自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

sukicloud 發表於 19-3-22 09:36
我身邊的確係越來越多男人娶大陸女人,老中青不等,別再認為甚麼沒有能力才娶大陸女人!時代趨勢已經不同! ...

我有個朋友有正常工作(唔算搵勁多, 正常啦), 有家底(大陸有地有樓, 香港都有樓), 都娶左大陸女人
但個大陸女人唔係村姑, O的英文仲勁過佢, 佢地係在巴厘島旅行識到的

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Carhy 發表於 19-3-22 00:17
早排新聞先有個阿伯比個性格溫柔既斬完冇死,應該算溫柔
溫柔地斬人

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

chinahk30 發表於 19-3-22 10:01
咁又唔可以咁講O既, 唔通港女嫁外國人又唔比佢定居香港?

係囉,見啲jm講就容易,叫人地上晒大陸團聚

水晶宮

chinahk30 發表於 19-3-22 10:05
我有個朋友有正常工作(唔算搵勁多, 正常啦), 有家底(大陸有地有樓, 香港都有樓), 都娶左大陸女人
但個大陸 ...

我有朋友係有錢人,唔係富豪級啦,不過可以隨手送一百幾十萬禮物俾老婆,佢老婆就正正係大陸人人地老婆有樣有學識又溫柔,係香港人先唔識醒啫

大宅

2019新春慶豚圓

蕃薯仔媽媽 發表於 19-3-21 23:56
唔係呀化 唔怪得咁多P嫂嚟醫院生仔

而家係R身分證

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

awah112 發表於 19-3-21 23:41
唔係呀嘛

問幾百人邊夠代表性
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lavender_baby 發表於 19-3-21 23:48
我信林鄭所講,每日150個單程證大多數都係團聚而落黎,我身邊都差唔多有3-4成男士係娶內地女伴,而且呢啲男 ...

應該咁講,接觸嘅機會多左,結識咪多左
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

新聞報導中的少妻斬老夫個案,好多都係個女人在國內結過婚有仔女,嫁來香港目的大家心知肚明。另外有班老粗但後生D的港男,佢地D大陸老婆都同比較粗魯

但公道D講,近十幾年有好多較學歷較高後生男在國內娶來的女子質素都幾高,斯文有學識,打扮唔誇張,又識做,好過D港女多多聲

只能夠講物以類聚人以羣分,如果港男港女本身學歷高或有修養,他們的另一半也不會太差

大宅

2019新春慶豚圓

早幾年我有個好友40未到已到公司Asia Pacific嘅regional 高層,佢聣娶左個上海人,個女人在上海事業都發展得好好,唔太願意來港定居,後來有左個女後,我朋友同headquarter申請調去上海branch office,從此佢地就係上海一家生活。

唔好一味醜化中港婚姻,港男丶港女做好自己啦

利申:我同另一半都係土生土長香港人

大宅

littlesister 發表於 19-3-22 00:13
而家娶內地女仔既港男年輕化左,好多專業人士都娶內地妻,香港女仔要正視下本身問題
...

其實連天王都娶內地女仔啦
內地甘多人 咩條件既都有
香港人唔正視自己問題都無所謂
但唔好睇低內地人 因為真係咩人都有
一線城市大把靚女有家底有學歷有事業有外表

大宅

2019勳章

我識有大陸黎既女人,佢哋自己都話自己以前係綿羊,嫁左先變柴狼老虎,係衰港男逼成。有個老街坊既仔娶左個大陸黎既女人,個女人原來曾經嫁過仲生左小朋友冇要,跟前夫住,而家生左個仔又唔要,但只係要分走佢其中一層樓,大陸女人有樣好,走時香港男人唔洗驚爭撫養權。

港女學習下大陸人點上進啦,唔狠點得世間財。嫁左如果識到更好條件既要換過個,理得人地有冇老婆仔女,理得自己有冇仔女,講到呢度實有人會話唔係所有大陸人咁,邊度人都有,但!我又真識一個朋友佢都係咁講過,而最後佢老公比個大陸黎既人妻鈎左。

珍珠宮

奇奇媽媽 發表於 19-3-22 08:21
識朋友做精算,係新加坡做野識左個一樣做精算國內女子,結婚行禮時全程英文,唔係對對中港婚姻都係低質素的 ...

講英文代表高質?

大宅

2019新春慶豚圓

麵包超人^o^ 發表於 19-3-22 10:30
講英文代表高質?

唔一定, 不過都算係基本條件啦
連英文都唔識, 點會有見識, 出國見識乜都用英文架啦

SIRIABABY    發表於 19-3-22 16:23

翡翠宮

Carhy 發表於 19-3-22 10:29
我識有大陸黎既女人,佢哋自己都話自己以前係綿羊,嫁左先變柴狼老虎,係衰港男逼成。有個老街坊既仔娶左個 ...

唔狼點得世間財

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

點解依家唔理
1) 娶b6妹
2) 嫁b6男
但全部都係來 HK 團聚,
去地點解唔上 b6 團聚

大宅

2019新春慶豚圓

難相處 發表於 19-3-22 08:57
你想笑死我咩

港女梗係溫柔過大陸女啦

大宅

2019新春慶豚圓

mei524 發表於 19-3-22 10:36
點解依家唔理
1) 娶b6妹
2) 嫁b6男

其實真係有O的係北上定居
咁相對梗係少O的

咁邊度發展好O的咪去邊度囉, 好正常呀

如果係在大陸攪緊生意, 你叫佢黎香港定居佢睬你都傻
相反如果個男人係香港有一份好工或生意, 咁你叫佢上大陸團聚又唔太合邏輯

水晶宮

回覆樓主:

性格較溫柔。。。。笑死人咩 未娶佢時就餵飯,落左香港就爆粗小爆你,又唔做嘢,唔係打牌就搵埋班同類去八。。。。。

大宅

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-3-22 10:41
性格較溫柔。。。。笑死人咩 :jo ...

公道O的講, 無論港女港男, 結婚前後都係兩個樣, 呢樣野係世界性的

港男話港女: 結婚前溫柔體貼, 結婚後呢樣不滿O個樣又不滿
港女話港女: 結婚前當我珠寶, 結婚後當我係草

大宅

2019新春慶豚圓

LedTV 發表於 19-3-21 23:49
阿伯一早已經娶開強國妹
咪又係貪佢地樣同身材姐
不過強國妹黎左香港變左大媽姐

重停留在二三十年前只有窮港伯娶大陸女......d港女係真儍定假蠢??

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊