自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Carhy 發表於 19-3-22 00:17
早排新聞先有個阿伯比個性格溫柔既斬完冇死,應該算溫柔

有錢咪温柔,無錢就走頭

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

識得一個新移民 , 十幾歲黎香港 , 插班讀中學 , 比亞 sir 睇中 (亞sir 大學畢業 , 後生幾好樣) , 讀完 中學 , 做份 part time 等嫁 , 老爺奶奶比咗香港層樓佢地住 , 二老返咗大陸
新移民好識冧人 , 講野陰聲細氣
返屋企睇吓自己個未嫁港女 , 真係又粗魯又真性情 , 唔熟佢既 真係比佢嚇走

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

nanananana 發表於 19-3-22 00:12
我老公公司有幾個女仔都嫁大陸仔,話大學同學喔⋯⋯準備結婚,男家已經比首期買樓:mone ...

現實講,內地男人事實係比港男有承擔~
而且依加好多有讀書,係城市生活嘅男人,都唔會有鄉下果套,唔當個老婆/媳婦係人嘅觀念~
如果唔係農村出身,直頭差得遠~
如果相比較,港男又要溫柔、要識賺錢、要入得廚房出得廳堂,然後郁D斤斤計較,真係輸洩~
男人揀女人,女人一樣揀男人je~
自己有條件,自然可以揀~

珊瑚宮

不嬲都多香港男(後生)娶大陸女,身邊都識好多,有d真係幾好,
有d來左香港後就變晒。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

babyhoi 發表於 19-3-22 00:01
「性格較溫柔」?
人唔笑狗都吠

正呀!

大宅

其實內地男人又好過香港人,內地女人又比香港女人超卓,所以香港政府覺得香港人霸住香港搞壞香港,猛咁叫佢哋去大灣區見識學習生活,另一方面就積極引入高質嘅大陸男女嚟香港提升香港嘅落後質素。

我諗係咁

大宅

2019新春慶豚圓

spellcheck 發表於 19-3-22 09:20
港府為咗發展大灣區真係費煞思量咩招數都用盡。
個調查公司係唯一獲港府頒獎嘅交友公司,林鄭有份頒獎架, ...

港女丶港媽走去問同男人圍內吹水時問,個數據可能差異好大(emoji)

男爵府

2019新春慶豚圓

lavender_baby 發表於 19-3-21 23:48
我信林鄭所講,每日150個單程證大多數都係團聚而落黎,我身邊都差唔多有3-4成男士係娶內地女伴,而且呢啲男 ...

宜家唔止得港伯上去娶老婆,我自己都識啲廿幾三十嘅人娶左國內人,不過呢類正常好多,落到嚟搵到正常工作,亦唔會搏命生等政府養

別墅

我身邊的確係越來越多男人娶大陸女人,老中青不等,別再認為甚麼沒有能力才娶大陸女人!時代趨勢已經不同!
不過其實無咩,香港女仔也可以向外發展,不要局限自己了!

大宅

beagoodman 發表於 19-3-22 09:33
港女丶港媽走去問同男人圍內吹水時問,個數據可能差異好大(emoji)

講真,去 speed dating 公司交友嘅男人咩心態? 人哋問你介唔介意識個大陸女仔呀? 梗係

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我啲大陸女性朋友,講緊係冇黎香港、有點學識果啲,佢哋真係溫柔、賢淑、單純、有禮貌、隨和、心地好啲,但佢哋同時目標為本、好有家庭觀念...

wcpcelia    發表於 19-3-22 10:32

珍珠宮

回覆樓主:

我就係内地娶老婆嘅,我啲中學同學好多都係咁。十年前以香港工資去到内地,都仲算係幾好洗,吃喝玩樂我畀晒都無壓力,自然比較多女仔願意交往,我北上廣深、杭州、長沙、西安、拉薩都去過見網友;性格方面其實都係乜都有啫,溫柔、惡死都有啦。

男爵府

咩質素嘅男人咪娶番咩質素嘅女人
又冇錢冇本事,以為會娶到個年輕貌美溫柔體貼又肯倒貼養家嘅,冇乜可能吧
梁錦松霍啟剛一樣係娶大陸人,又唔見出事

翡翠宮

spellcheck 發表於 19-3-22 09:20
港府為咗發展大灣區真係費煞思量咩招數都用盡。
個調查公司係唯一獲港府頒獎嘅交友公司,林鄭有份頒獎架, ...

勁喎, 咁都畀你查到

大宅

2019新春慶豚圓

spellcheck 發表於 19-3-22 09:37
講真,去 speed dating 公司交友嘅男人咩心態? 人哋問你介唔介意識個大陸女仔呀? 梗係 : ...

Speed dating 另一回事啦,有男有女參加㗎,乜國藉都唔洗理啦,真名都毋須知,印度西施丶印度劉華都得㗎啦,但求......
係要小心l安全同財物啫

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

lavender_baby 發表於 19-3-21 23:48
我信林鄭所講,每日150個單程證大多數都係團聚而落黎,我身邊都差唔多有3-4成男士係娶內地女伴,而且呢啲男 ...

只係仲有一大班反中嘅人唔信姐,我有班男性朋友日鬧夜鬧,我話叫啲男人咪娶佢哋咪得囉!佢哋話佔少數,我話大部分係团敍,再申請啊爸,啊媽落嚟。不過佢哋唔會信,我話你身邊唔多姐,但我同事啲細佬,啊哥,就咁聽都6-7個。佢哋一攞到身份証就離婚嘅都有3個。
仲未計一大班啊伯娶果啲!

雖然我都唔想咁多人不斷落嚟!
可否改政策??又或者15年以上先可有福利?

大宅

2019新春慶豚圓

蕃薯仔媽媽 發表於 19-3-21 23:56
唔係呀化 唔怪得咁多P嫂嚟醫院生仔

朋友住政府宿舍,都有提過好多P嫂是新移民
抱抱BB

大宅

2019新春慶豚圓

ddkaka 發表於 19-3-22 08:33
上晒大陸團聚?可以 除非香港冇福利

咁又唔可以咁講O既, 唔通港女嫁外國人又唔比佢定居香港?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

真係信唔過D大陸人.....
唔係貪單程證?有乜可能後生女會嫁60歲既伯伯?
係真愛?

大宅

2019新春慶豚圓

似乎過於聚焦於香港男人娶內地女人,
但其實港女不妨多放開懷抱,眼光放遠d(所指唔一定大陸), 令自己多d機會,當然乜人都要睇清楚啦,坦白講香港男人有唔少鐘意玩鐘意滾或對家庭參與度比女人低,從外表丶教育丶談吐睇唔出喳。

首頁
34567...11

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊