌我囡(emoji)次數多,从此之後我冇再旨意佢。仲話以前幫佢細佬妹換嘅次數仲多過我(emoji)唔該!呢個你親生囡嫁。

複式洋房

kl1 發表於 19-3-21 21:41
我個女未到兩歲就已經唔俾坐車,講真咁大個仲坐車真係醜八怪,要行多啲訓練心肺功能同肌肉承托力,將來佢 ...

我住唐樓,冇電梯,平時出街我都系孭,到商場我先俾佢落地,呢個月先開始推車出街,太重,唔想孭,主要都系for 佢出街午睡。

複式洋房

MiNiChan1212 發表於 19-3-21 22:05
回覆 stellachan1203 的帖子

明顯係育兒方法無共識。作為父母 都需要溝通點樣一致育兒。

所以有時候我覺得阿囡夹中間都好可憐。反正C6覺得佢嘅意見系啱,佢講,我唔出聲,因為我一出聲就會俾佢反駁,除非妳所講嘅有權威性、佢覺得有道理性佢就會聽。道理每個人都明,但實踐對象唔同,我全日對住個囡,佢每日收工先得果两個鐘對住個囡,佢講梗系易。

別墅

又唔係由朝抱到晚,先得2歲人仔,要抱抱好正常,過多2,3年想抱都唔比你抱啦,豬隊友搵錢唔係大哂,叫佢放假湊女一日,你出街又好,返娘家又好,等佢自己湊一日,我諗佢頂唔順。

複式洋房

芬豬豬 發表於 19-3-21 23:16
又唔係由朝抱到晚,先得2歲人仔,要抱抱好正常,過多2,3年想抱都唔比你抱啦,豬隊友搵錢唔係大哂,叫佢放 ...

佢絕對會開YouTube 俾個囡睇,然後自己打機。上次BB展我出去一日,午餐就得俾個細腸仔包就當一餐

大宅

我都係FTM,好明對住一個一日只出現係屋企幾個鐘又多意見既人會令人幾嬲。
老公有時都會有睇唔過眼話我,但我地有共識就算點唔鐘意對方用既方式,都一定唔可以係個女面前表現。
如果個女唔坐車佢又唔想抱,而佢又認為喊唔理同由佢喊就會收,我會全程唔出聲,由得個女喊,企係度睇表演,喊三個鐘我都唔會出手,即使阻到全日行程我都唔會出聲,睇邊個忍得耐。
媽媽當下最緊要冷靜,俾個女知你係陪緊佢同時亦尊重爸爸意見,所以唔洗嬲,只要順佢意到最後。

伯爵府

stellachan1203 發表於 19-3-21 22:16
我住唐樓,冇電梯,平時出街我都系孭,到商場我先俾佢落地,呢個月先開始推車出街,太重,唔想孭,主要都 ...

我女兩歲時帶佢去澳門,唔帶車(因為已經掉晒),唔抱唔孭要自己行,佢一樣由出發到返酒店瞓覺行足成日。你自己取捨應該點做!

男爵府

kl1 發表於 19-3-22 05:57
我女兩歲時帶佢去澳門,唔帶車(因為已經掉晒),唔抱唔孭要自己行,佢一樣由出發到返酒店瞓覺行足成日。 ...

呵呵一樣喎~個女兩歲幾時我們都帶過佢去澳門~都係自己行行行~冇抱過~其實佢一識行~我們已經好少抱~所以佢好行得

首頁

尾頁

跳至