自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Lhin 發表於 19-3-21 22:41
好唔開心,一年間肥咗十磅,
好快一百六十磅,
就快到夏天,莫非真係要下定決心做運動減肥,已經無吃雪糕好 ...

我而家午餐買返公司食,肚腩也大了

大宅

Lhin 發表於 19-3-21 22:55
回覆 elisewaiman 的帖子

我係一年間再肥十磅,我結婚到而家差不多十八年,我由11x磅肥到咁

我結婚19年,體重跟你一樣節節上升

侯爵府

回覆樓主:

160lbs 真係幾重下喎

男爵府

2019新春慶豚圓

熱奶茶就算唔落糖,卡路里都多過3份2碗飯,因為奶茶有淡奶,淡奶嘅奶脂係好高,一開頭減肥唔使節食,仲要千其千其唔好捱餓,因為餓就好快堅持唔到,繼而就會失控地食更多,所以開頭應該係改變飲食習慣、比平時要再食得多啲高纖又低升糖指數嘅食物,咁樣一黎又夠飽,二黎又唔會另血糖升得太快而造成肥胖

子爵府

回覆 1928mickey 的帖子

我知道要做運動,可惜自己沒有恆心

大宅

2019新春慶豚圓

試下改變飲食習慣先

子爵府

回覆 我要做媽媽 的帖子

有時吃咸餐包,有時三文治,蛋撻
我無留意食物熱量

相信我要好好檢視一下自己飲食和要有恒心做運動

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Lhin 發表於 19-3-21 23:36

我知道要做運動,可惜自己沒有恆心

減肥係為左自己 太肥膝頭付荷過重

珍珠宮

回覆樓主:

我呢一年都肥左10磅

子爵府

回覆 小星星1 的帖子

我無帶飯返公司吃,中午通常出去吃飯,大部分都是吃茶餐廳

子爵府

回覆 blinknogood 的帖子

咁你會不會開始減

子爵府

回覆 Fishqqma 的帖子

係呀

子爵府

回覆 lavender_baby 的帖子

謝謝你!
奶茶毒已深,戒不了

我知道麥皮個d健康,但是我不喜歡吃,
原本以為麵包簡簡單單,點知會咁肥

子爵府

回覆 sheep2 的帖子

謝謝你!我知道,我儘量

子爵府

知道!謝謝你

子爵府

回覆 xp 的帖子

你會不會減肥?加油!大家努力

寶石宮

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好提, 唔想上磅

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

有心一定減到。
如果我150+,我真係要減40磅至收手(依家仲差少少,唔忿氣)

子爵府

回覆 TMC3012 的帖子

我都無上磅好耐,係我老公拿個磅出來,他們兩父子磅完,我自己上磅,

不可以用中計字眼,係我之前自己呃自己

我仲想今個星期日去私家診所抽血驗膽固醇,
相信必定超標,還是我再遲一點去驗血,
我有吃開膽固醇藥,唔想加份量

男爵府

2019新春慶豚圓

Lhin 發表於 19-3-21 23:49
回覆 lavender_baby 的帖子

謝謝你!

我減肥都唔食麥皮,唔好食之餘仲好快餓
如果你朝早有時間自己煮嘅話,其實好多又低脂又飽嘅早餐選擇,首次炒個什菜、菇、或者沙律(呢啲可任食食到飽),然後到蛋白質,兩隻烚蛋或者煎雞扒(雞扒要去皮、簡單調味),最後先再食一條細蕃薯,總之原則就係,先食菜再到蛋白質,最後先到澱粉質,食嘅過程唔好急,慢慢食,主要係俾時間血糖可以穩步咁上升,由其朝早係胰島素分泌最旺盛時間,如果一早就食高升糖嘅食物,除咗會肥之外仲好易攰同好快餓,你上網睇下低GI、低升糖指數嘅有關資料就會明,加上年紀越大更要注重血糖,除咗肥之外引發糖尿病先係最大問題阿

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊